Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τα 8 πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού - Ποια είναι τα στάδια

Όσα χρειάζεται να ξέρεις

26 Νοεμβρίου 2022 09:59
Τα 8 πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού - Ποια είναι τα στάδια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού δεν είναι κάποιος όγκος που θα ψηλαφήσει μια γυναίκα στο στήθος της.

Μπορεί να εκδηλωθεί και με πολλά άλλα συμπτώματα. Δείτε ποια είναι. Παράλληλα, δείτε ποιο είναι το ειδικό σύμπτωμα για την παιδική ηπατίτιτιδα.

Καρκίνος του μαστού: Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα;

Τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού δεν είναι κάποιος όγκος που θα ψηλαφήσει μια γυναίκα στο στήθος της. Μπορεί να εκδηλωθεί και με πολλά άλλα συμπτώματα. Δείτε ποια.

1. Αλλαγές στην υφή του δέρματος

Οι μεταβολές του δέρματος μπορεί να αποτελούν ένα από τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει αλλαγές και φλεγμονή στα κύτταρα του δέρματος που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές της υφής. Παραδείγματα αυτών των αλλαγών υφής περιλαμβάνουν:

  • ανοιχτόχρωμο δέρμα γύρω από τη θηλή ή εξαιρετικά ξηρό,
  • πρήξιμο του δέρματος σε οποιοδήποτε μέρος του μαστού.

καρκίνου του μαστού έλεγχος

Αυτές οι αλλαγές μπορεί επίσης να προκαλέσουν φαγούρα, οι οποίες συχνά συσχετίζονται με καρκίνο του μαστού, αν και δεν είναι συνηθισμένο. Οι αλλαγές της υφής μπορεί επίσης να συμβούν ως αποτέλεσμα κάποιων καλοήθων δερματικών παθήσεων, όπως δερματίτιδα και έκζεμα.

2. Υγρό από τις θηλές

Η έκκριση υγρού μπορεί να είναι παχιά ή υδαρή και να κυμαίνεται σε χρώμα από διαυγές έως γαλακτώδες κίτρινο, πράσινο ή κόκκινο. Είναι φυσιολογικό για τις γυναίκες που θηλάζουν να έχουν γαλακτώδη έκκριση από τις θηλές. Η έκκριση από τις θηλές μπορεί να σημαίνει επίσης:

  • Μολύνσεις του μαστού,
  • παρενέργεια των χαπιών ελέγχου των γεννήσεων,
  • παρενέργεια λήψης ορισμένων φαρμάκων,
  • παραλλαγές στη φυσιολογία του σώματος,
  • ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, όπως θυρεοειδής.

3. Βαθούλωμα στο δέρμα

Το βαθούλωμα στο δέρμα του μαστού μπορεί μερικές φορές να είναι σύμπτωμα φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού, μιας σπάνιας μορφής καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση λεμφικού υγρού στο μαστό που οδηγεί σε πρήξιμο, καθώς και σε κόκκινο δέρμα. Οι γιατροί ονομάζουν αυτή την αλλαγή στην εμφάνιση του δέρματος "peau d'orange" επειδή το δέρμα μοιάζει με την όψη της φλούδας ενός πορτοκαλιού.

4. Αλλαγές στους λεμφαδένες

Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να φτάσουν στους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες φιλτράρουν το υγρό και συλλαμβάνουν δυνητικά επιβλαβή κύτταρα. Αυτά περιλαμβάνουν τα βακτήρια, τους ιούς και τα καρκινικά κύτταρα. Εάν ένα καρκινικό κύτταρο απομακρυνθεί από το στήθος θα κατευθυνθεί στην περιοχή των λεμφαδένων. Δώστε προσοχή στο πρήξιμο ή σε κάποιο ογκίδιο γύρω από την κλείδα ή κάτω από τον βραχίονα καθώς και στους πρησμένους λεμφαδένες στη μασχάλη.

5. Πόνος στο στήθος ή στη θηλή

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα κύτταρα του δέρματος που οδηγούν σε πόνο, ευαισθησία και δυσφορία στο στήθος. Αν και ο καρκίνος του μαστού είναι συχνά ανώδυνος, είναι σημαντικό να μην αγνοηθούν τυχόν συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στον καρκίνο του μαστού. Κάποιες γυναίκες περιγράφουν τον πόνο ως αίσθηση καψίματος.

καρκίνος μαστού εσωτερικά

6. Εισολκή θηλής

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει αλλαγές κυττάρων πίσω από τη θηλή. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να έχουν σαν αποτέλεσμα την εισολκή της θηλής μέσα στο στήθος, ή μπορεί να φαίνεται διαφορετική από την άποψη του μεγέθους της. Η εμφάνιση των θηλών μπορεί συχνά να μεταβληθεί κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας ή άλλων σταδίων του εμμηνορροϊκού κύκλου.

