Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Το ειδικό σύμπτωμα που «δείχνει» παιδική ηπατίτιδα - Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς (video)

Οι παιδίατροι παραμένουν σε επιφυλακή

26 Απριλίου 2022 10:22
Το ειδικό σύμπτωμα που «δείχνει» παιδική ηπατίτιδα - Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί σε ειδικούς, αλλά και γονείς, από την έξαρση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών.

Μιλώντας στο πρωί της Τρίτης (26/4) στην ΕΡΤ, η παιδογαστρεντερολόγος, παιδοηπατολόγος του νοσοκομείου «Αττικόν», Ινώ Καναβάκη, ανέφερε ότι υπάρχουν μέχρι στιγμής 170 καταγεγραμμένα περιστατικά παγκοσμίως, με τα περισσότερα να είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως ανέφερε η ίδια, στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε κρούσμα, αλλά όλοι οι παιδίατροι παραμένουν σε επιφυλακή.

Δείτε επίσης: Ο «εφιάλτης» στην Κίνα ξαναζωντανεύει: Επείγοντα μέτρα και στο Πεκίνο μετά τα 22 νέα κρούσματα!

οξεια-ηπατιτιδα

Παιδική ηπατίτιδα: Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε τα παιδιά

Όπως είπε η κ. Ινώ Καναβάκη, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προλάβουμε την οξεία ηπατίτιδα, αλλά οφείλουμε να τηρούμε τις συνθήκες υγιεινής.

Σύμφωνα με την ίδια, καλό θα ήταν τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας να παραμένουν μέχρι και 48 ώρες στο σπίτι για να κόβεται η αλυσίδα μετάδοσης.

Οι ενδείξεις για τους γονείς - Στα μάτια το πρώτο σημάδι

Όσον αφορά στα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς, ξεκαθαρίζει ότι, το μόνο ειδικό σύμπτωμα που έχει η οξεία ηπατίτιδα είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος.

Όσο για τα άλλα συμπτώματα αυτά είναι:

  • Αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων
  • Κνησμός στο σώμα
  • Πυρετός
  • Ναυτία
  • Πόνος στη κοιλιά

Oξεία ηπατίτιδα: Σε ποιες χώρες θα υπάρξει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά

οξεια-ηπατιτιδα

Σε εγρήγορση βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, μετά και την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θάνατο ενός παιδιού.

Και οι ελληνικές υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο κρούσμα στη χώρα μας. Για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, αλλά μόνο εικασίες.

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός και τόνισε ότι το πιο πιθανό αίτιο θεωρείται ο αδενοϊός 41 παρότι δεν έχει βρεθεί σε όλα τα παιδιά.

«Έχουμε 169 δηλωμένες περιπτώσεις σε 12 χώρες, εκ των οποίων 12 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος και ένα παιδί έχει καταλήξει. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν 2 δισ. παιδιά σε όλο τον κόσμο ηλικίας κάτω των 14 ετών. Επομένως, μιλάμε για ένα πολύ μικρό πρόβλημα ακόμα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα παραμείνει μικρό, αλλά είναι πιθανό να μην είναι και πολύ μεγάλες οι διαστάσεις του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά, ανέφερε ως παράδειγμα την Αλαμπάμα των ΗΠΑ, όπου σε διάστημα 6 μηνών καταγράφηκαν μόλις 9 δύσκολες περιπτώσεις, σε μια πολιτεία με πληθυσμό περίπου 5 εκατ., αν και όπως επισήμανε μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις, τις οποίες να μην τις έχουν αναγνωρίσει ούτε οι γονείς ούτε οι γιατροί.

Αντίθετα, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός με 114 κρούσματα, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι έχει υπερβάλλοντα αριθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Στη Σκοτία για παράδειγμα έχουμε 12 περιπτώσεις, ενώ περιμένουμε να έχουμε 4 σε ένα χρόνο», τόνισε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share