«Καμπανάκι» του ΕΟΔΥ για την ιογενή γαστρεντερίτιδα στη χώρα - Πώς μεταδίδεται;
Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προειδοποιεί για την αύξηση των περιστατικών ιογενούς γαστρεντερίτιδας στη χώρα μας, κυρίως λόγω του νοροϊού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις εξάρσεις των τελευταίων μηνών.
Από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο 2024, καταγράφηκαν επτά εξάρσεις γαστρεντερίτιδας, ενώ ο συνήθης αριθμός εξάρσεων κυμαίνεται από μία έως δύο. Η τάση αυτή παρατηρείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται αυξημένη παρουσία του γονότυπου GII.17 του νοροϊού, σε σχέση με τον GII.4, που ήταν επικρατέστερος τα προηγούμενα χρόνια.
Τι είναι η ιογενής γαστρεντερίτιδα
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μία λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλείται από ιούς και προκαλεί διάρροια, έμετο, κοιλιακούς πόνους και ναυτία, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι η κεφαλαλγία και οι αρθραλγίες. Τα άτομα που νοσούν συνήθως αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές, εκτός από βρέφη, ηλικιωμένα άτομα και άτομα με ανοσοκαταστολή, τα οποία μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρές καταστάσεις.
Πώς μεταδίδεται ο νοροϊός
Ο νοροϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μεταδίδεται κυρίως μέσω επαφής με μολυσμένα άτομα ή επιφάνειες, ή μέσω κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων και νερού. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω αερολυμάτων, που σχηματίζονται όταν κάποιος που έχει μολυνθεί εμετεί ή κάνει διάρροια. Ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, η συχνότητα εμφάνισης γαστρεντερίτιδας αυξάνεται, με τους νοροϊούς να είναι οι πιο συχνοί υπεύθυνοι.
Προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του νοροϊού
Για να περιορίσουμε τη διάδοση του νοροϊού, είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε ορισμένα βασικά προληπτικά μέτρα:
- Συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών: Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή της πάνας, πριν το φαγητό, και μετά την επαφή με άρρωστα άτομα. Όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να πλύνουμε τα χέρια μας με νερό, μπορούμε να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά διαλύματα.
- Απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων: Αντίστοιχα, όταν υπάρχει επεισόδιο εμέτου ή διάρροιας, χρησιμοποιούμε γάντια μίας χρήσης και σκουπίζουμε άμεσα τις επιφάνειες με χαρτί, το οποίο απορρίπτουμε σε πλαστική σακούλα. Στη συνέχεια, απολυμαίνουμε τις επιφάνειες με οικιακή χλωρίνη. Η αναλογία είναι 1:50 για μη πορώδεις επιφάνειες και 1:10 για πορώδεις επιφάνειες, όπως ξύλινα πατώματα.
- Σχολαστικό καθάρισμα μολυσμένων υφασμάτων: Ρούχα και κλινοσκεπάσματα που έχουν μολυνθεί με εμετό ή διάρροια πρέπει να πλένονται αμέσως στους 60°C με απορρυπαντικό και να στεγνώνουν στην υψηλότερη θερμοκρασία.
- Χειρισμός τροφίμων: Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται προσεκτικά και τα οστρακοειδή να μαγειρεύονται καλά, ώστε η εσωτερική τους θερμοκρασία να ξεπερνά τους 63°C. Ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες έως και 63°C, γι' αυτό η σωστή θερμική επεξεργασία είναι σημαντική για την πρόληψη της μετάδοσης.
Διαβάστε επίσης: Νέος νοροϊός «σκεπάζει» την Ευρώπη: Έκρηξη στα κρούσματα - Εξαπλώνεται ραγδαία
Διάρκεια των συμπτωμάτων και περιορισμός της μετάδοσης
Η περίοδος επώασης του νοροϊού είναι 12-48 ώρες και τα άτομα παραμένουν μεταδοτικά για όσο διάστημα εκδηλώνουν συμπτώματα, και για έως 48 ώρες μετά την υποχώρησή τους. Όσοι έχουν γαστρεντερίτιδα πρέπει να αποφεύγουν:
- Να προετοιμάζουν το φαγητό ή να παρέχουν φροντίδα σε άλλους.
- Να πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία ή γηροκομεία.
- Να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, όπως κολύμβηση ή ομαδικά αθλήματα.
- Ειδική προσοχή σε ευπαθείς ομάδες
Ιδιαίτερα σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, όπως νοσοκομεία ή μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, πρέπει το προσωπικό να είναι ενημερωμένο για τα μέτρα πρόληψης και να ακολουθεί αυστηρές διαδικασίες υγιεινής για να αποφευχθούν εκτεταμένες επιδημίες.