7. Ερυθρότητα

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και μπορεί να είναι κόκκινο ή μοβ ή με μπλε απόχρωση. Εάν ένα άτομο δεν έχει υποστεί πρόσφατο τραύμα στο στήθος για να εξηγήσει αυτές τις αλλαγές, θα πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό του.

8. Οίδημα

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει τη διόγκωση ολόκληρου του μαστού ή μιας περιοχής του μαστού. Μπορεί να μην υπάρχει ξεχωριστό κομμάτι μετά από αυτό το πρήξιμο, αλλά το στήθος μπορεί να είναι διαφορετικό σε μέγεθος από το άλλο στήθος. Αν και είναι δυνατό τα δύο στήθη να έχουν ελαφρώς διαφορετικό μέγεθος, αυτό το πρήξιμο προκαλεί αλλαγή μεγέθους στο στήθος.

Να θυμάστε: η αλλαγή στο μέγεθος ή στην υφή του μαστού μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα άλλων καταστάσεων. Τέτοιες καταστάσεις είναι οι αλλαγές στον ιστό του μαστού που συμβαίνουν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του καταμήνιου κύκλου, οι κύστες, τα αδενώματα κ.ά.

Η σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού και η σημασία της

Τα στάδια του καρκίνου του μαστού καθορίζονται σύμφωνα με την ταξινόμηση κατά TNM (American Joint Committee, 1992), κατά την οποία ο καρκίνος του μαστού σταδιοποιείται ανάλογα με το μέγεθος του πρωτοπαθούς όγκου (Τ), την προσβολή των σύστοιχων μασχαλιαίων λεμφαδένων (N) και την παρουσία ή όχι μεταστάσεων (Μ). Η σωστή σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού είναι εξαιρετικής σημασίας.

Όχι μόνο επιτρέπει την ακριβή πρόγνωση αλλά επίσης, σε πολλές επιπτώσεις, η απόφαση για τη θεραπεία βασίζεται κατά πολύ στην ταξινόμηση κατά ΤΝΜ.

Υπάρχουν τέσσερα στάδια καρκίνου του μαστού.

Στάδιο 0

Το Στάδιο 0 είναι ο καρκίνος in situ που εντοπίζεται στο σημείο προέλευσής του και δεν έχει αρχίσει να διηθεί τους γύρω ιστούς ή να διασπείρεται και περιλαμβάνει τα in situ λοβώδη καρκινώματα και τα in situ καρκινώματα των εκφορητικών πόρων του μαστού.

Στάδιο Ι

Στο Στάδιο Ι (Τ1ΝΟΜΟ) ο όγκος είναι μεγέθους 2cm ή μικρότερος και δεν υπάρχει ένδειξη διασποράς στους λεμφαδένες ή σε απομακρυσμένα σημεία.

σήμερα καρκίνος μαστού

Στάδιο ΙΙ Α

Το Στάδιο ΙΙ Α περιλαμβάνει τις κατηγορίες Τ0Ν1Μ0, όπου δεν υπάρχει ένδειξη πρωτοπαθούς όγκου αλλά διακρίνεται μετάσταση στους μασχαλιαίους λεμφαδένες, Τ2Ν0Μ0, με όγκο μεγαλύτερο από 2cm αλλά όχι μεγαλύτερο από 5cm και χωρίς διασπορά στους λεμφαδένες.

Στάδιο ΙΙ Β

Στο Στάδιο ΙΙ Β περιλαμβάνονται οι κατηγορίες Τ2Ν1Μ0, με όγκο 2-5cm και με θετικούς λεμφαδένες και Τ3Ν0Μ0, με όγκο μεγαλύτερο από 5cmχωρίς λεμφαδενικές μεταστάσεις.

Στάδιο ΙΙΙ Α

Το Στάδιο ΙΙΙ Α, στη συνέχεια, αποτελείται από τις κατηγορίες Τ0Ν2Μ0, Τ1Ν2Μ0, Τ2Ν2Μ0, Τ3Ν1Μ0 και Τ3Ν2Μ0, κατά τις οποίες ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 5cm και διακρίνεται προσβολή των σύστοιχων μασχαλιαίων λεμφαδένων που συμφύονται μεταξύ τους ή με άλλους ιστούς.

Στάδιο ΙΙΙ Β

Στο Στάδιο ΙΙΙ Β περιλαμβάνονται οι κατηγορίες Τ4 anyN M0 και anyT N3 Μ0, όπου υπάρχουν προσβεβλημένοι θωρακικοί λεμφαδένες και ο όγκος επεκτείνεται στο θωρακικό τοίχωμα ή προσβάλλει και εξελκώνει το δέρμα.

Στάδιο ΙV

Τέλος, το Στάδιο ΙV περιλαμβάνει κατηγορίες με οποιοδήποτε μέγεθος όγκου, με διασπορά στους λεμφαδένες, αλλά και με απομακρυσμένες μεταστάσεις ή προσβολή του δέρματος και του θωρακικού τοιχώματος πέρα από την περιοχή του μαστού.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share