Έγκλημα τιμής στην οδό Μάγερ: Το θύμα έγινε σύμβολο για τις κοπέλες – Τη δίκη παρακολουθούσε συγκλονισμένη και η Τζένη Καρέζη

«Εις την Ζάκυνθον, η κοινή γνώμη ενέκρινε και εδικαίωσε ηθικώς τους τρεις φόνους, που διέπραξε ο Ναπολέων. Αν απαλλαγεί, θα γίνει δεκτός τιμητικώς!»
Πίσω στην Πρωτομαγιά του 1960, ένα έγκλημα στο κέντρο της Αθήνας θα ταράξει το πανελλήνιο. Νεκροί θα πέσουν μετά από πυροβολισμούς η 49χρονη Βασιλική, η 20χρονη Ελευθερία και ο 22χρονος Αποστόλης.
Οι γείτονες που έσπευσαν στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου εντίκρισαν τη γειτόνισσά τους νεκρή, προχωρώντας βρήκαν την Ελευθερία μέσα σε μια λίμνη αίματος και στην κρεβατοκάμαρα το πτώμα του 22χρονου.
Ο σύζυγος της Βασιλικής και πατέρας του Απόστολου έφτασε στο σπίτι και ρωτούσε τον κόσμο αν έπαθε κάτι ο γιος του. Λίγο αργότερα, εξηγούσε στους αστυνομικούς ότι ο Απόστολος και η φίλη και συμφοιτήτριά του, Ελευθερία, είχαν σχέση.
Δράστης ήταν τελικά ο αδελφός της Ελευθερίας, ο 25χρονος Ναπολέων. Η 22χρονη φοιτήτρια Φιλολογίας, Ελευθερία και ο 22χρονος φοιτητής Νομικής, Απόστολος, είχαν κρυφό δεσμό. Ένας θείος της τους είδε και φέρεται να είπε στον αδελφό της: «Τράβα να πάρεις την Ελευθερία από την Ακρόπολη. Είναι με τον αγαπητικό της. Ρεζιλεύτηκε η οικογένειά μας».
Ενημερώθηκε ο πατέρας της Ελευθερίας, έψαξε, έμαθε και συναντήθηκε με τον πατέρα του Απόστολου, ο οποίος είπε ότι τα παιδιά είναι μικρά και πρέπει να επικεντρωθούν στις σπουδές τους. Ο αδελφός της, από την άλλη, ένιωθε την οικογένειά του πλήρως εκτεθειμένη και ζήτησε επισημοποίηση των σχέσεών τους.
Στο… τραπέζι έπεσαν επιστολές της Ελευθερίας, στις οποίες υποστήριζε ότι ο Απόστολος δεν ήταν ο μόνος άνδρας στη ζωή της. Η συζήτηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά την ίδια ημέρα, οι επιστολές έπεσαν στα χέρια του αδελφού της Ελευθερίας. Ο Νεπολέων την έπεισε ότι πρέπει να πάνε μαζί και να απαιτήσουν τις πρωτότυπες.
Λίγο μετά τις 11:00 την Πρωτομαγιά του 1960, η Ελευθερία ανέβηκε μόνη στο διαμέρισμα της οδού Μάγερ, με σκοπό να ζητήσει τις επιστολές. Λίγο αργότερα, χτύπησε την πόρτα ο Ναπολέων, όμως η μητέρα του Απόστολου όταν τον είδε δεν του άνοιξε. Ο Ναπολέων έσπασε ένα παράθυρο και μπήκε στο διαμέρισμα.
Πρώτα συνάντησε την αδελφή του, την οποία πυροβόλησε τρεις φορές. Έπειτα, βρήκε τη Βασιλική, την οποία πυροβόλησε δύο φορές, για να ακολουθήσει ο Απόστολος, ο οποίος έπεσε νεκρός με πέντε σφαίρες.
Μετά το τριλό φονικό, ο Ναπολέων επέστρεψε στο σπίτι, ενημέρωσε τον πατέρα του και κρύφτηκαν σε συγγενικά σπίτια, όπου τους εντόπισε το βράδυ η αστυνομία.
