ΑΡΧΙΚΗ LIFE RETROMANIA

Κουίζ για παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις τη συνοικία; Είναι από τις πιο γνωστές

Κουίζ για παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις τη συνοικία; Είναι από τις πιο γνωστές

Δεν πάει ο νους σας…

Η Αθήνα έχει γνωρίσει τεράστιες αλλαγές με την πάροδο των ετών. Ορισμένοι δρόμοι και περιοχές έχουν υποστεί ριζική αναμόρφωση, με αποτέλεσμα ακόμα και οι παλαιότεροι να δυσκολεύονται να τις αναγνωρίσουν. Τα παλιά άλμπουμ με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα σπίτια των γιαγιάδων μας, αποτυπώνουν την ανέγγιχτη ομορφιά της πόλης εκείνης της εποχής.

Καθώς κοιτάς τις εικόνες, μία φωτογραφία τραβάει την προσοχή σου. Αποφασίζεις να μάθεις περισσότερα για αυτήν και όταν σου αποκαλύπτουν ποια είναι, αδυνατείς να το πιστέψεις! Στη συνέχεια, η εικόνα σου δείχνει μία από τις πιο γνωστές οδούς της Αθήνας. Μπορείς να αναγνωρίσεις ποια είναι;

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζετε την οδό;

Κουίζ για παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις τη συνοικία; Είναι από τις πιο γνωστές
  • Πλάκα
  • Μοναστηράκι
  • Θησείο

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία που έχει τραβηχτεί το 1970 βλέπετε την Πλάκα στην συμβολή των οδών Κλεψύδρας και Θρασυβούλου.

Η Πλάκα είναι από τις λιγοστές συνοικίες της πόλης -αν όχι η μοναδική- η οποία κατοικείτο αδιάκοπα από την αρχαιότητα και ήταν εκτός άλλων το κέντρο των Αρχαίων Αθηνών. Η άμεση σύνδεση της περιοχής με το λαμπρό παρελθόν της Αρχαίας Αθήνας, η οποία γίνεται προφανής στον επισκέπτη από τα δεκάδες μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα σε αυτή την έχουν κάνει γνωστή -και όχι άδικα- ως τη Συνοικία των Θεών.

Μεταπολεμικά, τα κτίσματα της Πλάκας κρίθηκαν διατηρητέα στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα η Πλάκα να αποτελεί τη μοναδική συνοικία της Αθήνας που σε τέτοια έκταση μπορεί κάποιος να δει την πόλη όπως ήταν πριν από 100 χρόνια. Στην περιοχή λειτουργούν μουσεία, ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα με τουριστικά είδη, ενώ σώζονται κτίρια διάσημων πολιτών της παλιάς Αθήνας.

Στο τμήμα της Πλάκας προς την Ακρόπολη υπάρχουν τα Αναφιώτικα. Πρόκειται για μια συνοικία σε κυκλαδίτικο ρυθμό, που κατασκευάστηκε από Αναφιώτες οικοδόμους, οι οποίοι, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, αναζητούσαν μια συνοικία να κτίσουν τα σπίτια τους, αφού στην υπόλοιπη Αθήνα το κόστος ενοικίασης ή αγοράς γης ήταν ακριβό γι’ αυτούς.

Παρόμοιες περιοχές, στις οποίες οι εσωτερικοί μετανάστες μετέφεραν την αρχιτεκτονική του τόπου καταγωγής τους, υπήρξαν και αλλού στην Αθήνα, αλλά δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από την οικοδομική αναμόρφωση στο πέρασμα των χρόνων.