ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΟΜΟΡΦΙΑ & ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Οι 10 κορυφαίες τροφές για την πρόληψή του

Οι τροφές που βοηθούν στη μείωση κινδύνου για τον καρκίνο

Βοηθούν στο να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισής του

Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές έρευνες, υπάρχουν τροφές πλούσιες σε ουσίες που φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου.

Βέβαια, η διατροφή από μόνη της δεν αποτελεί πανάκεια. Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών δεν μπορεί να εγγυηθεί την πρόληψη ή την καταπολέμηση της νόσου, ούτε φυσικά να αντικαταστήσει τη θεραπεία της. Ωστόσο, ένα διατροφικό πλάνο που περιλαμβάνει τροφές με αντικαρκινική δράση, όπως αυτές που συναντάμε στη μεσογειακή διατροφή, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού.

Ανακαλύψτε τις 10 κορυφαίες τροφές κατά του καρκίνου και ενσωματώστε τις σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, με άλλες να μας προσφέρουν έναν καλό ύπνο.

Οι 10 καλύτερες αντικαρκινικές τροφές

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό γνωστό για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, μπορεί να διαχωρίσει τα καρκινικά κύτταρα από τα φυσιολογικά, καταστρέφοντας τα πρώτα.

Tip: Προσθέστε ένα κουταλάκι κουρκουμά στις σούπες σας, στις σάλτσες των ζυμαρικών και στις σαλάτες σας. Κουρκουμά περιέχει επίσης και το κάρι (αφού πρόκειται ουσιαστικά για μείγμα μπαχαρικών).

Πράσινο τσάι

Η αντικαρκινική δράση του τσαγιού αποδίδεται στις πολυφαινόλες που περιέχει, γνωστές ως κατεχίνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της ανάπτυξης όγκων, ιδιαίτερα σε μορφές καρκίνου όπως του μαστού, των πνευμόνων, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του δέρματος. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού προστατεύουν και από τον καρκίνο του δέρματος, καθώς διαθέτουν την ικανότητα να «επιδιορθώνουν» το DNA που έχει υποστεί βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Tip: Εντάξτε στην καθημερινότητά σας 2-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι.

Σκόρδο

Το σκόρδο, όπως και το κρεμμύδι, αποτελεί τρόφιμο πλούσιο σε πολυφαινόλες και θειούχες ενώσεις, οι οποίες φαίνεται να συμβάλλουν στην αναστολή της ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Tip: Προσθέστε θρυμματισμένο σκόρδο στη μαγειρική σας και επωφεληθείτε από τις αντικαρκινικές του ουσίες. Οι περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες βρίσκονται στα εξωτερικά στρώματα του κρεμμυδιού, οπότε ξεφλουδίστε το όσο το δυνατόν λιγότερο.

Οι τροφές εναντίον του καρκίνου

Κακάο

Οι κατεχίνες και οι προκυανιδίνες, δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχει το κακάο, συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της χρόνιας φλεγμονής, δύο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων. Αν και απαιτούνται περισσότερες επιστημονικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αντικαρκινική δράση του κακάο, η μαύρη σοκολάτα, με περιεκτικότητα σε κακαόμαζα που φτάνει έως και το 75%, φαίνεται να συγκαταλέγεται στις τροφές που δυνητικά προστατεύουν από τον καρκίνο.

Tip: Δύο κομμάτια μαύρης σοκολάτας την ημέρα μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα γλυκά και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην υγεία του οργανισμού σας.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και το σκουμπρί, καθώς και οι ξηροί καρποί, με τα καρύδια να ξεχωρίζουν, αποτελούν πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία φημίζονται για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Επιστημονικές έρευνες έχουν συνδέσει τη συστηματική κατανάλωση αυτών των λιπαρών οξέων με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι άτομα που καταναλώνουν τακτικά ω-3 λιπαρά οξέα εμφανίζουν 63% χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη.

