Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δείτε τα με... άλλο μάτι: 4+1 αναντικατάστατα κόλπα για να καθαρίσετε τη σκουριά από τα πλακάκια της βεράντας σας

Αποτελεσματικοί και υγιεινοί τρόποι!

17 Ιουλίου 2022 14:50
Δείτε τα με... άλλο μάτι: 4+1 αναντικατάστατα κόλπα για να καθαρίσετε τη σκουριά από τα πλακάκια της βεράντας σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα πλακάκια της βεράντας είναι ένα σημείο του σπιτιού με μεγάλες ανάγκες για καθαρισμό. Αν το καλοσκεφτείς, η καταπόνηση που δέχονται τα δάπεδα εξωτερικού χώρου είναι καθημερινή.

Δυσμενή καιρικά φαινόμενα και βαριά αντικείμενα, όπως γλάστρες, επιβουλεύονται την υγεία των πλακιδίων σου, για την τοποθέτηση των οποίων αφιέρωσες τόσο χρόνο και χρήμα. Πάμε τώρα στο κρίσιμο ερώτημα: “ πώς να καθαρίσω τα πλακάκια της βεράντας μου, χωρίς να τα φθείρω παραπάνω, αλλά με τη σιγουριά ότι θα λάμψουν; “ Παράλληλα, δείτε πως θα κάνετε τα πλακάκια του μπάνιου να αστράφτουν.

Υπάρχουν εύκολες συνταγές για τον καθαρισμό των πλακιδίων εξωτερικών χώρων, αλλά συχνά απαιτούνται επαναλήψεις και αρκετή υπομονή για να έχεις ικανοποιητικά αποτελέσματα. Όσο πιο δύσκολοι είναι οι λεκέδες στα πλακάκια, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να καθαριστούν εντελώς. Συνεπώς, οπλίσου με επιμονή και θέληση και ετοιμάσου να κάνεις τα πλακάκια της βεράντας να λάμψουν και πάλι!

Πώς να καθαρίσω τα πλακάκια της βεράντας μου;

πλακακια-πατωμα-καθαρισμα-17-7

  • Προετοιμασία της βεράντας

Πριν ξεκινήσεις τον καθαρισμό και τη συντήρηση στα πλακάκια εξωτερικού χώρου, πρέπει να προετοιμάσεις το έδαφος. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ελευθερώσεις το μπαλκόνι σου από κάθε τι που στηρίζεται στο πάτωμα. Γλάστρες, καρέκλες, τραπεζάκια και σύνεργα κηπουρικής θα πρέπει να τοποθετηθούν κάπου, όπου να μη σε ενοχλούν. Όπως καταλαβαίνεις, πρέπει τα πλακάκια δαπέδου να είναι ελεύθερα να καθαριστούν σε όλη τους την έκταση, για να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσεις να λάβεις υπόψιν σου το υλικό κατασκευής των πλακιδίων. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν όλα τα υλικά τις ίδιες ανάγκες για να διατηρούνται καθαρά και λαμπερά. Για παράδειγμα, ο καθαρισμός μαρμάρων στο μπαλκόνι απαιτεί καθαριστικά με ουδέτερο pH και πολλή προσοχή για να μην καταστραφούν. Από την άλλη πλευρά, τα πορσελανάτα πλακάκια και τα γρανιτοπλακάκια ίσως χρειαστούν λιγότερη προσπάθεια για να καθαριστούν σωστά.

  • Καθαρισμός με λευκό ξύδι

Το λευκό ξύδι είναι ένα ισχυρό καθαριστικό, το οποίο έχει πολλές εφαρμογές στο σπίτι. Χάρη σε αυτό, μπορείς να καθαρίσεις και τους δύσκολους λεκέδες από τα πλακάκια της βεράντας. Το μόνο υλικό που δε συστήνεται να καθαρίσεις με λευκό ξύδι, είναι το φυσικό μάρμαρο. Το φυσικό μάρμαρο δεν επιδέχεται καθαρισμό με όξινα διαλύματα, καθώς αυτά το διαβρώνουν ανεπανόρθωτα.

Πώς να καθαρίσω τα πλακάκια της βεράντας μου με λευκό ξύδι; Για αρχή, πρέπει να φτιάξεις ένα διάλυμα από ζεστό νερό και λευκό ξύδι. Μέσα στον κουβά της σφουγγαρίστρας, βάλε αρκετό ζεστό νερό και μια κούπα ξύδι.

Στη συνέχεια, σφουγγάρισε τα πλακάκια του μπαλκονιού σου, χωρίς να έχεις στραγγίσει εντελώς τη σφουγγαρίστρα. Άφησε το καθαριστικό σου να δράσει για περίπου 1 ώρα και στη συνέχεια τρίψε καλά τα πλακάκια με ένα σφουγγάρι. Ξέβγαλε με νερό και αν οι λεκέδες δεν έχουν απομακρυνθεί, επανάλαβε τη διαδικασία.

  • Καθαρισμός με χλωρίνη

Πώς να καθαρίσω τα πλακάκια της βεράντας μου με χλωρίνη; Η χλωρίνη είναι γνωστή ως ισχυρό απολυμαντικό και λευκαντικό. Είναι ένα από τα καθαριστικά που γνωρίζουμε ότι μπορούν να καθαρίσουν πολύ δύσκολους λεκέδες, αλλά το χρησιμοποιούμε με επιφύλαξη. Αυτό συμβαίνει, επειδή η χλωρίνη είναι πολύ δραστική και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε επιφάνεια, ανεξαρτήτως υλικού κατασκευής. Όπως και στην περίπτωση του ξυδιού, έτσι και εδώ, δε συστήνεται να καθαρίσεις φυσικό μάρμαρο με χλωρίνη.

