Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μάσκες: Πόσο προστατεύει ο κάθε τύπος από τη μετάλλαξη Ομικρον - Τι συστήνουν οι ειδικοί (Video)

Συγκριτικό τεστ

7 Ιανουαρίου 2022 18:58
Μάσκες: Πόσο προστατεύει ο κάθε τύπος από τη μετάλλαξη Ομικρον - Τι συστήνουν οι ειδικοί (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται ραγδαία λόγω της νέας μετάλλαξης Όμικρον και κάποια από αυτά να αφορούν σε εμβολιασμένα άτομα, οι γιατροί προτείνουν πλέον να εγκαταλείψουμε τις υφασμάτινες μάσκες, οι οποίες, όπως επισημαίνουν, ενδέχεται να μην προστατεύουν από τον ιό.

Αντίθετα, προτείνουν δύο μάσκες εκ των οποίων τουλάχιστον η μία να είναι χειρουργική ή μια μονή, ισχυρότερη μάσκα. Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, η κλινική Mayo ζητά ήδη από την περασμένη εβδομάδα από όλους τους ασθενείς και επισκέπτες να φορούν χειρουργικές μάσκες ή Ν95 ή ΚΝ95.

Σε οποιονδήποτε φοράει μονή μάσκα, υφασμάτινη, φτιαγμένη στο σπίτι, μαντήλι ή μπαντάνα, ή μάσκα με οπή εξαερισμού, οι υγειονομικοί παρέχουν μια ισχυρή χειρουργική μάσκα για να βάζει από πάνω.

Οι μονές υφασμάτινες μάσκες, τις οποίες πολλοί προτιμούν λόγω άνεσης ή στιλ, μπορεί μπλοκάρουν την είσοδο μεγαλύτερων σταγονιδίων, αλλά δεν είναι αποτελεσματικές ενάντια στα μικρότερα αερολύματα ή σωματίδια που φέρουν τον ιό, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, προτείνεται, ακόμα και στην περίπτωση που οι μάσκες είναι υφασμάτινες, να είναι διπλές, αλλά και στενές ώστε να είναι πολύ κοντά στο στόμα. Ακόμα, συστήνεται να φοράμε μάσκα μίας χρήσης κάτω από την υφασμάτινη μάσκα μας, αφήνοντας τις Ν95 για το υγειονομικό προσωπικό.

Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί λένε ότι ορισμένες μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες στην προστασία από την Όμικρον και σε κάθε περίπτωση μία μόνη υφασμάτινη μάσκα δεν είναι καθόλου.

«Αν πραγματικά δεν θέλετε να εκτεθείτε καθόλου, πρέπει να φορέσετε το σωστό είδος μάσκας» τονίζει σύμφωνα με την εφημερίδα η Μόνικα Γκάντι, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Η ίδια προτείνει να φοράμε μάσκες Ν95 που είναι πιστοποιημένες στις ΗΠΑ ή ΚΝ95, KF94 και FFP2 που είναι πιστοποιημένες στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ευρώπη αντίστοιχα.

Αν καμία από αυτές δεν είναι διαθέσιμη, η ειδικός προτείνει διπλή μάσκα και συγκεκριμένα μια στενή υφασμάτινη πάνω από μονής χρήσης χειρουργική.
«Αν όλοι φοράνε μία υφασμάτινη μάσκα ή μόνο μία χειρουργική μάσκα, αυτό δεν θα κάνει καμία διαφορά με αυτή τη νέα και εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη» εξηγεί.

Άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν πως αν φοράμε υψηλής ποιότητας χειρουργική μάσκα και με τον σωστό τρόπο, μπορούμε να είμαστε προστατευμένοι. Ακόμα κι αυτοί, ωστόσο, τονίζουν ότι χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία και πιο εκτεταμένη έρευνα αν αυτές οι μάσκες προστατεύουν συγκεκριμένα από την Όμικρον.

Οι μάσκες Ν95, οι οποίες είναι πιστοποιημένες στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαθέτουν ένα πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές και τις υφασμάτινες. Αυτή η πυκνότητα, σε συνδυασμό με το ηλεκτροστατικό φορτίο του υλικού από το οποίο κατασκευάζονται, τις καθιστά πιο αποτελεσματικές να εγκλωβίζουν τα σταγονίδια και τα αερολύματα που εκπνέει το άτομο που τη φορά. Ταυτόχρονα, εμποδίζουν την εισπνοή τέτοιων σωματιδίων.

Αν το άτομο της φορά με τον σωστό τρόπο, οι μάσκες αυτές μπορούν να φιλτράρουν μέχρι και το 95% των σωματιδίων που βρίσκονται στον αέρα.

«Οποιαδήποτε μάσκα είναι καλύτερη από το να μη φοράμε μάσκα. Αλλά οι υφασμάτινες μάσκες, ακόμα και οι χειρουργικές μάσκες δεν είναι τόσο καλές όσο οι Ν95» επιβεβαιώνει και ο Ranu Dhillon, γιατρός στο Brigham and Women’s Hospital.

Η Megan Srinivas, από την πλευρά της, γιατρός και λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, λέει πως η ίδια και άλλα μέλη της οικογένειάς της φορούν μάσκες ΚΝ95, οι οποίες έχουν πέντε στρώσεις επικαλυπτόμενου υλικού και είναι πιο στενές, ώστε να μειώνουν τα σταγονίδια που εξέρχονται ή εισέρχονται στο στόμα.

Τις ίδιες αυτές μάσκες, οι οποίες βγαίνουν και σε παιδικά μεγέθη, συστήνει στους γονείς που στέλνουν ξανά μετά τις γιορτές τα παιδιά τους στο σχολείο. Αν αυτές δεν είναι διαθέσιμες, τότε προτείνει εγκεκριμένες χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης.

«Χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο και να τους πούμε πως η διαφορετική ποιότητα των μασκών προσφέρει και διαφορετική προστασία» τονίζει η Srinivas.

Πάντως ο Graham Snyder, ιατρικός διευθυντής πρόληψης λοιμώξεων και κλινικής επιδημολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ, επισημαίνει ότι οποιασδήποτε ποιοτική μάσκα που προσφέρει ασπίδα και φοριέται σωστά καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα, προσφέρει προστασία.

Ο Snyder λέει ότι θα ήθελε να έχει στοιχεία από τον CDC για το πώς εξαπλώνεται η Όμικρον και αν η μετάδοσή της σχετίζεται με τους τύπους μάσκας. Παράλληλα, εκφράζει ανησυχίες για τον αριθμό των ατόμων στην κοινότητα που δεν φοράνε καθόλου μάσκα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share