Καρκίνος: Αυτός είναι ο μόνος δωρεάν και εύκολος τρόπος για να μη νοσήσεις ποτέ

Το «κλειδί» για τη μείωση της θανατηφόρας ασθένειας
Είναι σημείο των καιρών ότι οι νοσούντες από καρκίνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως έχουν αυξηθεί δραματικά. Καθημερινά ακούμε για ανθρώπους που νοσούν ή στη χειρότερη περίπτωση, χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας.
Αυτό δεν αποτελεί αερολογία ούτε γενική αίσθηση, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI) κατέγραψε την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών και κυρίως του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, του παγκρέατος και του νεφρού.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου σε νέες ηλικίες συνδέεται με πιθανές μεταβολές περιβαλλοντικών ή γενετικών παραγόντων κινδύνου και τονίζουν την ανάγκη για βελτιωμένα προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.
Γυναίκες και νέοι νοσούν περισσότερο από καρκίνο
Ειδικότερα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων U.S. Cancer Statistics για την επίπτωση του καρκίνου μεταξύ 2010-2019 και τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ 2010-2022. Εξέτασαν 33 τύπους καρκίνου, συγκρίνοντας ηλικιακές ομάδες 15-29, 30-39 και 40-49 ετών με μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Από τα 2.020.829 περιστατικά πρώιμων καρκίνων, το 63,2% αφορούσε γυναίκες. Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου ήταν στις γυναίκες: καρκίνος μαστού, θυρεοειδούς και μελάνωμα και στους άνδρες: καρκίνος παχέος εντέρου, όρχεων και μελάνωμα.
Σε 14 από τους 33 τύπους καρκίνου παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της συχνότητας σε τουλάχιστον μία πρώιμη ηλικιακή ομάδα, ενώ 19 παρουσίασαν μείωση. Κάποιοι τύποι, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του στομάχου και των οστών, αυξήθηκαν μόνο στις νεότερες ηλικίες. Άλλοι, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου, του νεφρού, του όρχεως, του ενδομητρίου, του παγκρέατος και κάποιων λεμφωμάτων αυξήθηκαν τόσο σε νεότερες όσο και σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις περιστατικών το 2019 σε σύγκριση με το 2010 παρατηρήθηκαν στον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του νεφρού και του ενδομητρίου. Ειδικότερα, το 2019 καταγράφηκαν 4.834 επιπλέον περιστατικά καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με τις αναμενόμενες διαγνώσεις με βάση τα δεδομένα του 2010, 2.099 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου, 1.793 νεφρού και 1.209 καρκίνου του ενδομητρίου. Σε 4 τύπους καρκίνου (παχέος εντέρου, ενδομητρίου, όρχεων, οστών) καταγράφηκε και αύξηση στη θνησιμότητα στις νεότερες ηλικίες.
Το «κλειδί» για τη μείωση των καρκίνων
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποκαλύπτουν πως το «κλειδί» για να μην νοσήσει κανείς από καρκίνο, είναι το περπάτημα. Μάλιστα, αναφέρουν και πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε την ημέρα, ώστε να μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης 13 ειδών καρκίνου.
Τα 10.000 βήματα την ημέρα έχουν συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με έναν από τους τρόπους για να κρατήσει κανείς σε ισορροπία τη σωματική και ψυχική του υγεία. Αυτό πλέον δεν ισχύει, σύμφωνα με νέα έρευνα, καθώς 7.000 βήματα ημερησίως φαίνεται πως είναι το μόνο που χρειάζεστε για να μειώσει κανείς τις πιθανότητες να εμφανίσει έως και 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.
Με αυτό τον αριθμό βημάτων, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μειώνεται κατά 11%, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης. Στα 9.000 βήματα, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 16%, όμως οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν επιπλέον όφελος για περισσότερα βήματα από αυτά.
Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 85.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία είχαν επάνω τους ανιχνευτές κίνησης και επί μία εβδομάδα μετρούσαν τόσο την ποσότητα όσο και την ένταση της καθημερινής τους άσκησης.
Έξι χρόνια μετά, οι ερευνητές παρακολούθησαν ξανά τους συμμετέχοντες και διαπίστωσαν ότι το περπάτημα από 5.000 έως 9.000 βήματα υποδηλώνει χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα έγιναν αυτά τα βήματα.
Εξέτασαν τους καρκίνους του οισοφάγου, του ήπατος, του πνεύμονα, των νεφρών, του στομάχου, του ενδομητρίου, της μυελογενούς λευχαιμίας, του μυελώματος, του εντέρου, της κεφαλής και του τραχήλου, του ορθού, της ουροδόχου κύστης και του μαστού που στο παρελθόν είχαν συνδεθεί με χαμηλή σωματική δραστηριότητα.
Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ετών παρακολούθησης, μόνο το 3% των συμμετεχόντων ανέπτυξε έναν από αυτούς τους καρκίνους. Οι πιο συχνοί ήταν οι καρκίνοι του εντέρου και του πνεύμονα στους άνδρες και ο καρκίνος του μαστού, του εντέρου, του ενδομητρίου και του πνεύμονα στις γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.
Συνεπώς, η αντικατάσταση του χρόνου καθίσματος με ελαφριά ή μέτρια δραστηριότητα μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά η εναλλαγή της ελαφριάς δραστηριότητας με μέτρια δραστηριότητα δεν φάνηκε να προσφέρει πρόσθετα οφέλη.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, η ήπια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων της ινσουλίνης, η οποία βοηθά το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια.
Τα κυμαινόμενα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου.
Επίσης, το περπάτημα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο και συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.