Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Άρση μέτρων: Τέλος οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους από 1η Ιουνίου - Πότε επιστρέφουν & ποιοι χώροι εξαιρούνται (Video)

Η απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

18 Μαΐου 2022 16:24
Άρση μέτρων: Τέλος οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους από 1η Ιουνίου - Πότε επιστρέφουν & ποιοι χώροι εξαιρούνται (Video)
(ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άρση μέτρων: Από την 1η Ιουνίου μέχρις τις 15 Σεπτεμβρίου, η υποχρεωτικότητα της μάσκας για την πλειονότητα των εσωτερικών χώρων αίρεται. Ωστόσο, παραμένει ισχυρή σύσταση για τη χρήση της, όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Ποιοι χώροι εξαιρούνται

Υποχρεωτική παραμένει σε όλες τις μονάδες υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων, όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Για αεροπλάνα, ΚΤΕΛ, τρένα και μέσα μεταφοράς με αριθμημένες θέσεις, οι μάσκες δεν θα είναι υποχρεωτικές για τους επιβάτες. Για τα πλοία, ωστόσο, η Επιτροπή θα αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή της.

Σε επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί, επίσης, και το θέμα των σχολείων.

Για τη φθινοπωρινή περίοδο, τόσο η χρήση της μάσκας όσο και μία σειρά από μέτρα που αυτή τη στιγμή είναι σε αναστολή, όπως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θα επαναξεταστούν με βάση την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας εκείνη τη στιγμή.

Αναλυτικές ανακοινώσεις για το θέμα της μάσκας, θα κάνει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σήμερα (18/05/2022), στις 17:00.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες - Τι ισχύει για τις ευάλωτες ομάδες (Video)

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Άρη Πορτοσάλτε, αναφέροντας πως την 1η Ιουνίου θα αποφασιστεί σε ποιες περιπτώσεις θα διατηρηθεί η χρήση μάσκας, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας.

Όπως δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης, όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να φοράνε μάσκες. Οι ειδικοί παρατηρούν τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία βελτιώνονται, προκειμένου να αποφασίσουν για το πότε θα καταργηθούν οι μάσκες. Μία πρώτη ημεορμηνία, η οποία βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση, είναι η 1η Ιουνίου.

«Η συζήτηση γίνεται για να δούμε πως κινούνται τα επιδημιολογικά στοιχεία. Είναι μία κατάσταση ακόμα ρευστή. Είναι η μεγαλύτερη χρονική περίοδος που βλέπουμε ύφεση», δήλωσε.

«Υπάρχουν δύο μεταλλάξεις της Όμικρον που είδαμε να αυξάνονται στην Αφρική. Είναι μία κατάσταση που ακόμα δεν την ξέρουμε, δεν την κατανοούμε πλήρως. Τα παγκόσμια στοιχεία όμως είναι καλά, έχουν πέσει τα κρούσματα σε ιστορικό χαμηλό και οι θάνατοι το ίδιο».

Ο κ. Μαγιορκίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενισχυτικές δόσεις μέσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο με στόχο να «προλάβουν» τον Οκτώβριο, όμως η πρόταση αυτή δεν έχει κλειδώσει ακόμα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share