Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Αυτοί είναι οι λόγοι που πρέπει να βάζεις καθημερινά ξύδι στη σαλάτα σου

Δες τα οφέλη

2 Δεκεμβρίου 2021 10:36
Αυτοί είναι οι λόγοι που πρέπει να βάζεις καθημερινά ξύδι στη σαλάτα σου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύο από τα κύρια γεύματα της ημέρας, το μεσημεριανό και το βραδινό, θα πρέπει να περιέχουν λαχανικά, ωμά ή βραστά, που θα παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες με λιγοστές θερμίδες. Σε περίπτωση που δεν την γνώριζες, δες τη κίνηση ματ για να κόψεις σε ένα δευτερόλεπτο το μαρούλι.

Η πλευρά αυτή του πιάτου μας θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο γευστική, αρωματική και, κυρίως, θρεπτική προσθέτοντας ξίδι! ΟΧΙ, το ξίδι δεν καίει το λίπος, όπως συχνά ακούγεται, και ΝΑΙ, έχει ελάχιστες θερμίδες (3 kcal ανά κουταλιά σούπας για το λευκό ξίδι).

Ας εστιάσουμε στην έως τώρα βιβλιογραφία για την δράση του ενάντια σε μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η παχυσαρκία.

Ξίδι και διαβήτης

Η καθημερινή κατανάλωση ξιδιού φαίνεται πως βελτιώνει τον έλεγχο γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα με προδιάθεση ή ήδη ανεπτυγμένο διαβήτη τύπου ΙΙ. Άτομα με διαβήτη που κατανάλωσαν 30 ml ξίδι (2 κουταλιές της σούπας) πριν ένα γεύμα είχαν μικρότερη απόκριση γλυκόζης και ινσουλίνης έως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωσαν ξίδι. Και αν σας φαίνεται μεγάλη η ποσότητα του ξιδιού για καθημερινή κατανάλωση, τότε μάθετε ότι σε άλλη μελέτη, μόλις 2 κουταλάκια του γλυκού (10ml) καθημερινά μαζί με το κύριο γεύμα αρκούσαν για αποτελεσματικό έλεγχο της γλυκόζης.

Πρόσφατη μελέτη παρατήρησε ότι η κατανάλωση ξιδιού για 12 εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (βασικοί δείκτες ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα) σε άτομα με προδιάθεση για διαβήτη. Επομένως, εκτός από άμεση δράση, το ξίδι μπορεί να βοηθήσει σε διατήρηση υγιών επιπέδων γλυκόζης μεσοπρόθεσμα.

σαλάτα-1

Ξίδι και υγεία της καρδιάς

Το ξίδι προστατεύει κυρίως μέσω της δράσης του στον έλεγχο της γλυκόζης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Άλλωστε τόσο ο διαβήτης όσο και η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως η ζάχαρη και τα γλυκά, έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ξιδιού μπορεί να μειώσει ελαφρώς την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα.Ένα σημαντικό στοιχείο του ξιδιού είναι οι αγγειοδιασταλτικές του ιδιότητες, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Το βαλσάμικο ξίδι, πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αρτηριών.

Ξίδι και ρύθμιση βάρους

Αν και ο μύθος της καύσης λίπους καλά κρατεί, η βιβλιογραφία είναι φτωχή όσον αφορά τη δράση του ξιδιού στην απώλεια βάρους. Μπορεί να μην έχει άμεση επίδραση στο βάρος όμως αυξάνει σημαντικά το αίσθημα της όρεξης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition. Στη μελέτη αυτή, το αίσθημα της όρεξης μειώθηκε στο μισό, βουτώντας ψωμί σε ξίδι! Φυσικά σημαντικό ρόλο έχει ο τρόπος που θα καταναλώσετε το ξίδι. Αν βουτάτε το ψωμί στο ξίδι, ίσως αυτό να μη βοηθήσει σε απώλεια βάρους. Αντίθετα, περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν, αν ακολουθήσετε την οδηγία του τίτλου του άρθρου - βάλτε ξίδι στη σαλάτα σας!

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share