Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Γλιστρίδα: Ένα θεραπευτικό φυτό με ιστορία πάνω από 2.000 χρόνια

Κάνει θαύματα

5 Αυγούστου 2022 11:35
Γλιστρίδα: Ένα θεραπευτικό φυτό με ιστορία πάνω από 2.000 χρόνια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το φυτό γλιστρίδα ή αντράκλα (Portulaca oleracea) είναι γνωστό για τη νοστιμιά και τη δροσιά του στις σαλάτες, αλλά λιγότερο γνωστό για τις ευεργετικές θεραπευτικές του ιδιότητες. Ήδη από την αρχαιότητα φαίνεται πως το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό προϊόν και κυρίως, για να επουλώσουν πληγές.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: «Τύφλα» να 'χει η δίαιτα: Με αυτό το φυτό θα έχετε σίγουρα αποτελέσματα στο αδυνάτισμα!

Ο Θεόφραστος, ο πατέρας της βοτανικής, σύστηνε τη γλιστρίδα ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια. Το σκορβούτο, τον πονόλαιμο, τον πόνο στα αφτιά, το οίδημα στις αρθρώσεις και την ξηροδερμία, ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για θεραπεία πονοκεφάλων, δυσεντερίας, δάγκωμα σαυρών και φιδιών, θεραπεία ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος, αναλγητικό καταπραϋντικό, αντιπυρετικό και αντί-υπερτασικό.

Τα 100 g. γλιστρίδας περιέχουν 400 mg. ω3 φυτικού λιπαρού οξέος που ονομάζεται άλφα-λινολεϊνικό ή LΝΑ – διαθέτει δηλαδή δεκαπέντε φορές περισσότερα ω3 από ό,τι τα περισσότερα μαρούλια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Ισχυρό αντιοξειδωτικό

Γλιστρίδα: Ένα θεραπευτικό φυτό με ιστορία πάνω από 2.000 χρόνια

Μια μερίδα γλιστρίδες καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Ε και γλουταθειόνη – ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι γνωστές οι βοηθητικές δράσεις της βιταμίνης Ε και τα ω3 λιπαρών οξέων στην προστασία από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τις φλεγμονώδεις παθήσεις.

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε ω3-λιπαρά οξέα, κάνει τη γλιστρίδα ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η γλιστρίδα είναι ιδανική ως τονωτικό, σταματάει τον πονοκέφαλο που προκύπτει από δίψα ή ζέστη, αλλά και την ίδια την δίψα βάζοντας 2-3 φύλλα κάτω από τη γλώσσα. Επίσης, κοπανισμένη, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων.

Περιέχει επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Α, C, B και καροτενοειδή.

Για τους γαστρονόμους η γλιστρίδα είναι ένα υπέροχο ορεκτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ποικίλους τρόπους. Έχει γεύση αλμυρόξινη όταν είναι ωμό και βρασμένο έχει την γεύση των χόρτων.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share