Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

Τα ποσοστά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων πιθανότατα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η κύρια ανησυχία είναι ότι η πανδημία παρεμπόδισε τις προσπάθειες δοκιμών για ασθένειες όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη τα τελευταία δύο χρόνια

31 Ιανουαρίου 2022 10:49
Τα ποσοστά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων πιθανότατα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι εντολές παραμονής στο σπίτι, σε συνδυασμό με τον φόβο της έκθεσης στον COVID-19, φαινομενικά κράτησαν πολλούς ανθρώπους περιορισμένους στο σπίτι και μακριά από την αγκαλιά άγνωστων συντρόφων για μεγάλο μέρος του 2020. Αλλά σε μια αντιφατική ανατροπή, οι ειδικοί προειδοποιούν για μια πιθανή και ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, διάβασε εδώ για τα ευχάριστα νέα από θεραπεία στο “Παπανικολάου” για τον κορωνοϊό.

Η κύρια ανησυχία είναι ότι η πανδημία παρεμπόδισε τις προσπάθειες δοκιμών για ασθένειες όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δοκιμές είναι ένα κρίσιμο μέρος για τον έλεγχο της εξάπλωσης αυτών των λοιμώξεων, εν μέρει επειδή τόσο τα χλαμύδια όσο και η γονόρροια μπορούν αρχικά να εμφανιστούν χωρίς συμπτώματα.

Μεταξύ του 2015 και 2019, τα τεκμηριωμένα κρούσματα και των τριών ασθενειών είχαν αυξηθεί κατά 30%. Στη συνέχεια, από το 2019 έως το 2020, τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδειξαν ότι τα κρούσματα χλαμυδίων μειώθηκαν κατά 14%, ενώ τα κρούσματα πρωτογενούς και δευτερογενούς σταδίου σύφιλης παρουσίασαν μέτρια μείωση 0,9%. Αλλά οι ειδικοί λένε τώρα ότι αυτή η πτώση δεν ήταν πραγματική και ότι τα κρούσματα απλώς έπεσαν επειδή δεν κάναμε τεστ.

Αν και συλλέγονται ακόμη αριθμοί κρουσμάτων το 2021 για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια. Οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι τα κρούσματα γονόρροιας έχουν αυξηθεί και το CDC αναφέρει ότι υπήρχαν περισσότερες περιπτώσεις βρεφών με σύφιλη το 2020 από ό,τι το 2019.

Ο Κέισι Πίντο, επίκουρος καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ηγήθηκε μιας μελέτης τον Μάιο του 2020 που έδειξε ότι καθώς αυξάνονταν τα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 σε ολόκληρη τη χώρα, ο αριθμός των τεστ που χορηγήθηκαν για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μειώθηκε δραματικά. Μέχρι τον Απρίλιο του 2020 στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, το ποσοστό των ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον COVID-19 αυξήθηκε σε περισσότερο από 25%, ενώ τα ποσοστά δοκιμών σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ) μειώθηκαν κατά περισσότερο από 75%.

Τα ποσοστά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων πιθανότατα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

«Είναι απίθανο —εντελώς απίθανο— να είχαμε τέτοιες επιτυχίες σεξουαλικώς μεταδιδόμενων παθήσεων λόγω του COVID-19», λέει η Julie Dombrowski, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και αναπληρώτρια διευθύντρια του HIV/STD των κομητειών του Σιάτλ και των προγραμμάτων Κινγκ.

Εν μέσω της συντριβής της πανδημίας, πολλές κλινικές σε όλη τη χώρα έδωσαν επίσης προτεραιότητα στους συμπτωματικούς ασθενείς. «Ήταν πολύ στενάχωρο να πάρω αυτή την απόφαση», λέει ο Dombrowski. Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες, όπως στειρότητα, τύφλωση και θάνατο. Ορισμένες μη θεραπευμένες λοιμώξεις μπορεί επίσης να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για μόλυνση από τον ιό HIV, σύμφωνα με το CDC, επειδή μια φλεγμονώδης πληγή ή φλεγμονή θα μπορούσε να απορροφήσει τον ιό.

Και καθώς ταξινομούν τα δικά τους δεδομένα, πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης λένε ότι βλέπουν αυξήσεις στις περιπτώσεις ΣΜΝ. «Βλέπουμε περισσότερα θετικά από ό,τι συνήθως», λέει η Barbara Van Der Pol, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ και διευθύντρια του Εργαστηρίου Διαγνωστικής STD UAB.

Η αβεβαιότητα στους αριθμούς είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, γιατί μπορεί να συμβάλει σε άγνωστη εξάπλωση. Η γονόρροια είναι ασυμπτωματική για τις περισσότερες γυναίκες που τη νοσούν. Τα χλαμύδια, τα οποία είναι το πιο συχνά αναφερόμενο βακτηριακό ΣΜΝ στις ΗΠΑ, είναι ασυμπτωματικά για έως και 50% των ανδρών και 80% των γυναικών. Το αίσθημα καψήματος κατά την ούρηση είναι ένα κοινό σύμπτωμα και για τις δύο λοιμώξεις, αλλά χωρίς την κατάλληλη εξέταση, μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση ουρολοίμωξης, λέει ο Pinto.

"Κάθε χαμένη περίπτωση, κάθε ασυμπτωματικό άτομο, είναι ένα άτομο που πιστεύει ότι δεν έχει μολυνθεί - επομένως είναι πρόθυμο να αναλάβει τον ίδιο κίνδυνο που έπαιρνε πριν", λέει ο Pinto.

Η πτώση στα θετικά τεστ ΣΜΝ, εξηγείται

Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, πολλές κλινικές που ελέγχουν τακτικά για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα έκλεισαν και το προσωπικό τους εκτράπηκε για να βοηθήσει με τεστ κορωνοϊού και ιχνηλάτηση επαφών. Μέχρι τον Μάιο του 2020, ο Εθνικός Συνασπισμός Διευθυντών ΣΜΝ - ένας οργανισμός δημόσιας υγείας με εταίρους και στις 50 πολιτείες - ανέφερε ότι το 83% των προγραμμάτων ΣΜΝ στις ΗΠΑ αναβάλουν τις υπηρεσίες και ότι το 66% είχε υποστεί μείωση των δοκιμών. Μέχρι τον Αύγουστο του 2020 ανέφερε ότι ένα στα πέντε προγράμματα ΣΜΝ «διακόπηκε πλήρως».

Πολλοί από τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα HIV/STD των κομητειών του Σιάτλ και του Κινγκ στράφηκαν προς την αντιμετώπιση του COVID-19, λέει ο Dombrowski. Έτσι, όπως πολλά τμήματα υγείας και κλινικές σε όλη τη χώρα, «έδωσαν αμέσως προτεραιότητα σε ασθενείς που είχαν συμπτώματα ή που χρειάζονταν θεραπεία αυθημερόν», λέει. Αμέσως μετά, σταμάτησαν να ελέγχουν τυχόν ασυμπτωματικούς ασθενείς. Τον Απρίλιο του 2019 η κλινική σεξουαλικής υγείας είχε 990 ασθενείς. Ένα χρόνο αργότερα, είδε μόλις 399.

Η Amanda Cary, νοσοκόμα και διευθύντρια του τμήματος σεξουαλικής υγείας στο Whitman-Walker Health στην Ουάσιγκτον, DC, χρησιμοποιήθηκε σε αίθουσες αναμονής γεμάτες με ανθρώπους που αναζητούσαν εξετάσεις ρουτίνας και επείγουσες. Ωστόσο, εν μέσω της πανδημίας, το κέντρο σταμάτησε την πολιτική του για την είσοδο, λέει ο Cary. Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η Whitman-Walker, το κέντρο παρουσίασε σωρευτική μείωση 43% στα τεστ για χλαμύδια, γονόρροια και σύφιλη το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Μια άλλη πρόκληση που αντιμετώπισαν οι κλινικές ήταν η έλλειψη εξετάσεων. Σε μια έρευνα των τμημάτων υγείας ΣΜΝ, το CDC αναφέρει ότι το 51% των ερωτηθέντων δεν είχαν τεστ γονόρροιας και χλαμυδίων τον Απρίλιο του 2020. Το CDC συγκέντρωσε πρόσθετες απαντήσεις στην έρευνα μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, οπότε το 38% δήλωσε ότι δεν είχε αρκετές εξετάσεις.

Τα τεστ COVID-19 χρησιμοποιούν πολλά από τα ίδια υλικά με τα τεστ STI, λέει ο Van Der Pol. "Τα επιχρίσματα που χρησιμοποιούμε για τις γυναίκες για να συλλέξουν μόνες τους τα δείγματά τους - είναι ακριβώς τα ίδια επιχρίσματα που χρησιμοποιούνται για ρινικές δοκιμές" για τον COVID-19, λέει.