Επίσης, η εκτέλεση του καθαρισμού με χλωρίνη γίνεται με τον ίδιο τρόπο, όπως προηγουμένως. Αν πρέπει να προσέξεις κάτι παραπάνω, είναι να μην καθαρίσεις με ρούχα που χρησιμοποιείς συχνά. Η χλωρίνη, αν έρθει σε επαφή με χρωματιστά και μαύρα υφάσματα, αλλοιώνει το χρώμα και κάτι τέτοιο δεν αναστρέφεται. Συνεπώς, πριν ξεκινήσεις τον καθαρισμό, φρόντισε να φορέσεις πρόχειρα ρούχα, τα οποία δεν αγαπάς ιδιαίτερα.

  • Καθαρισμός με λεμόνι

Το λεμόνι είναι ένα κατεξοχήν υλικό που όλοι έχουμε στο σπίτι μας, οπότε η χρήση του ενδείκνυται για περιστάσεις έκτακτης ανάγκης. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιείται όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολους λεκέδες σε επιφάνειες του σπιτιού, αλλά δεν έχουμε ειδικά καθαριστικά για να χρησιμοποιήσουμε άμεσα, δηλαδή πριν ξεραθεί ο λεκές. Αντί για λεμόνι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί λάιμ, ή ξινό με κοινά αποτελέσματα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το λεμόνι μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και τη σκουριά στα πλακάκια, κάτι που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο για τη βεράντα. Όμως πώς να καθαρίσω τα πλακάκια της βεράντας με λεμόνι; Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Άπλωσε πάνω στα σημεία που παρουσιάζουν δύσκολους λεκέδες χυμό λεμονιού και λίγο χοντρό αλάτι. Άφησε τα υλικά να δράσουν για περίπου μια ώρα, εκτός κι αν πρόκειται για μάρμαρα, οπότε 10 λεπτά είναι αρκετά. Στη συνέχεια, τρίψε τα σημεία με ένα σφουγγάρι και ξέβγαλε με άφθονο νερό. Οι λεκέδες θα πρέπει να υποχωρήσουν άμεσα.

  • Καθαρισμός με οξυζενέ/ αμμωνία

Για αρχή, θα πρέπει να έχεις υπόψιν σου ότι αυτή η συνταγή ενδείκνυται κυρίως για ανοιχτόχρωμα δάπεδα. Τα σκουρόχρωμα πλακάκια ίσως να ξεθωριάσουν, αν ρίξεις πάνω τους οξυζενέ, ή αμμωνία. Παρόλα αυτά, τα προτιμάμε για ανοιχτόχρωμα πλακάκια, επειδή μπορούν να επαναφέρουν το αρχικό, ανοιχτό χρώμα, που χάθηκε λόγω της φθοράς του χρόνου.

Η διαδικασία είναι απλή, αλλά χρονοβόρα, οπότε θα χρειαστεί να έχεις υπομονή. Για αρχή, απλώνεις πάνω στη λεκιασμένη επιφάνεια μια στρώση οξυζενέ, ή αμμωνίας. Στη συνέχεια, καλύπτεις την επιφάνεια με μεμβράνη κουζίνας και την ασφαλίζεις περιμετρικά με χαρτοταινία για να παραμείνει στη θέση της. Αφήνεις το υλικό να δράσει έως και για μια ολόκληρη μέρα και τέλος αφαιρείς τη μεμβράνη και σφουγγαρίζεις με ζεστό νερό. Τα ανοιχτόχρωμα πλακάκια της βεράντας σου θα σε ευγνωμονούν.

  • Καθαρισμός ενάντια στη σκουριά με σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος απέναντι σε δύσκολους λεκέδες. Είναι φιλική απέναντι στις περισσότερες επιφάνειες, ακόμα και στις μαρμάρινες. Αν αντιμετωπίζεις λεκέδες από σκουριά στα πλακάκια του μπαλκονιού σου, η σόδα είναι κατάλληλη επιλογή. Ιδιαίτερα αν τη συνδυάσεις με λευκό ξύδι, η δράση της θα είναι ακόμα πιο σίγουρη. Άλλο ένα πλεονέκτημα του καθαρισμού με σόδα, είναι πως δε χρειάζεται πολύ χρόνο για να δράσει.

Πώς να καθαρίσω τα πλακάκια της βεράντας μου; Άπλωσε μια στρώση μαγειρικής σόδας πάνω στα πλακάκια και άφησε τη να δράσει για μερικά λεπτά. Έπειτα, φτιάξε ένα μείγμα από χλιαρό νερό και λευκό ξύδι, βρέξε με αυτό ένα λεπτό σύρμα, ή μια βούρτσα και τρίψε τα πλακάκια. Τέλος, ξέβγαλε με καθαρό νερό. Αν η διαδικασία δεν πετύχει με την πρώτη προσπάθεια, μπορείς να ξαναπροσπαθήσεις, ή να δοκιμάσεις τον τοπικό καθαρισμό με λεμόνι, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Ελπίζουμε να απαντήσαμε ικανοποιητικά στην ερώτηση “ πώς να καθαρίσω τα πλακάκια της βεράντας μου “. Αν ο καθαρισμός του σπιτιού σου μοιάζει ακόμα σαν ένα βουνό, δε χρειάζεται να ανησυχείς, γιατί εμείς είμαστε εδώ. Προγραμμάτισε σήμερα τον καθαρισμό του σπιτιού σου εντελώς δωρεάν και κέρδισε ελεύθερο χρόνο για να χαίρεσαι το χώρο σου με τα αγαπημένα σου πρόσωπα!

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share