Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Το παράξενο χωριό της Ελλάδας που τα σπίτια έχουν μία τρύπα στην οροφή

Απίστευτο κι όμως αληθινό!

22 Φεβρουαρίου 2023 19:26
Το παράξενο χωριό της Ελλάδας που τα σπίτια έχουν μία τρύπα στην οροφή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ελληνική επαρχία είναι γεμάτη με όμορφα και ιδιαίτερα χωριά που το καθένα έχει τη δική του ομορφιά. Κάποια από αυτά ξεχωρίζουν γιατί έχουν είτε περίεργο όνομα είτε κάποιο περίεργο χαρακτηριστικό. Όπως για παράδειγμα ένα ελληνικό χωριό το οποίο έχει κάτι παράξενο στα σπίτια του. Και συγκεκριμένα στις σκεπές υπάρχει μια τρύπα. Πιθανόν δεν το έχεις ξανακούσει και δεν ξέρεις που βρίσκεται. Το ελληνικό αυτό χωριό λέγεται Λεπτόποδα και είναι ένα από τα όμορφα χωριά για τα οποία μπορεί να υπερηφανεύεται η Χίος. Ένα όμορφο και γραφικό χωριό με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που έχει την εξήγησή της. Με την ευκαιρία, δείτε το χωριό της Ηπείρου όπου η φύση συνάντησε την τέχνη των ανθρώπων.

Το ορεινό και όμορφο χωριό Λεπτόποδα έχει μεγάλη ιστορία και σπουδαία αρχιτεκτονική που έχει την εξήγησή της. Όσο περπατάς στα στενά του χωριού και οι κάτοικοι σου διηγούνται ιστορίες, μπορείς να καταλάβεις αυτή την ιστορικότητα. Αν βρεθείς το χωριό αυτό, θα περπατήσεις περνώντας κάτω από στοές και σπίτια με καμάρες. Κτίσματα από την αρχαιότητα και μεσαιωνικά αρχιτεκτονικά διαμάντια. Μια σύνθεση μοναδική και όμορφη.

Αυτό φυσικά που ξεχωρίζει στο χωριό είναι ο τρόπος που έχουν χτιστεί τα σπίτια. Εκτός από το ότι είναι κολλητά μεταξύ τους, είναι με τέτοιο τρόπο χτισμένα ώστε να δημιουργούν ένα εξωτερικό τείχος. Επιπλέον τα τα σπίτια που είναι χτισμένα πιο μέσα και δεν αποτελούν μέρος του τείχους, δεν είχαν καθόλου παράθυρα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είχαν μια τρύπα στην οροφή για να μπαίνει λίγο φως.

Το παράξενο χωριό της Ελλάδας που τα σπίτια έχουν μία τρύπα στην οροφή

Πού βρίσκεται το όμορφο αυτό χωριό

Αυτό που μπορεί να σε παραξενεύει επίσης είναι η ονομασία του χωριού. Είναι ενδιαφέρον να μάθεις ότι αυτό το όνομα προέρχεται από τις λέξεις «λεπτά πεδία» και αναφέρεται στις μικρές και με ρηχό χώμα πεδιάδες. Το ορεινό χωριό ξεχωρίζει, όχι μόνο για τη φυσική ομορφιά του, αλλά και για την αρχιτεκτονική του.

Το χωριό αυτό βρίσκεται σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου και είναι ένα από τα βορειότερα χωριά του νησιού. Τα Λεπτόποδα είναι κτισμένα σε υψόμετρο 260 μέτρα, ανάμεσα στις βορειοανατολικές πλαγιές του βουνού Αμανή και στις βόρειες πλαγιές του ψηλότερου βουνού της Χίου, του Πεληναίου.

Το άγνωστο χωριό "φάντασμα" στην Ήπειρο και το συμβάν που οδήγησε στην εγκατάλειψή του

Κάπου στις πλαγιές του Ζαλόγγου, σε μια τοποθεσία που δεν προσεγγίζεται συχνά και όχι πολύ εύκολα, βρίσκεται ένα από τα χωριά – φαντάσματα της Ελλάδας, που τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγα.

Πρόκειται για ένα χωριό που μοιάζει πλέον με ερειπωμένη πολιτεία και το μόνο που μπορεί να παρατηρήσει κανείς πια είναι μια εγκατάλειψη. Ο λόγος για το χωριό Σέσοβο όπου το ξέρουν πολλοί ή Πολύβρυσο όπως είναι η νεότερη ονομασία του. Ένα χωριό με ιδιαίτερη ιστορία όσον αφορά την εγκατάλειψή τους μιας και αυτή δεν έγινε σταδιακά ως αποτέλεσμα της αστυφιλίας και της μετακίνησης των κατοίκων σε άλλους πιο κεντρικούς οικισμούς. Το χωριό αυτό της Πρέβεζας έχει τη δική του δύσκολη ιστορία εγκατάλειψης. Με την ευκαιρία, δείτε το χωριό που βρισκόταν το "κρυφό σχολειό".

Σέσοβο ή Πολύβρυσο: Το άγνωστο χωριό – φάντασμα στην Ήπειρο

Το Σέσοβο δεν είναι ένα από τα γνωστά χωριά – φαντάσματα της Ελλάδας ενώ δεν το γνωρίζουν καλά – καλά ούτε οι κάτοικοι της Ηπείρου. Το νεότερο όνομά του που είναι Πολύβρυσο το έχει πάρει πιθανόν από τις πολλές πηγές που υπάρχουν στην περιοχή και οι οποίες είναι οι μόνες που θυμίζουν ζωή στο χωριό αυτό καθώς τρέχουν σήμερα. Αν το επισκεφθεί κανείς θα δει σπίτια ερείπια που μοιάζουν να εγκαταλείφθηκαν βιαστικά από τους κατοίκους τους. Και έτσι κάπως έγινε.

Αιτία πίσω από την ερήμωση του χωριού αυτού είναι ένας ισχυρός σεισμός που προκάλεσε αρκετές καθιζήσεις και κατολισθήσεις του εδάφους αρχές της δεκαετίας του ’70. Τότε και μην διακινδυνεύοντας τη ζωή τους μέσα στα σπίτια ή και στους δρόμους οι κάτοικοι αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν. Το να φτάσει κανείς σε αυτό τον έρημο τόπο δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Αν του αρέσει, βέβαια, να γνωρίζει τα χωριά – φαντάσματα της Ελλάδας μπορεί να το κάνει από τον οικισμό του Παλιού Ωρωπού μέσω χωματόδρομου ή μέσω της Κρυοπήγης αλλά με 30 λεπτά πεζοπορίας. Αν βρεθείς στην περιοχή μην παραλείψεις να επισκεφθείς το μνημείο για τον Χορό του Ζαλόγγου αλλά και και τον Αρχαιολογικό Χώρο Κασσώπης.

 

Life

Ροή ειδήσεων

Share