ΑΡΧΙΚΗ LIFE RETROMANIA

Marfin: Ποιοι ήταν οι 3 άνθρωποι που βρήκαν τραγικό θάνατο – Το χρονικό του εμπρησμού

Marfin: Ποιοι ήταν οι 3 άνθρωποι που βρήκαν τραγικό θάνατο – Το χρονικό του εμπρησμού
Ο εμπρησμός στη Marfin και οι νεκροί
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Σήμερα συμπληρώνονται δεκαπέντε χρόνια από την τραγωδία της Marfin, που στοίχισε τη ζωή σε τρία άτομα – μεταξύ αυτών μια έγκυο γυναίκα – και άφησε 21 τραυματίες πίσω της. Ένα γεγονός που σημάδεψε βαθιά τη μνημονιακή Ελλάδα, αναδεικνύοντας τις τραγικές συνέπειες του τυφλού μίσους.

Η 6η Μαΐου 2010 είχε οριστεί ως η ημέρα ψηφοφορίας στη Βουλή για το πρώτο μνημόνιο. Την προηγούμενη, στις 5 Μαΐου, είχε κηρυχθεί γενική απεργία και οργανωθεί μεγάλη πορεία προς τη Βουλή. Η διαδήλωση εκείνης της ημέρας έμεινε στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη Ελλάδα.

Το χρονικό της τραγωδίας

Στις 5 Μαΐου 2010, είχε κηρυχθεί γενική απεργία και πορεία προς τη Βουλή από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Μερικές ημέρες πριν, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είχε ανακοινώσει σκληρά μέτρα οικονομικής λιτότητας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που είχε ξεσπάσει στις αρχές του ίδιου έτους. Η πορεία στην Αθήνα αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, με τον αριθμό των συμμετεχόντων να εκτιμάται μεταξύ 200.000 και 250.000. Εκείνη την περίοδο, τη θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κατείχε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin, μία υπάλληλος θυμάται πως εκείνη την κρίσιμη μέρα, καθώς έμπαινε στο κτίριο για να εργαστεί, είδε γραμμένο ένα σύνθημα στη δεξιά πλευρά της τζαμαρίας: «Φωτιά στους υπαλλήλους». Έξω από την τράπεζα είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς διαδηλωτές με καλυμμένα χαρακτηριστικά. Ενώ η κύρια πορεία των διαδηλωτών προχωρούσε κατά μήκος της οδού Σταδίου προς την πλατεία Συντάγματος, γύρω στις 1:55 μ.μ., μία ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στο κτίριο της τράπεζας στο νούμερο 23.

Marfin - εμπρησμός

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τρία άτομα με κουκούλες έσπασαν τις τζαμαρίες με 3-4 χτυπήματα και πέταξαν στο εσωτερικό μία βόμβα μολότοφ, ακολουθούμενη από ένα μπουκάλι βενζίνης. Είναι σύνηθες οι τζαμαρίες των τραπεζών να ενισχύονται με νοβοπάν για να αποτρέπεται η γρήγορη καταστροφή τους, όμως εκείνη τη μέρα κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει. Οι αντιδράσεις του συγκεντρωμένου πλήθους ήταν ανάμεικτες: ορισμένοι ενθάρρυναν τους κουκουλοφόρους, ενώ άλλοι τους παρότρυναν να σταματήσουν. Σύντομα, πυκνός, βαρύς καπνός τύλιξε το εσωτερικό του υποκαταστήματος.

Οι περισσότεροι υπάλληλοι εγκλωβίστηκαν στον μικρό φωταγωγό, που επικοινωνούσε με την ταράτσα μέσω ενός δικτυωτού πλέγματος. Ένας από αυτούς κατάφερε να σπάσει το πλέγμα, επιτρέποντας την αναρρίχηση στην ταράτσα. Από εκεί, κάποιοι πήδηξαν στο διπλανό κτίριο, σπάζοντας την τζαμαρία του με ένα καδρόνι.

Τραγωδία στην τράπεζα Marfin

Ακόμη και όταν το ισόγειο είχε παραδοθεί στις φλόγες και κάποιοι υπάλληλοι είχαν βγει στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου για να σωθούν, ακούγονταν συνθήματα όπως «Να καείτε, ρε π…» και «Κάψτε τους πλούσιους». Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι το συγκεντρωμένο πλήθος πετούσε πέτρες στους υπαλλήλους. Ωστόσο, παράλληλα, μετανάστες που είχαν αποσπαστεί από το μπλοκ τους προσπαθούσαν να σπάσουν την πόρτα της τράπεζας για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό, ενώ το πλήθος σε εκείνο το σημείο διευκόλυνε τη διέλευση της Πυροσβεστικής.

Ποιοι ήταν οι 3 νεκροί

Οι 3 νεκροί από την τραγωδία στη Marfin

Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και έγκυος τεσσάρων μηνών, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών, και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, βρήκαν τραγικό θάνατο στον τρίτο όροφο του κτιρίου, όπου παγιδεύτηκαν από τις φλόγες. Ο θάνατός τους προκλήθηκε από ασφυξία, καθώς ο καπνός και τα τοξικά αέρια από την καύση πλαστικών και χαρτικών υλικών αποδείχθηκαν μοιραία.

Όπως εξήγησε ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης, «τα τοξικά αέρια και ο καπνός τους σκότωσαν σχεδόν ακαριαία. Έχασαν τις αισθήσεις τους, και λίγη ώρα αργότερα υπέκυψαν». Όταν εντοπίστηκαν, τα στόματά τους ήταν ανοιχτά και τα πρόσωπά τους μαυρισμένα από τον καπνό, ένδειξη της μάταιης προσπάθειάς τους να βρουν διέξοδο. Φαίνεται πως επιχείρησαν να διαφύγουν μέσω της πόρτας που οδηγούσε στην ταράτσα, η οποία όμως παρέμεινε κλειστή, στερώντας τους την τελευταία τους ελπίδα σωτηρίας.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου