Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μέγα λάθος: Ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να καλύπτουμε τη λεκάνη με χαρτί

Γιατί δεν πρέπει να την καλύπτουμε με χαρτί υγείας

17 Νοεμβρίου 2022 09:38
Μέγα λάθος: Ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να καλύπτουμε τη λεκάνη με χαρτί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε ένα στρώμα χαρτιού υγείας και να καλύπτουμε το καπάκι της λεκάνης στις δημόσιες τουαλέτες, πιστεύοντας πως έτσι δεν θα έρθουν σε επαφή με τα μικρόβια που καραδοκούν.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Το υλικό του μπάνιου που θα εξαφανίσει δραστικά την σκουριά από την λεκάνη

Μόνο που φαίνεται πως τελικά διατρέχουμε περισσότερους κινδύνους να πάθουμε αυτό που φοβόμαστε! Αυτό εξηγεί ο Αμερικανός καθηγητής μικροβιολογίας και παθολογίας Philip Tierno, πως γενικά το κάθισμα της τουαλέτας είναι καθαρότερο από τους περισσότερους νεροχύτες κουζίνας. Κι αυτό γιατί τα καπάκια είναι ειδικά σχεδιασμένα να απωθούν τα βακτήρια, ενώ το χαρτί υγείας όχι.

Η τραχιά επιφάνεια του ρολού υγείας, λέει, σε συνδυασμό με την απορροφητικότητά του το κάνουν ιδανικό για αποικίες μικροβίων. Την ίδια ώρα, κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι, βακτήρια ακαθαρσιών απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Και το χαρτί υγείας που είναι δίπλα στη λεκάνη είναι ένα από τα σημεία που δέχονται τους μικροβιακούς αυτούς «ψεκασμούς», καταλήγοντας σε ένα χαρτί πιο βρόμικο ουσιαστικά από το καπάκι της λεκάνης.

Μέγα λάθος: Ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να καλύπτουμε τη λεκάνη με χαρτί

Τι μπορούμε να κάνουμε; Να πλένουμε τα χέρια μας, μας λέει ο δρ Tierno: «Όσο μολυσμένα κι αν είναι τα χέρια σου, αν τα πλύνεις καλά για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι, τότε θα είσαι εντάξει». Τι άλλο είναι εξόχως βρόμικο στην τουαλέτα και δεν πάει το μυαλό μας; Μα το πόμολο της πόρτας!

Που πιάνουμε με τα χέρια καθαρά και μεταφέρουμε μικρόβια παντού. Και τι κάνουμε τελικά με τη βρόμικη τουαλέτα που αναγκαζόμαστε να βάζουμε χαρτί για να τη χρησιμοποιήσουμε; «Αν πας κάπου και μοιάζει πραγματικά βρόμικη, τότε μην τη χρησιμοποιείς»…

Τουαλέτα φρεσκάδας: Το κόλπο με το λεμόνι και άλλα 2 υλικά για να μυρίζει η λεκάνη σας άνοιξη όλη μέρα

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια τουαλέτα που μοσχομυρίζει και είναι πάντα καθαρή μιας και πέρα από θέμα αισθητικής είναι και θέμα υγείας. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο της γιαγιάς για να καθαρίζετε λίπη από τον φούρνο.

Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να σταματήσετε να ξοδεύετε τα πολύτιμα χρήματά σας σε αγορές απορρυπαντικών και να φτιάξετε μόνοι σας το πιο αποτελεσματικό «απορρυπαντικό» για το μπάνιο σας.

Υλικά

Βήματα

  • Ξεκινήστε βάζοντας τη μαγειρική σόδα σε ένα μπολ. Προσθέστε και το χυμό λεμονιού.
  • Σε ένα άλλο μπολάκι ανακατέψτε το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το ξίδι. Σταγόνα-σταγόνα αρχίστε να προσθέτετε το μείγμα του ξιδιού στο μείγμα της σόδας. Τέλος, προσθέστε και το αιθέριο έλαιο.
  • Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο δημιουργήστε με τα χέρια σας μικρά μπαλάκια. Αφήστε τα να στεγνώσουν για περίπου 4 ώρες ή και για ένα ολόκληρο βράδυ. Το επόμενο πρωί αποθηκεύστε τα μέσα σε ένα βαζάκι.
  • Κάθε φορά που θέλετε να καθαρίσετε την τουαλέτα σας και να την κάνετε να μυρίζει όμορφα δεν έχετε παρά να ρίχνετε μέσα σε αυτήν ένα μπαλάκι από αυτά που φτιάξατε. Αφήστε το να διαλυθεί, αφήστε το να δράσει για 15-20 λεπτά και τραβήξτε το καζανάκι.

Τουαλέτα σαν άνοιξη: Το θαυματουργό μείγμα με λεμόνι και άλλα 2 υλικά για μυρωδιά φρεσκάδας όλη την ώρα

Ο απίστευτος λόγος που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ λεμόνι στα ροφήματά σας

Μετά απ’ όσα ακολουθούν μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτείτε το λεμόνι για τα ροφήματά σας!

Αναλογιστείτε, πόσες φορές έχετε παραγγείλει ένα ποτό ή ένα αναψυκτικό σε ένα café ή σε ένα bar – restaurant. Μάλλον πολλές! Τώρα προσπαθήστε να θυμηθείτε πόσες από αυτές τις φορές το ρόφημα που παραγγείλατε σας το σέρβιραν με μια γαρνιτούρα λεμονιού. Μάλλον τις περισσότερες! Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο με το λεμόνι και το αλάτι.

Οι κανόνες υγιεινής για τους χώρους εστίασης, μεταξύ άλλων, ορίζουν πως οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτούς τους χώρους οφείλουν να χρησιμοποιούν ορισμένα μέσα, όπως γάντια μιας χρήσης ή ειδικές τσιμπίδες, έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή με φρούτα και λαχανικά. Η μη τήρηση τους όμως μπορεί να επιφυλάσσει κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Journal of Environmental Health, υποστηρίζει πως η χρήση γαρνιτούρας λεμονιού στα ροφήματα (είτε πρόκειται για τη φλούδα είτε για τις φέτες λεμονιού) μπορεί να ευθύνεται για τη διάδοση πολλών μικροβίων.

Ένας ενήλικος είναι σε θέση να καταλάβει τους λόγους γιατί πάνω απ’ όλα έχει δει, πολλές φορές, την προετοιμασία του ποτό του πριν αυτό του σερβιριστεί σε ένα bar.

Πριν όμως ο πανικός σας κυριεύει και αρχίσετε να κατηγορείτε τους επαγγελματίες του χώρου, να αναφέρουμε πως, μια παλαιότερη έρευνα που είχε δημοσιευθεί από τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας κατέληγε στο συμπέρασμα πως το λεμόνι μπορεί να είναι ένα από τα πιο φυσικά απολυμαντικά.

Η απόφαση τώρα πια είναι δική σας για την επόμενη φορά που θα σταθείτε απέναντι από έναν 'tender. Αν βέβαια αυτό που έχετε σκοπό να παραγγείλετε είναι μια Cola ή ένα Jin&Tonic ίσως χρειαστεί να κάνετε τα στραβά μάτια. Άλλωστε δύο πράγματα έχετε στα υπέρ της υπόθεσης: 1ον η παρασκευή των ποτών πλέον γίνεται με τρόπο πιο αισθητικά εξευγενισμένο και 2ον μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να πάθατε και κάτι!

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share