Τα εργαστήρια που εκτελούν τα αποτελέσματα των δοκιμών εκτράπηκαν επίσης για να εργαστούν για τον COVID-19, ανταλλάσσοντας τις συνήθεις δοκιμές STI για την PCR και τις δοκιμές αντιγόνου που ανιχνεύουν τον κορωνοϊό. Κάθε χρόνο το εργαστήριο διαγνωστικών STD UAB εκτελεί περίπου 20.000 τεστ STI, λέει ο Van Der Pol. Αλλά το 2020 «το εργαστήριό μου διπλασίασε τον όγκο εργασίας του και κάναμε μηδενικές δοκιμές σεξουαλικώς μεταδιδόμενων παθήσεων», λέει.

Τα ποσοστά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων πιθανότατα αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Τι ανησυχεί του ειδικούς τώρα

Σήμερα, οι κλινικές και τα εργαστήρια επιστρέφουν προς τις πρακτικές δοκιμών πριν από την πανδημία, με πολλές -αν όχι τις περισσότερες- να συνεχίζουν τις συνήθεις δοκιμές και μερικούς να καλωσορίζουν και πάλι τους ασθενείς που εισέρχονται στο σπίτι.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί ανησυχούν ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει. Η μελέτη του Pinto διαπίστωσε ότι είναι πιθανό ότι έχουν χαθεί περισσότερες από 150.000 περιπτώσεις ΣΜΝ μόνο μέχρι τον Ιούλιο του 2020.

Η Whitman-Walker αναφέρει ότι το ποσοστό χλαμυδίων και γονόρροιας του ήταν 11,7% το 2019 και μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 το ποσοστό είχε ήδη φτάσει στο 11,2% - πιθανότατα υποεκτίμηση με τις δοκιμές να κυμαίνονται ακόμα στο 80% της προπανδημικής ικανότητάς τους. Οι αριθμοί είναι πιο δραματικοί για τη σύφιλη, η οποία έφτασε από 14,2% το 2019 σε 16,5% το 2020.

Στο Κέντρο LGBT του Λος Άντζελες, το οποίο παρέχει τεστ STD και HIV, η επιβλέπουσα επιδημιολόγος Nicole Cunningham λέει ότι μετά από μια αρχική "βουτιά" στις περιπτώσεις καθεμιάς από τις λοιμώξεις για τις οποίες κάνει τεστ, το κέντρο βλέπει τώρα αιχμές σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι τον Ιούνιο του 2021 το κέντρο δοκίμαζε τόσο συχνά όσο το 2019 και μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου, οι σωρευτικές περιπτώσεις γονόρροιας αυξήθηκαν κατά 23,8% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο το 2019, λέει ο Cunningham.

Όμως, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι πραγματικές αυξήσεις: Μήπως οι αυξημένοι αριθμοί είναι ένα είδος κάλυψης—το αποτέλεσμα της διεξαγωγής εκκρεμών δοκιμών που, υπό κανονικές συνθήκες, θα είχαν διεκπεραιωθεί το 2020; Ή μήπως αυτές οι αυξήσεις αντιπροσωπεύουν πραγματικό επιπολασμό—μια αύξηση στην πραγματική εξάπλωση της νόσου;

«Παραμένει δύσκολο να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τα κρούσματα ΣΜΝ», λέει ο Dombrowski. Επειδή τα κρούσματα αυξάνονταν κάθε χρόνο πριν από τον COVID-19, «προφανώς, μερικά από αυτά θα είχαν συνεχιστεί αν δεν ήταν η πανδημία». Αλλά οι μειωμένες εξετάσεις και οι χαμένες ασυμπτωματικές περιπτώσεις σχεδόν σίγουρα οδήγησαν σε κάποια αυξημένη εξάπλωση, λέει, προσθέτοντας ότι πολλοί ειδικοί αναμένουν να δουν σημαντική αύξηση στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα τους επόμενους μήνες.

Ο Pinto ανησυχεί επίσης ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να αναβάλλουν τα ραντεβού ρουτίνας λόγω ανησυχιών για τον COVID-19 ή ότι τέτοιες επισκέψεις έχουν «πέσει από το ραντάρ τους» μετά από μήνες που έμειναν χωρίς αυτές.

Πηγή: nationalgeographic.com

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share