Tip: Καταναλώνετε 1-2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια, επιλέξτε σαν σνακ μια χούφτα καρύδια ή προσθέστε 1 κουταλιά λιναρόσπορο στα δημητριακά του πρωινού σας.

Ελαιόλαδο

Η προσήλωση στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή (η οποία βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση ελαιόλαδου) σχετίζεται με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Tip: Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο και στη μαγειρική, αφού είναι ανθεκτικότερο στις υψηλές θερμοκρασίες συγκριτικά με τα σπορέλαια.

Μπρόκολο

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, θεωρούνται ισχυροί σύμμαχοι στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, με έμφαση στον καρκίνο του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του στομάχου. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα σταυρανθή, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αυτή η προστατευτική ιδιότητα αποδίδεται στις φυτοχημικές ενώσεις που περιέχουν. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα ανέδειξε τη σουλφοραφάνη, μια ουσία που βρίσκεται στο μπρόκολο, ως παράγοντα που βοηθά τον οργανισμό να εξαλείψει καρκινικά κύτταρα που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Tip: Η κατανάλωση 3-4 μερίδων σταυρανθών λαχανικών την εβδομάδα θεωρείται ότι προστατεύει κυρίως από την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού.

Ντομάτα

Η ντομάτα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, κυρίως λόγω του λυκοπενίου που περιέχει, ενός φυτοχημικού με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το λυκοπένιο, πέρα από το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που χαρίζει στην ντομάτα, έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές είναι υπεύθυνες για βλάβες στο DNA των κυττάρων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση χρόνιων παθήσεων. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει το λυκοπένιο με την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου, με ιδιαίτερη έμφαση στον καρκίνο του προστάτη. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με έρευνες, η κύρια πηγή λυκοπενίου στη διατροφή μας προέρχεται από προϊόντα που βασίζονται στη ντομάτα, όπως ο ντοματοπολτός, ο ντοματοχυμός, οι σάλτσες ζυμαρικών και το κέτσαπ.

Tip: Το λυκοπένιο που περιέχεται στο χυμό ντομάτας απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό, σε σχέση με το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ολόκληρες ντομάτες. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν η ντομάτα τρίβεται σε χυμό ή πολτό, αποδεσμεύεται μεγαλύτερη ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, επίσης, ότι το λυκοπένιο απορροφάται ευκολότερα από το σώμα μας κατά το μαγείρεμα της ντομάτας σε φυτικά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο), γι’ αυτό και η σάλτσα ντομάτας θεωρείται ιδανική αντικαρκινική τροφή.

Φράουλα

Οι φράουλες, όπως και κάποια είδη μούρων (π.χ. βατόμουρα, μύρτιλλα), είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, που είναι γνωστές για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Tip: Φράουλες βρίσκουμε από τον Απρίλιο, ενώ υπάρχουν και εισαγωγής το χειμώνα. Επειδή είναι από τα πιο επιβαρυμένα σε φυτοφάρμακα και ορμόνες φρούτα, προτιμήστε βιολογικές. Προμηθευτείτε άλλα είδη μούρων από μεγάλα σουπερμάρκετ και καταστήματα υγιεινής διατροφής και σε μορφή χυμού. Προτιμήστε το χυμό βατόμουρου, ο οποίος είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά.

Πορτοκάλι

Τα εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια), πέρα από εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, είναι πλούσια και σε φυτοχημικά συστατικά. Σε ένα πορτοκάλι περιέχονται περισσότερα από 170 διαφορετικά φυτοχημικά συστατικά και πάνω από 60 φλαβονοειδή. Ωστόσο, και η ίδια η βιταμίνη C εμφανίζει προστατευτική δράση, αφού έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του δέρματος και του μαστού.

Tip: Η καθημερινή κατανάλωση εσπεριδοειδών (ολόκληρου του καρπού ή με τη μορφή χυμού) είναι σημαντική για την προστασία του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο.