Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Πονάτε στην περίοδο; 4 + 1 πράγματα που πρέπει να αποφύγετε

Ειδικά το 5ο είναι πολύ σημαντικό

2 Δεκεμβρίου 2021 14:25
Πονάτε στην περίοδο; 4 + 1 πράγματα που πρέπει να αποφύγετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι πόνοι της περιόδου, πόνοι που μόνο μία γυναίκα μπορεί να καταλάβει, γίνονται αρκετές φορές ανυπόφοροι. Μάλιστα, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει μία γυναίκα στην καθημερινότητα της, και ειδικά το διάστημα λίγο πριν ή κατά την διάρκεια της περιόδου, που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των πόνων. Με την ευκαιρία δες εδώ ποιο είναι το μπαχαρικό που «διώχνει» τους πόνους της περιόδου.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με την αύξηση των πόνων της περιόδου καθώς μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα. Αυτό προκαλεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών που προκαλούν πόνο.

Στην πραγματικότητα, σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τον υπάρχοντα πόνο της περιόδου, αλλά οι καπνιστές έχουν και 1,45 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν δυσμηνόρροια από τους μη καπνιστές.

Τα αλμυρά

Αυτό είναι ένα σημαντικό «πλήγμα», γιατί τα πατατάκια συνδυάζονται τέλεια με το παγωτό ως ένα από τα πιο αγαπημένα comfort foods στην περίοδο. Τα αλμυρά τρόφιμα δεν προκαλούν άμεσα πόνο περιόδου, αλλά μελέτες δείχνουν ότι το υψηλό νάτριο αυξάνει το φούσκωμα ανεξάρτητα από την έμμηνο ρύση.

Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να τρώτε αλμυρές τροφές σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, καθώς μπορεί να εντείνουν την κατακράτηση υγρών και το φούσκωμα.

Πονάτε στην περίοδο; 4 + 1 πράγματα που πρέπει να αποφύγετε

Κακός ύπνος

Όταν έχετε περίοδο, η θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα κι ως αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κοιμηθείτε. Μία από τις επιπτώσεις είναι ότι η έλλειψη ύπνου σας κάνει να αισθάνεστε πιο έντονα τον πόνο, επομένως μπορεί να αισθάνεστε πιο έντονες κράμπες.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει μεγαλύτερες περιόδους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών μπορεί να διαταράξουν τον κύκλο του ύπνου σας, μας εξηγούν. Αυτό μπορεί να κάνει τον ύπνο πιο δύσκολο όταν έχετε περίοδο και συχνά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κούραση και μειωμένη ενέργεια.

Πολλά φλιτζάνια καφέ

Οι ειδικοί συνιστούν να παραλείψουμε τον έξτρα καπουτσίνο στην περίοδό μας και αυτό διότι η καφεΐνη δρα ως αγγειοσυσταλτικό, που σημαίνει ότι στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και περιορίζει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης της μήτρας.

Κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται και μπορεί να προκαλέσει σύσφιξη των αγγείων που τροφοδοτούν τη μήτρα. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν, υπάρχει λιγότερος χώρος για να ρέει ελεύθερα το αίμα, κάτι που με τη σειρά του προκαλεί περισσότερο πόνο, εξηγούν οι ειδικοί.

Στρες

Το άγχος κάνει τον πόνο της περιόδου χειρότερο. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το άγχος μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση επώδυνων περιόδων, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε υψηλά επίπεδα στρες τις εβδομάδες πριν από την περίοδό σας, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Μάλιστα, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Women’s Health διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ήταν αγχωμένες δύο εβδομάδες πριν από την περίοδό τους είχαν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μέτριες έως σοβαρές ενοχλήσεις κατά την διάρκεια της περιόδου τους σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν αγχωθεί ιδιαίτερα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share