Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Παντζάρι: 4+1 άγνωστες ωφέλιμες ιδιότητες του στον οργάνισμό μας

«Βόμβα» υγείας

14 Δεκεμβρίου 2021 13:18
Παντζάρι: 4+1 άγνωστες ωφέλιμες ιδιότητες του στον οργάνισμό μας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παντζάρι: Ακόμα κι αν τα παντζάρια είναι γνωστό ότι έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα ζάχαρης από όλα τα λαχανικά, μπορείτε να τα φάτε με ασφάλεια μερικές φορές την εβδομάδα. Περιέχουν ισχυρά θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία σας σε πολλά επίπεδα.

Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη των παντζαριών:

1.Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Ο χυμός παντζαριών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση σε λίγες ώρες. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού παντζαριών μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 4-5 βαθμούς. Τα παντζάρια είναι ευεργετικά, λόγω των φυσικών νιτρικών που περιέχουν, τα οποία μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο στο σώμα, που με τη σειρά τους χαλαρώνουν και διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.

2. Ενισχύουν την αντοχή

Ο χυμός παντζαριών μπορεί επίσης να είναι ευεργετικός στην περίπτωση που χρειάζεστε ώθηση και ενέργεια. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν χυμό παντζαριών λίγο πριν από την άσκηση, είναι σε θέση να ασκήσουν έως και 16% περισσότερο. Τα νιτρικά άλατα, μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο και μπορούν να μειώσουν τη χρήση οξυγόνου σε άσκηση χαμηλής έντασης και να αυξήσουν την αντοχή σε άσκηση υψηλής έντασης.

παντζάρι ιδιότητες

3. Καταπολεμούν τη φλεγμονή

Τα παντζάρια είναι μια μεγάλη πηγή βηταΐνης, μιας θρεπτικής ουσίας που έχει την ικανότητα να προστατεύει τα κύτταρα, τα ένζυμα και τις πρωτεΐνες από το περιβαλλοντικό άγχος. Μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τη φλεγμονή, να βελτιώσει την απόδοση, να βελτιώσει τους παράγοντες αγγειακού κινδύνου, να προστατεύσει τα εσωτερικά όργανα και να αποτρέψει μια σειρά χρόνιων ασθενειών. Πολλές μελέτες απέδειξαν ότι τα αντιφλεγμονώδη μόρια που απαντώνται στα παντζάρια μπορούν να είναι εξαιρετικά ευεργετικά για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

4. Πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ίνες

Τα παντζάρια είναι άφθονα σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και μέταλλα όπως το μαγγάνιο, το οποίο είναι ιδανικό για το πάγκρεας, τα νεφρά, το συκώτι και τα οστά και το κάλιο, απαραίτητο για την υγιή λειτουργία των νεύρων και των μυών. Τα παντζάρια έχουν επίσης βιταμίνη Β, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των γενετικών ανωμαλιών.

5. Υποστηρίζουν την αποτοξίνωση

Τα παντζάρια έχουν χρωστικές ουσίες βηταλίνης οι οποίες μπορούν να στηρίξουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης της φάσης 2 του σώματος (η διαδικασία όταν οι διασπασμένες τοξίνες δεσμεύονται σε άλλα μόρια έτσι ώστε να μπορούν να εξαλειφθούν από το σώμα). Τα παντζάρια έχουν επίσης τη δυνατότητα να καθαρίσουν το ήπαρ και το αίμα.

Άλλα οφέλη:

  • Τα παντζάρια είναι εξαιρετικά ευεργετικά για τη όρασή σας.
  • Είναι μια μεγάλη πηγή μαγνησίου, χαλκού, καλίου, σιδήρου και ασβεστίου.
  • Τα παντζάρια έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορούν να προσφέρουν εκπληκτικά οφέλη για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο. Μπορείτε να τα καταναλώσετε ως σαλάτα ή ως χυμό.
  • Αν δεν σας αρέσει να τα καταναλώνετε μόνα τους, μπορείτε να προσθέσετε μήλο ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό. Μπορείτε επίσης να τα συνδυάσετε με καρότα για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα και να βελτιώσετε την όρασή σας.
  • Αν θέλετε να συνδυάσετε και τα δύο λαχανικά, μπορείτε είτε να τα κόψετε, να τα φάτε ως σαλάτα.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share