Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αγοράζετε μέλι από σούπερ μάρκετ; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε

Δώστε βάση!

7 Ιανουαρίου 2023 10:41
Αγοράζετε μέλι από σούπερ μάρκετ; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το μέλι είναι ένα τρόφιμο εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας, όπως επίσης η γύρη και ο βασιλικός πολτός. Πώς όμως θα αποφύγουμε κακοτοπιές και θα αποτρέψουμε να γίνουμε θύματα απάτη, ειδικά στο σούπερ μάρκετ;

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τους καταναλωτές, για το τι θα πρέπει να προσέχουν όταν αγοράζουν μέλι. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο των σεφ όταν ζαχαρώνει το μέλι.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Αγοράζετε μέλι επώνυμο

Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ετικέτα με τα προβλεπόμενα εκ του νόμου στοιχεία. Σε περίπτωση που θέλετε να αγοράσετε κι άλλο μέλι ή να τον καταγγείλετε, να μπορείτε να τον εντοπίσετε.

Προτιμήστε κάποιον μελισσοκόμο της περιοχής σας

Πάντα υπάρχει κάποιος στο κοντινό σας περιβάλλον. Γνωριστείτε, αναπτύξτε σχέση εμπιστοσύνης. Εάν δεν σας ταιριάζει ο ένας, βρείτε άλλον.

βαζάκια με μέλι

Μην αγοράζετε από πλανόδιους

Κατά κύριο λόγο εμφανίζονται νυχτερινές ώρες στις πλατείες και προσφέρουν συσκευασίες των 3 ή 5 κιλών έναντι εξευτελιστικής τιμής και φυσικά, χωρίς ετικέτα. Προσοχή! Δεν είναι μέλι, είναι σιρόπι. Κοινώς, ζαχαρόνερο χρωματισμένο! Στην καλύτερη περίπτωση έχει και λίγο μέλι μέσα.

Μέλι από σούπερ μάρκετ

Βρίσκεις μέλια εταιριών και συνεταιρισμών και σπανίως, μεμονωμένων παραγωγών. Γι’ αυτό να διαβάζετε για τις χώρες προέλευσης του μελιού και όχι μόνο την τιμή. Τα πολύ φθηνά μέλια είναι εισαγωγής (Βουλγαρίας, Αργεντινής, Κίνας κ.λ.π.).

Προτιμήστε τα ελληνικά μέλια, μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβά αλλά το αξίζουν και με το παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζετε τους Έλληνες μελισσοκόμους έστω και έμμεσα.

Τι σημαίνει όταν κρυσταλλώνει το μέλι; Όλη η κρυμμένη αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Το μέλι είναι ένα ιδιαίτερα πυκνό διάλυμα φυσικής ζάχαρης (φυσική φρουκτόζη, γλυκόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη). Περιέχει πάνω από 70% σάκχαρα και λιγότερο από 20% νερό ( υγρασία). Υπάρχουν πολλά σάκχαρα στο μέλι σε σχέση με την περιεκτικότητα σε νερό. Αυτό σημαίνει ότι το νερό στο μέλι, περιέχει επιπλέον ποσότητα ζάχαρης από ό,τι θα μπορούσε φυσικά να κατέχει. Η υπερα-φθονία των φυσικών σακχάρων κάνει το μέλι ασταθές Είναι φυσικό για το μέλι να κρυσταλλωθεί, δεδομένου ότι είναι ένα υπέρ κορεσμένο σε ζάχαρα προϊόν.

Τα δύο κύρια σάκχαρα του μελιού είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Το περιεχόμενο σε φρουκτόζη και γλυκόζη σε κάθε μέλι ποικίλλει ανάλογα από την πηγή συλλογής ( είδος ανθοφορίας) ή του μελιτώματος καθορίζοντας έτσι και το είδος κάθε μελιού. Γενικά, η φρουκτόζη κυμαίνετε από 25 έως 40%. και της γλυκόζης από 30- 44% . Η ισορροπία αυτών των δύο κύριων σακχάρων είναι η κύρια αιτία που θα οδηγήσει στην κρυστάλλωση του μελιού, και το σχετικό ποσοστό τους θα καθορίσει κατά πόσο θα κρυσταλλώνει γρήγορα ή αργά.

Η φρουκτόζη είναι πιο διαλυτή στο νερό από τη γλυκόζη και θα παραμείνει ρευστή.

Όταν η γλυκόζη κρυσταλλώνει, χωρίζετε από το νερό και παίρνει τη μορφή μικροσκοπικών κρυστάλλων. Καθώς η κρυστάλλωση προχωρά και περισσότερη γλυκόζη κρυσταλλώνει, οι κρύσταλλοι θα εξαπλωθούν σε όλο το μέλι. Τελικά, το μέλι γίνεται παχύ και κρυσταλλώνει.

Μερικά μέλια κρυσταλλώνουν ομοιόμορφα. Μερικά θα είναι εν μέρει κρυσταλλωμένο και παίρνει μορφή δύο στρωμάτων, με το κρυσταλλικό στρώμα στο κάτω μέρος του βάζου καθώς το άλλο σε υγρή μορφή στην κορυφή. Μέλια επίσης ποικίλλουν ως προς το μέγεθος των κρυστάλλων που σχηματίζουν. Το κρυσταλλωμένο μέλι τείνει να είναι ανοιχτόχρωμο απ ‘ότι όταν στην υγρή του μορφή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γλυκόζη τείνει σε αφυδατωμένη κρυσταλλική μορφή, και ότι τα κρύσταλλα της γλυκόζη τείνουν στο φυσικό τους δηλ. το καθαρό λευκό. Πιο σκούρα μέλια διατηρούν καφετί εμφάνιση.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share