Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η τέχνη του χοιρινού: Το μυστικό για σωστό ψήσιμο στο χοιρινό κρέας ανάλογα με το κομμάτι που μαγειρεύετε

Θέλει τον τρόπο του

19 Νοεμβρίου 2022 15:36
Η τέχνη του χοιρινού:  Το μυστικό για σωστό ψήσιμο στο χοιρινό κρέας ανάλογα με το κομμάτι που μαγειρεύετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το χοιρινό παραμένει το δημοφιλέστερο κρέας στον πλανήτη, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 1/3 στην παγκόσμια κατανάλωση κρέατος. Κι αυτό γιατί το χοιρινό είναι προσιτό οικονομικά, αλλά και πολύ ευέλικτο στις διατροφικές μας συνήθειες. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για τραγανά και χοιρινά πανσετάκια.

Για να το απολαύσουμε ωστόσο όπως πρέπει, οφείλουμε να είμαστε σίγουροι πως το μαγειρεύουμε σωστά. Δεν είναι όλα τα τμήματά του για όλους τους τρόπους μαγειρικής, κάθε άλλο.

Κοπές με πολύ λίπος

Οι πιο λιπαρές κοπές του χοιρινού είναι η κοιλιά, ο λαιμός και η σπάλα. Αυτές επιλέγουμε για αργό μαγείρεμα, καθώς έχουν αρκετό λίπος, διάσπαρτο σε όλη τη μάζα του κρέατος.

Τον λαιμό τον φτιάχνουμε στο τηγάνι, τον φούρνο, τη σχάρα και τη σούβλα (κοντοσούβλι), ενώ δεν προτείνεται για βραστό. Η σπάλα είναι ιδανική για φούρνο, τηγάνι, σχάρα (σπαλομπριζόλες) και κιμά.

Όσο για την ιδιαιτέρως λιπαρή κοιλιά (πανσέτα), αυτή είναι αποκλειστικά για ψήσιμο στη σχάρα ή τη σούβλα. Από την κοιλιά προκύπτουν και οι κορτεζίνες (spare ribs), η απόλυτη λιχουδιά για το μπάρμπεκιου.

Άπαχο χοιρινό

Αν το λίπος δεν εντάσσεται στις διατροφικές μας συνήθειες, πηγαίνουμε για ψαρονέφρι (φιλέτο), το πλέον εκλεκτό κομμάτι του χοιρινού, για ψήσιμο στον φούρνο ή τη σχάρα. Από τα πιο άπαχα κομμάτια του μπουτιού (κιλότο) παίρνουμε επίσης και τα χοιρινά σνίτσελ.

Χοιρινό κρέας: Το μυστικό για σωστό ψήσιμο ανάλογα με το κομμάτι που μαγειρεύετε

Το χρησιμοποιείτε συχνά αλλά δεν το γνωρίζετε: Ο λόγος που πρέπει να μαρινάρουμε το κρέας με αυτό το μυρωδικό

Πολλές φορές ψήνουμε το κρέας μας στη σχάρα ή στα κάρβουνα! Επίσης, δείτε γιατί, όταν τρώμε, δεν πρέπει να τρυπάμε τη μπριζόλα με πιρούνι

Οι θερμοκρασίες αυτού του τρόπου μαγειρέματος συνήθως είναι πολύ υψηλές και οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες έχουν ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα.

Απελευθερώνουν στο κρέας και στο ψάρι κάποιες ενώσεις άκρως επικίνδυνες και επιβλαβείς για τον οργανισμό μας και έχουν κατηγορηθεί για μια πληθώρα παθήσεων όπως γήρανση του εγκεφάλου, νευροεκφυλιστικές παθήσεις, Νόσο Alzheimer, Πάρκινσον, άνοια και άλλες εγκεφαλικές παθήσεις.

Ένας τρόπος να μπλοκάρουμε τις ενώσεις αυτές είναι να μαρινάρουμε το κρέας και το ψάρι με μια ομάδα μπαχαρικών η οποία θα αποτελείται από:

μυρωδικό κρέας μαρινάρισμα

Και θα ρωτήσουμε γιατί; Διότι το δεντρολίβανο περιέχει τα ενεργά συστατικά

α) carnosol
β) carnosic acid
γ) rosmarinic acid

τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά και έχουν την ιδιότητα να μπλοκάρουν και να εμποδίζουν κατά 90% τις ετεροκυκλικές αμύνες (έτσι λέγονται οι επικίνδυνες ενώσεις) οι οποίες δημιουργούνται στο κρέας και στο ψάρι κατά την διάρκεια ψησίματος σε υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτή η τεχνική μαγειρέματος είναι βέβαια γνωστή από πολύ παλιά.

Οι παλιές μαγείρισσες δεν ξεχνούσαν ποτέ να μαρινάρουν το κρέας ή το ψάρι πριν το ψήσουν με…

  • δεντρολίβανο
  • θυμάρι
  • λεμόνι
  • και σκόρδο

Μια πρακτική μαγειρέματος η οποία εκτός από γευστική απόλαυση προσέφερε και προσφέρει την απαιτούμενη και απαραίτητη προστασία της στο σύνολο του οργανισμού μας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share