Κυριακή, 29 Μαΐου 2022

Μεγάλη προσοχή: Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό

Δώστε βάση!

18 Ιανουαρίου 2022 12:17
Μεγάλη προσοχή: Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τι γνωρίζετε για τους κινδύνους του να αγοράζεις διαφορετικές μάρκες εμφιαλωμένου νερού; Μάλλον κανείς δε σας είπε όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να ξέρετε για να φροντίζετε την υγεία σας. Θα πρέπει να φαίνεται σε κάποιο σημείο του μπουκαλιού από τι πλαστικό είναι φτιαγμένο.

Διαβάστε επίσης: 7+1 σημάδια που δείχνουν ότι δεν πίνετε αρκετό νερό

Αυτή η πληροφορία είναι πολύ σημαντική, αφού κάθε είδος πλαστικού περιέχει χημικά που μπορεί να βλάψουν σε διάφορους βαθμούς το ανθρώπινο σώμα. Ο τύπος του πλαστικού καταγράφεται με γράμματα και αριθμούς, όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα. Παράλληλα δείτε και ένα κόλπο για να ξεπαγώσετε τους σωλήνες και να επιστρέψει το ζεστό νερό

εμφιαλωμένο νερό

Και να τι σημαίνει το καθένα από αυτά:

PET ή PETE

Το PET είναι ένα από τα είδη πλαστικού που χρησιμοποιείται περισσότερο σε συσκευασίες τροφίμων και στα περισσότερα μπουκάλια εμφιάλωσης. Προορίζεται για εφαρμογές μίας χρήσης. Η επαναλαμβανόμενη χρήση αυξάνει τον κίνδυνο έκπλυσης και ανάπτυξης βακτηρίων. Αυτά τα μπουκάλια μπορούν να απελευθερώσουν βαριά μέταλλα και χημικά που επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία. Το PET δεν απολυμαίνεται εύκολα και ο σωστός καθαρισμός του απαιτεί βλαβερά χημικά.

HDP ή HDPE

Το HDPE είναι το σκληρό πλαστικό που χρησιμοποιείται για τα μπουκάλια απορρυπαντικών και λαδιού, για παιχνίδια και για μερικές πλαστικές σακούλες. Αυτό το πλαστικό δεν απελευθερώνει σχεδόν καθόλου χημικά. Οι ειδικοί προτείνουν να προτιμάμε αυτά τα μπουκάλια όταν αγοράζουμε νερό, γιατί είναι πιθανόν τα πιο ασφαλή (και άρα περιέχουν το πιο καθαρό νερό) που θα βρείτε στην αγορά.

PVC ή 3V

Το PVC είναι ένα μαλακό, ελαστικό πλαστικό που χρησιμοποιείται στις διαφανείς συσκευασίες φαγητού, στα μπουκάλια μαγειρικού λαδιού, στα παιχνίδια για παιδιά και κατοικίδια και στο προστατευτικό με φούσκες από ένα σωρό άλλα προϊόντα. Απελευθερώνει 2 τοξικά χημικά που επηρεάζουν τις ορμόνες του σώματος. Οι ειδικοί προτείνουν να αγοράζετε κάτι εναλλακτικό αν υπάρχει.

LDPE

Αυτό το πλαστικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή των μπουκαλιών, αν και δεν απελευθερώνει χημικά στο νερό. Ωστόσο, δεν είναι καλή ιδέα να αγοράσετε τρόφιμα με τέτοια συσκευασία. Μπορεί να καταλήξετε να τρώτε και μερικά πολύ επικίνδυνα χημικά μαζί με το φαγητό σας.

PP

Άλλο ένα λευκό ή ημιδιαφανές πλαστικό που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες για σιρόπια και στα καπάκια από γιαούρτια. Το PP είναι σκληρό και ελαφρύ και έχει τέλειες ικανότητες θερμικής αντίστασης. Όταν ζεσταίνεται δεν λιώνει. Γι’ αυτό είναι σχετικά ασφαλές. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και κατά της υγρασίας, του γράσου και των χημικών.

PS

Το PS είναι ένα οικονομικό, ελαφρύ πλαστικό με διάφορες χρήσεις. Χρησιμοποιείται πιο συχνά στην παραγωγή ποτηριών και δοχείων φαγητού μίας χρήσης από φελιζόλ. Απελευθερώνει καρκινογόνες ουσίες όταν θερμαίνεται. Είναι εντελώς ακατάλληλο για μακροχρόνια χρήση σαν δοχείο νερού ή φαγητού.

PC

Συχνά χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπουκαλιών νερού για αθλητές και δοχείων φαγητού και είναι το πιο επικίνδυνο πλαστικό που μπορείτε να συναντήσετε. Αυτή η κατηγορία σχεδιάστηκε για το PC και άλλα πλαστικά, γι’ αυτό τα πρωτόκολλα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης δεν έχουν τυποποιηθεί σε αυτή την κατηγορία. Ωστόσο, ενέχει τον κίνδυνο έκπλυσης χημικών στα τρόφιμα ή τα ποτά που είναι συσκευασμένα με PC που δημιουργήθηκαν με τη χρήση BPA (Bisphenol A).

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share