Το πρώτο εμβόλιο για τον καρκίνο στην Ελλάδα – Ποιο είδος θεραπεύει;

Αισιόδοξα τα μηνύματα
Όλοι οι ασθενείς με καρκίνο των νεφρών που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή φάσης 1 ενός εξατομικευμένου αντικαρκινικού εμβολίου παρουσίασαν επιτυχημένη ανοσολογική απόκριση κατά του καρκίνου.
Στη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana–Farber, συμμετείχαν εννέα ασθενείς με καρκίνο των νεφρών σταδίου III ή IV, οι οποίοι διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο υποτροπής. Τα εμβόλια χορηγήθηκαν μετά τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου και σχεδιάστηκαν για να εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να εξαλείφει τυχόν υπολειπόμενα καρκινικά κύτταρα. Μέχρι τη στιγμή διακοπής της συλλογής δεδομένων (μέσος χρόνος παρακολούθησης: 34,7 μήνες), κανένας από τους ασθενείς δεν είχε εμφανίσει υποτροπή της νόσου. Τα εντυπωσιακά ευρήματα της κλινικής δοκιμής δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Διαβάστε επίσης: Νέα διαγνωστικά «εργαλεία» φέρνουν «επανάσταση» για τον καρκίνο του προστάτη – Τι πρέπει να ξέρετε
Ποιες αντιδράσεις παρουσιάστηκαν;
Μερικοί ασθενείς παρουσίασαν ήπιες τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, ενώ άλλοι εμφάνισαν συμπτώματα που θύμιζαν γρίπη. Ωστόσο, δεν καταγράφηκαν σοβαρότερες παρενέργειες.
Όταν η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε αυτή τη μελέτη πριν από οκτώ χρόνια, κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα αν αυτή η προσέγγιση θα απέδιδε στον καρκίνο του νεφρού. Ωστόσο, υπήρχαν ήδη ενδείξεις για την αποτελεσματικότητά της στο μελάνωμα, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα.
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν μια τόσο θετική ανταπόκριση και στους εννιά ασθενείς με καρκίνο του νεφρού», τονίζει ο Τόνι Σουέιρι, διευθυντής του Κέντρου Lank για τον καρκίνο του ουροποιογεννητικού συστήματος στο Dana-Farber και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για κλινικές δοκιμές με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων, ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να εξερευνηθούν πλήρως οι δυνατότητές του. Μια διεθνής πολυκεντρική μελέτη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία ο Σουέιρι συμμετέχει ως συμπρόεδρος της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής, αξιολογεί ένα παρόμοιο εξατομικευμένο αντικαρκινικό εμβόλιο. Το εμβόλιο αυτό θα χορηγηθεί σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία με πεμπρολιζουμάμπη, μια θεραπεία που ήδη χορηγείται στους ασθενείς μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.