Η Τζένη Καρέζη στο δικαστήριο
Δικάστηκαν και οι δύο -ο πατέρας ως ηθικός αυτουργός- τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Δώδεκα ημέρες κράτησε η δίκη στο Κακουργιοδικείο της Αθήνας. Ήταν «έγκλημα τιμής» έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής και πλήθος κόσμους πήγαινε καθημερινά στα δικαστήριο για να παρακολουθήσει τη δίκη.
Μεταξύ αυτών, σχεδόν καθημερινά βρισκόταν και η Τζενη Καρέζη. Οι ένορκοι έκριναν ένοχο τον Ναπολέοντα αναγνωρίζοντας του ελαφρυντικά. Του επιβλήθηκε κάθειρξη 25 ετών ενώ ο πατέρας του κρίθηκε αθώος. Κατά την αποχώρησή τους από το δικαστήριο αποθεώθηκαν από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί.
Όσα έγιναν στη δίκη
Ο πατέρας του Αποστόλη υποστήριξε στο δικαστήριο πως η Ελευθερία παρέσυρε τον γιο του. Οι δύο νέοι αγαπήθηκαν, αλλά η σχέση τους έληξε, επειδή η 20χρονη δεν είχε καλή διαγωγή. Επιπλέον, θεωρούσε πως το έγκλημα ήταν προμελετημένο και πως και ο πατέρας της είχε ανάμειξη.
Στην απολογία του, ο Ναπολέων υποστήριξε πως θεωρούσε την αδελφή του αγνή και θύμα του έρωτός της. Δήλωσε πως κατά λάθος τη σκότωσε. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως πυροβόλησε από τον φεγγίτη και στη συνέχεια μπήκε μέσα από το παράθυρο, βλέποντας την αδελφή του νεκρή. Τότε ήταν που «θόλωσε» το μυαλό του και άρχισε να πυροβολεί όποιον έβρισκε μπροστά του.
Η εκδοχή αυτή που έδωσε ο δράστης δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο. Τα τραύματα των τριών θυμάτων έδειχναν πως ο δράστης πυροβολούσε σταθερά και μεθοδικά εναντίον τους.
Ο ίδιος, όμως, καταλόγισε την ευθύνη του εγκλήματος σε δύο άτομα. Στον θείο του, ο οποίος του αποκάλυψε τη σχέση της Ελευθερίας και του έκανε υποδείξεις για την υπόληψη της οικογένειας και στο δεύτερο πρόσωπο που φερόταν να έχει ερωτικές σχέσεις με την Ελευθερία.
Ο πατέρας της, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία, δήλωσε πως δεν είχε γνώση για τίποτα αλλά ούτε και υποψιάστηκε το παραμικρό.
Αίσθηση είχε προκαλέσει στο δικαστήριο η δήλωση του δημάρχου της Ζακύνθου, απ’ όπου καταγόταν η οικογένεια της νεκρής κοπέλας: «Εις την Ζάκυνθον, η κοινή γνώμη ενέκρινε και εδικαίωσε ηθικώς τους τρεις φόνους, που διέπραξε ο Ναπολέων. Αν απαλλαγεί, θα γίνει δεκτός τιμητικώς!».
Η Ελευθερία έγινε σύμβολο για τις κοπέλες
Η 20χρονη που εκτελέστηκε από τα χέρια του αδελφού της αποτέλεσε σύμβολο για τις κοπέλες της εποχής της, οι οποίες πήγαιναν καθημερινά στο μνήμα της και της άφηναν λουλούδια.
Την εποχή εκείνη, ο έρωτας χωρίς γάμο ήταν ανήθικη πράξη. Τα σχόλια του περίγυρου των νεαρών φοιτητών πυροδότησαν την οργή και των δύο οικογενειών. Φυσικά, πιο ευάλωτη στις κακές γλώσσες ήταν η οικογένεια της κοπέλας.
Έτσι, ο Ναπολέων για να ξεπλύνει την ντροπή που συνόδευσε την οικογένειά του, όπως πίστευε, αφαίρεσε τρεις ζωές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αδελφής του.