Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ευλογιά των πιθήκων: Γεγονός το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα - Η κατάσταση του ασθενή

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

8 Ιουνίου 2022 22:23
Ευλογιά των πιθήκων: Γεγονός το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα - Η κατάσταση του ασθενή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα της ευλογιάς των πιθήκων δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ σήμερα Τετάρτη (8/6), από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Παράλληλα, τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων «σχεδίασε» και παρουσίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία. Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Eυλογιά πιθήκων: Κάθετος ο Θάνος Πλέυρης - «Δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού»

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στην ευλογιά των πιθήκων, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «με τα δεδομένα που έχουμε, μιλάμε για σχετικά χαμηλή μεταδοτικότητα. Δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού, χθες δεν τέθηκε τέτοιο θέμα ούτε σε σύσκεψη που έγινε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας». Παράλληλα, τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων «σχεδίασε» και παρουσίασε χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

«Η χώρα μας θα παραγγείλει μια παρτίδα εμβολίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα εμβόλια θα αφορούν άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα, γιατί τότε αν εμβολιαστείς, μπορείς να το αντιμετωπίσεις πιο εύκολα. Είναι πολύ κοντά και στην προληπτική αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, εάν εκτεθείς», σημείωσε ο Υπ. Υγείας.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης, «έρευνες δείχνουν ότι 1 στους 50 κόλλησε από πολύ στενή επαφή με κρούσμα. Πρέπει να ανησυχούμε, αλλά στον βαθμό που πρέπει. Αν δεν είχε υπάρξει ο κορωνοϊός, δεν θα συζητούσαμε τόσο πολύ για την νόσο αυτή».

«Οι άνω των 50 ετών, που έχουν εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς, φαίνεται πως έχουν κάποια ανοσία», ανέφερε ο Υπ. Υγείας, ενώ τόνισε πως δεν τίθεται προς ώρας ζήτημα επαναφοράς του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού έναντι της ευλογιάς.

Επεσήμανε πάντως πως «με μαθηματική ακρίβεια θα υπάρξει κρούσμα στην Ελλάδα, θα βρεθεί περιστατικό και στην χώρα μας, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share