Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

3 λάθη που κάνουμε όταν τρώμε λαχανικά

Δώστε προσοχή!

18 Ιανουαρίου 2022 17:04
3 λάθη που κάνουμε όταν τρώμε λαχανικά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα λαχανικά είναι το μυστικό της καλής ζωής και της μακροζωίας. Μήπως όμως κάνετε κι εσείς κάποια συνηθισμένα λάθη στην προετοιμασία τους, στερώντας πολύτιμα συστατικά και βιταμίνες από τη διατροφή σας; Παράλληλα, δείτε τις πέντε ενδείξεις που δείχνουν ότι το λίπος στη κοιλιά οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία.

Έρευνα Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “International Journal of Epidemiology”, μάλιστα, επισημαίνει πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν 10 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια, με καλύτερη υγεία.

Ωστόσο, δεν αρκεί να καταναλώνουμε πολλά λαχανικά κάθε μέρα, αφού ο τρόπος που προετοιμάζουμε τις σαλάτες ή τα προσθέτουμε στο φαγητό μας παίζει σημαντικό ρόλο στο αν και πόσο διατηρούν τα πολύτιμα συστατικά τους.

1. Τα καθαρίζετε και τα ψιλοκόβετε πριν το μαγείρεμα

Για να διατηρήσουν όσο το δυνατό περισσότερες από τις βιταμίνες τους, αποφεύγουμε να καθαρίσουμε και να κόψουμε τα λαχανικά πριν το μαγείρεμα. Ιδανικά, τα πλένουμε πολύ καλά με νερό και σαπούνι ή ξύδι, ανάλογα το είδος, και τα μαγειρεύουμε ολόκληρα ή κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και τα κόβουμε μικρότερα όταν πλέον έχουν βράσει.

Όταν λέμε σαπούνι, να μην έχει τα ίδια ή και χειρότερα χημικά από αυτό που θέλουμε να καθαρίσουμε, Αγνό σαπούνι ελαιολάδου: Μακράν η καλύτερη επιλογή για την υγεία μας.

λαχανικά

2. Ψιλοκόβετε τη σαλάτα σας

Έχουμε συνηθίσει να τρώμε ψιλοκομμένα τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι και το λάχανο, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πως η μέθοδος αυτή οξειδώνει τα λαχανικά και χάνουν πολλές βιταμίνες, ενώ επιπλέον καταστρέφεται μεγάλη ποσότητα από τις φυτικές τους ίνες. Ιδανικά, χοντροκόβουμε με το χέρι ή με πολύ κοφτερό μαχαίρι τα σαλατικά, αμέσως πριν την ώρα του φαγητού.

3. Ρίχνετε τα λαχανικά στην κατσαρόλα πριν βράσει το νερό

Όταν φτιάχνουμε σούπα, εάν ρίξουμε τα λαχανικά στο νερό πριν αυτό βράσει μεγάλο μέρος των βιταμινών τους μεταφέρεται στο νερό. Αυτό δεν μας πειράζει, εφόσον θα χρησιμοποιήσουμε το ζωμό.

Όταν όμως βράζουμε τα λαχανικά για σαλάτα ή για να τα φάμε χωρίς το ζωμό τους, είναι προτιμότερο να τα ρίχνουμε στο νερό όταν θα έχει βράσει. Έτσι δημιουργείται ένας υμένας γύρω από την τροφή, που τη βοηθά να συγκρατήσει περισσότερους από τους χυμούς και τα θρεπτικά της συστατικά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share