Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022

Κι' όμως: Αυτοί είναι οι καλύτεροι ανιχνευτές κορωνοϊού

Απίστευτο κι όμως αληθινό!

18 Μαΐου 2022 16:38
Κι' όμως: Αυτοί είναι οι καλύτεροι ανιχνευτές κορωνοϊού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το γεγονός ότι η όσφρηση των σκύλων είναι πανίσχυρη είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουν. Αυτός που ίσως να μην ξέρατε είναι, ότι η ανεπτυγμένη αίσθηση τους δίνεις την ικανότητα να εντοπίσουν τον ιό γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, σε σύγκριση με τα τεστ ανίχνευσης για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, τα λαμπραντόρ ριτρίβερ και τα καναδέζικα λυκόσκυλα μπορούσαν να ανιχνεύσουν έως και το 97% των θετικών κρουσμάτων. Αντίστοιχα, μεγάλη ακρίβεια στον εντοπισμό του κορωνοϊού παρατηρήθηκε και στην ανίχνευση των θετικών στον ιό επιβατών του αεροδρομίου. Σημειώνεται μάλιστα ότι, σε αντιδιαστολή με τον εντοπισμό των… λαγωνικών, τα rapid tests ανιχνεύουν τελικά έως και το 72% των περιστατικών.

Με την ευκαιρία δείτε εδώ τα νέα μέτρα για τις μάσκες.

Οι σκύλοι-ανιχνευτές

Τέσσερα σκυλιά, τα λαμπραντόρ ριτρίβερ Silja, Rele και Kosti και έναν καναδέζικο λυκόσκυλο που ονομάζεται E.T, πέρασαν από ειδική εκπαίδευση για να ανιχνεύουν τον κορωνοϊό. Τα τετράποδα εκτέθηκαν σε δείγματα δέρματος 114 εθελοντών που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, μέσω επιχρισμάτων από το λαιμό, το μέτωπο και τους καρπούς, καθώς και από άτομα που δεν έφεραν τον ιό.

Κι' όμως: Αυτοί είναι οι καλύτεροι ανιχνευτές κορωνοϊού

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά ήταν 92% ακριβή στον εντοπισμό των θετικών ατόμων και 91% ακριβή όταν τα άτομα ήταν αρνητικά στην Covid-19. Όταν ανίχνευαν τον ιό, είτε πρόσφεραν το πατούσι τους είτε καθόντουσαν κάτω.

Εφαρμόζοντας το πείραμά τους σε πραγματικές συνθήκες, οι σκύλοι ανιχνευτές χρησιμοποίησαν την όσφρηση τους για να εντοπίσουν τον ιό σε 303 εισερχόμενους επιβάτες, οι οποίοι είχαν ήδη υποβληθεί σε τεστ PCR, στο διεθνές αεροδρόμιο Helsinki-Vantaa στη Φινλανδία την περίοδο μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2020 και του Απριλίου του 2021.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν στο BMJ Global Health, τα αποτελέσματα από την ανίχνευση των σκύλων και του τεστ PCR ταυτοποιήθηκαν στο 98% των περιπτώσεων. Παράλληλα, οι σκύλοι επιβεβαίωσαν ότι 296 από τους 300 επιβάτες ήταν αρνητικοί. Ωστόσο, οι σκύλοι απέτυχαν να εντοπίσουν τους μόνους τρεις επιβάτες που ήταν θετικοί στην εξέταση PCR, με τους ερευνητές όμως να επισημαίνουν ότι ένας από αυτούς τους επιβάτες βγήκε αρνητικός σε δεύτερο τεστ PCR και ο ένας ήταν θετικός αλλά δεν ήταν πλέον μολυσματικός.

Τέλος, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι σκύλοι θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν να ανιχνεύουν τις νεότερες παραλλαγές μέσα σε μόλις λίγες ώρες, αποδεικνύοντας τη μεγάλη τους συμβολή στον περιορισμό της πανδημίας, ειδικότερα σε αεροδρόμια και σε άλλους χώρους που παρατηρείται συνωστισμός.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share