Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτές είναι οι επιφάνειες που παραμένει λοιμογόνος για τουλάχιστον 7 μέρες

Δώστε βάση!

15 Μαρτίου 2022 15:48
Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτές είναι οι επιφάνειες που παραμένει λοιμογόνος για τουλάχιστον 7 μέρες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μεγάλη ανησυχία τους έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον, με επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ να εκφράζουν μετά από νέα εργαστηριακά πειράματα έντονο προβληματισμό για τα σωματίδια του ιού. Την ίδια στιγμή για την υποπαραλλαγή της Όμικρον, την Όμικρον 2, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας ότι αναμένεται να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν παραμένουν μολυσματικά πάνω τόσο σε ομαλές όσο και σε πορώδεις επιφάνειες για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε σχέση με τον αρχικό κορωνοϊό.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και του Κέντρου Ανοσολογίας και Λοιμωξιολογίας της πόλης, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, έβαλαν σταγονίδια με κορωνοϊό, τόσο από την αρχική παραλλαγή όσο και από την Όμικρον (υποπαραλλαγή ΒΑ.1), πάνω σε μια ποικιλία επιφανειών σε θερμοκρασία δωματίου.

Που παραμένει ο ιός

Οι επιστήμονες όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διαπίστωσαν ότι στις ομαλές επιφάνειες (γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα, πλαστικό) η μετάλλαξη Όμικρον παρέμενε ακόμη λοιμογόνος μετά από επτά μέρες, ενώ ο αρχικός κορωνοϊός δεν ήταν πια μολυσματικός μετά από τέσσερις μέρες πάνω σε πλαστικό ή χάλυβα και μετά από επτά μέρες πάνω σε γυαλί. Πάνω σε πορώδες χαρτί (είτε μαλακό χαρτομάντηλου είτε πιο σκληρό εκτύπωσης) ο αρχικός ιός έπαυε να μπορεί να μολύνει μετά από 30 λεπτά, ενώ η Όμικρον μετά από μία ώρα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτές είναι οι επιφάνειες που παραμένει λοιμογόνος για τουλάχιστον 7 μέρες

Πάντως ο κορωνοϊός, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων στον αέρα. Η μόλυνση από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες είναι λιγότερο συχνή, αν και η νέα μελέτη υπενθυμίζει «τη σημασία της υγιεινής των χεριών και του καθαρισμού των επιφανειών που αγγίζονται τακτικά από διαφορετικούς ανθρώπους». Αυτό, δήλωσε ο ερευνητής Λέο Πουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αφορά ιδίως «επιφάνειες και περιβάλλοντα που μολύνονται από κάποιον ασθενή με Covid-19».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share