Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Νερό με λεμόνι: Πρόκειται για ένα θαυματουργό tip ή για έναν διαδεδομένο μύθο;

Τι ισχύει;

22 Οκτωβρίου 2021 16:22
Νερό με λεμόνι: Πρόκειται για ένα θαυματουργό tip ή για έναν διαδεδομένο μύθο;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν έχετε προσπαθήσει ποτέ να χάσετε βάρος, σίγουρα έχετε ακούσει ότι το νερό με λεμόνι είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Τα τελευταία χρόνια, η αντίληψη ότι το νερό με λεμόνι ενισχύει το αδυνάτισμα έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη και συχνά κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Πρόκειται για ένα «θαυματουργό» tip ή για έναν διαδεδομένο μύθο;

Νερό με λεμόνι πριν το πρωινό;

Μετά τον ύπνο, ο οργανισμός μας είναι αφυδατωμένος και έχει άμεση ανάγκη από ενυδάτωση. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να ξεκινάμε την ημέρα μας πίνοντας νερό, ανεξαρτήτως του αν έχουμε στόχο να χάσουμε βάρος ή όχι. Έχετε κατά νου ότι ακόμη και μια ελαφριά αφυδάτωση, της τάξεως του 1-3%, είναι αρκετή για να μειωθεί η ενέργειά μας και να αυξηθεί η κόπωση που νιώθουμε.

Από εκεί και πέρα, το αν θα προσθέσετε λεμόνι στο νερό σας ή όχι είναι θέμα προτίμησης. Εμείς οφείλουμε ωστόσο να σας προειδοποιήσουμε ότι όταν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα λεμονιού χωρίς να έχετε φάει προηγουμένως, υπάρχει ο κίνδυνος να ερεθίσετε το στομάχι σας και να καταλήξετε με καούρα, εξαιτίας της οξύτητας του λεμονιού.

Δείτε με την ευκαιρία: Έπινε μία κουταλιά λεμόνι με σκόρδο για 20 μέρες - Μόλις δείτε το λόγο θα το κάνετε και εσείς

Νερό με λεμόνι

Μπορεί το νερό με λεμόνι…

-να ενισχύσει την απώλεια βάρους;

Το νερό δεν έχει κάποια μαγική ιδιότητα αδυνατίσματος, έχει ωστόσο την ιδιότητα να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού. Άλλωστε, είναι εξαιρετικά συνηθισμένο να μπερδεύουμε την πείνα με τη δίψα, επομένως η κατανάλωση νερού μπορεί να περιορίσει την πείνα μας και κατ’ επέκταση να μας βοηθήσει να γλιτώσουμε θερμίδες (και άρα να αδυνατίσουμε πιο εύκολα).

Το λεμόνι από την άλλη μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία της πέψης, στην καταπολέμηση του πρηξίματος και στον περιορισμό της όρεξης. Όμως, δεν είναι αρκετό από μόνο του για να αδυνατίσουμε και δεν υπάρχουν σχετικές έρευνες που να επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι αδυνατίζει. Γενικά, δεν υπάρχουν τροφές που καίνει το λίπος ως δια μαγείας ή εξασφαλίζουν αυτόματα αδυνάτισμα. Ο μόνος τρόπος να κάψουμε λίπος είναι καίγοντας θερμίδες και αυτό γίνεται α) απλά αναπνέοντας (οι περισσότερες θερμίδες που καίμε καθημερινά προκύπτουν από την ενέργεια που καταβάλλει ο οργανισμός μας για να μας κρατάει ζωντανούς και για να λειτουργούν τα συστήματά μας, αυτό που ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός), β) χωνεύοντας την τροφή και γ) μέσω της κίνησης και της άσκησης.

Το νερό με λεμόνι μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά όταν χρησιμοποιείται ως αντικατάστατο των ζαχαρούχων αναψυκτικών. Μάλιστα, μπορείτε να απολαύσετε παγωμένο ανθρακούχο νερό με λεμόνι, ώστε να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για αναψυκτικό.

-να αποτοξινώσει τον οργανισμό;

Η αποτοξίνωση αποτελεί μια άκρως απαραίτητη διαδικασία του οργανισµού, η οποία προκύπτει φυσικά. Ο µεταβολισµός των διάφορων ουσιών που βρίσκονται µέσα στις τροφές (και γενικότερα των θρεπτικών συστατικών) έχει ως φυσικό επακόλουθο την παραγωγή άχρηστων, τοξικών σε µεγάλες συγκεντρώσεις, ουσιών στον οργανισμό. Όταν λοιπόν τρώµε κάτι, ο οργανισµός µας το διασπά σε διάφορες ενώσεις, κάποιες εκ των οποίων πρέπει να αποβληθούν. Η φυσική μας αποτοξίνωση είναι ουσιαστικά η διαδικασία αποβολής των παραπροϊόντων του μεταβολισμού και των ουσιών που δεν χρειάζεται ο οργανισμός μέσω της ούρησης, των κοπράνων και του ιδρώτα.

Μπορεί λοιπόν η λέξη «αποτοξίνωση» να ακούγεται ως ένας περίπλοκος ιατρικός όρος, ωστόσο ο οργανισμός διαθέτει ήδη μηχανισμούς ώστε να αποτοξινώνεται από μόνος του.

Οι νεφροί μας είναι τα όργανα που είναι κυρίως υπεύθυνα για τον μεταβολισμό και το φιλτράρισμα των περισσότερων τοξινών στο σώμα μας. Όταν πίνουμε νερό το πρωί, ενισχύουμε την ικανότητα των νεφρών μας να απομακρύνουν τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί ενώ κοιμόμαστε, ενώ παράλληλα εμποδίζουμε τον σχηματισμό πετρών στους νεφρούς.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share