Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εμβολιασμός: Οι παρενέργειες της 3ης δόσης - Άσχημα νέα για όσους έκαναν AstraZeneca

Τι δείχνει νέα έρευνα

24 Νοεμβρίου 2021 13:52
Εμβολιασμός: Οι παρενέργειες της 3ης δόσης - Άσχημα νέα για όσους έκαναν AstraZeneca
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εμβολιασμός: Όσοι λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν παρενέργειες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ωστόσο, θα είναι πιο ήπιες και δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Παράλληλα, οδηγίες για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση, την αναμνηστική όπως αποκαλείται, του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έδωσε χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ανεξαρτήτως του σκευάσματος που λάβατε για την πρώτη και τη δεύτερη δόση –εκτός κι αν λάβατε το Johnson&Johnson– του εμβολίου σας, η αναμνηστική δόση πιθανότερα θα είναι με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Ειδικότερα, νέα στοιχεία από την έρευνα Com-COV του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης –η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και εξετάζει τον αντίκτυπο διάφορων σκευασμάτων– έδειξαν πως όσοι λάβουν δόση με Pfizer και προηγουμένως είχαν κάνει AstraZeneca, ίσως εμφανίσουν ελαφρώς πιο αισθητές παρενέργειες.

Η μελέτη στρατολόγησε 830 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών στην Αγγλία, στους οποίους χορηγήθηκαν δύο δόσεις AstraZeneca ή Pfizer ή μία από το καθένα (AstraZeneca μετά Pfizer ή Pfizer μετά AstraZeneca) και έπειτα ρωτήθηκαν πώς ένιωσαν στις επόμενες επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Οι παρενέργειες της 3ης δόσης

Μεταξύ αυτών που έλαβαν το AstraZeneca και μετά Pfizer, περίπου το 78% είχε κόπωση σε σύγκριση με το 53% που έκανε δύο δόσεις Pfizer. Εντωμεταξύ, το 65% υπέφερε από πονοκεφάλους μετά από τον συνδυασμό εμβολίων, σε σύγκριση με το 42% όσων έκαναν το ίδιο σκεύασμα.

Πόνος στις αρθρώσεις, πυρετός και μυϊκοί πόνοι αναφέρθηκαν, επίσης, μεταξύ εκείνων που έκαναν συνδυασμό εμβολίων. Ωστόσο, οι παρενέργειες του εμβολίου που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες και δεν διήρκεσαν περισσότερο από 48 ώρες, όπως έδειξε η έρευνα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share