Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023

Εσύ κοιμάσαι τις ιδανικές ώρες την ημερά;

Δώστε προσοχή!

19 Οκτωβρίου 2022 14:56
Εσύ κοιμάσαι τις ιδανικές ώρες την ημερά;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο ύπνος είναι βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας για να μπορούμε να είμαστε λειτουργικοί, ευδιάθετοι αλλά και υγιείς. Εάν δεν πληρούμε μία συγκεκριμένη διάρκεια ύπνου και πάνω, αρχίζουν οι πιθανότητες δημιουργίας προβλημάτων υγείας να αυξάνονται.

Δείτε επίσης πόσα αυγά είναι ιδανικό να τρώτε καθημερινά

Τουλάχιστον πέντε ώρες ύπνου τη νύχτα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες των άνω των 50 ετών για πολλαπλά χρόνια προβλήματα υγείας, λένε οι ερευνητές.

Φανταστείτε το σαν έναν φαύλο κύκλο. Εάν δεν είσαι υγιείς είναι πολύ πιθανόν να έχεις διαταραχές ύπνου, για παράδειγμα όταν είμαστε μπουκομένοι δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τόσο εύκολα. Αλλά άμα είσαι υγιείς και δεν κοιμάσαι σωστά τότε μπορεί να χάσεις την υγεία σου εξαιτίας του ύπνου. Η κακή υγεία μπορεί να διαταράξει τον ύπνο - αλλά ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να είναι προειδοποίηση ή κίνδυνος από μόνος του, λένε.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ύπνος βοηθά στην αποκατάσταση, την ξεκούραση και την αναζωογόνηση του σώματος και του νου - αλλά γιατί ο «χρυσός αριθμός ύπνου» μπορεί να έχει σημασία παραμένει ασαφές.

Η μελέτη PLoS Medicine παρακολούθησε την υγεία και τον ύπνο των δημοσίων υπαλλήλων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Και οι περίπου 8.000 συμμετέχοντες ρωτήθηκαν:

Πόσες ώρες κοιμάστε κατά μέσο όρο τη νύχτα;

Μερικοί φορούσαν επίσης ρολόι ύπνου.

Και ελέγχθηκαν για χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, για δύο δεκαετίες παρακολούθησης:

Όσοι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο στην ηλικία των 50 ετών είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πολλαπλών παθήσεων από εκείνους που κοιμόντουσαν επτά ώρες
Ο μικρότερος ύπνος στα 50 συσχετίστηκε επίσης με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης, κυρίως συνδεδεμένο με τον αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νόσου
Οι ειδικοί συνιστούν γενικά περίπου επτά ή οκτώ ώρες, λένε οι ερευνητές από το University College London και το Paris Cité University.

Κοιμήσου πάνω από 5 ώρες την ημέρα

Γιατί κοιμόμαστε;
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα, αλλά είναι σαφές ότι ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τις αναμνήσεις και είναι καλός για τη διάθεση, τη συγκέντρωση και το μεταβολισμό.

Ο ύπνος είναι επίσης μια ευκαιρία για τον εγκέφαλο να καθαριστεί από τα απόβλητα.

Συμβουλές για καλό ύπνο


Κουράστε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένοντας απασχολημένος και δραστήριος, αλλά επιβραδύνετε την ώρα του ύπνου
Αποφύγετε τους ημερήσιους υπνάκους
Καθιερώστε μια καλή νυχτερινή ρουτίνα και βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι χαλαρωτική και ευνοϊκή για ύπνο - χοντρές κουρτίνες ή περσίδες συσκότισης, άνετη θερμοκρασία δωματίου και κλινοσκεπάσματα και χωρίς μεγάλους περισπασμούς, όπως η κύλιση σε smartphone στο κρεβάτι
Μειώστε ή εξαλείψτε την καφεΐνη και το αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου
Εάν δεν μπορείτε να γνέφετε, μην το πιέζετε ή μην απογοητεύεστε - σηκωθείτε και κάντε κάτι χαλαρωτικό για λίγο, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο και μετά επιστρέψτε όταν κοιμάστε
Εάν εργάζεστε σε αντικοινωνικές βάρδιες, προσπαθήστε να έχετε έναν σύντομο υπνάκο πριν από την πρώτη σας βάρδια σε μια σειρά από νύχτες, στη μετάβαση. Εάν φεύγετε τα βράδια, δοκιμάστε έναν υπνάκο για να σας δω και μετά πηγαίνετε για ύπνο νωρίς εκείνο το βράδυ

Παρουσιαστική γκρι γραμμή


Ο διευθυντής του Κέντρου Ύπνου του Surrey, καθηγητής Derk-Jan Dijk, δήλωσε στο BBC News: "Αυτή η εργασία ενισχύει ότι ο σύντομος ύπνος δεν είναι καλός για εμάς. Γενικά, δεν είναι υγιές - αν και για μερικούς, μπορεί να είναι εντάξει.

"Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί μερικοί άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο. Τι το προκαλεί και μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό; Ο ύπνος είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας του τρόπου ζωής σε κάποιο βαθμό."

Οι παρατεταμένες ώρες κακού ύπνου μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ευημερία.

Οι γιατροί σπάνια συνταγογραφούν πλέον υπνωτικά χάπια, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες και να προκαλέσουν εξάρτηση.

Αλλά τα προβλήματα ύπνου μπορούν συχνά να επιλυθούν και υπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share