Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Καρκίνος ωοθηκών: Οι τροφές που σας προστατεύουν

Τι δείχνουν νέες μελέτες;

22 Σεπτεμβρίου 2021 17:07
Καρκίνος ωοθηκών: Οι τροφές που σας προστατεύουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, δείχνει ότι η κατανάλωση τσαγιού, εσπεριδοειδών φρούτων και των χυμών τους σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 170.000 γυναικών για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, οι γυναίκες που κατανάλωναν συστηματικά τρόφιμα και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, και ειδικότερα φλαβονόλες (τσάι, κόκκινο κρασί, μήλα, σταφύλια) και φλαβανόνες (εσπεριδοειδή, χυμοί εσπεριδοειδών), είχαν σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Καρκίνος ωοθηκών τσάι κρασί

Ενδεικτικά, φάνηκε ότι η κατανάλωση 2 φλιτζανιών μαύρου τσαγιού καθημερινά σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου κατά 31%.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, πρόκειται για την πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας που εξετάζει την επίδραση της συστηματικής κατανάλωσης φλαβονοειδών στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, που αποτελεί την πέμπτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες.

Κλείνοντας, σχολιάζει πως οι κυριότερες πηγές των συγκεκριμένων φλαβονοειδών βρέθηκαν να είναι το μαύρο τσάι, τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, τρόφιμα που μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή διατροφή μιας γυναίκας, τονίζοντας πως ακόμη και μικρές αλλαγές στη διαιτητική πρόσληψη μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Καρκίνος ωοθηκών: 6 πρώιμα συμπτώματα που συμβάλλουν στην ανίχνευσή του

Καρκίνος ωοθηκών: Ο καρκίνος μπορεί να χτυπήσει σε σημεία του σώματος μας που κανείς δεν μπορεί να το περιμένει και υπάρχει ένα σημείο στις γυναίκες που είναι αρκετά επικίνδυνος.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν 20 πρώιμα σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα όπου καμία γυναίκα δεν πρέπει να αγνοήσει για το δικό της καλό.

Συγκεκριμένα εκτός από τον καρκίνο του μαστού οι γυναίκες κινδυνεύουν και στις ωοθήκες όπου υπάρχουν κάποια συμπτώματα πριν "χτυπήσει" γερά.

Δείτε τα συμπτώματα.

Καρκίνος ωοθηκών: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Ειδικότερα ο καρκίνος των ωοθηκών είναι αυτός που εμφανίζεται στη μία ή και στις δύο ωοθήκες, το ζευγάρι των γυναικείων αναπαραγωγικών αδένων, στους οποίους δημιουργούνται τα ωάρια.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι είτε επιθηλιακά καρκινώματα (που αρχίζουν στα κύτταρα της επιφάνειας της ωοθήκης) είτε κακοήθεις όγκοι των κυττάρων (που αρχίζουν στα γεννητικά κύτταρα των ωαρίων).

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν ειδικά συμπτώματα στα αρχικά στάδια και ευαίσθητες ειδικές εξετάσεις.

Τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια της ασθένειας είναι ανύπαρκτα ή ακαθόριστα, ενώ παρόμοια άτυπα συμπτώματα συχνά αποδίδονται από τις ασθενείς ή ακόμη και από τους γιατρούς, σε καλοήθεις παθήσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση.

Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν σε έξι συμπτώματα που είναι χρήσιμα στον έλεγχο των γυναικών για τον καρκίνο των ωοθηκών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν 149 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, 255 υψηλού κινδύνου που συμμετείχαν σε πρόγραμμα ελέγχου και 233 που είχαν παραπεμφθεί για υπέρηχο πυέλου ή κοιλιακής χώρας.

Με τυχαία επιλογή οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε ομάδα διερεύνησης και ομάδα επικύρωσης.

Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Έξι συμπτώματα ήταν σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών:

  • Ο πυελικός πόνος
  • Ο κοιλιακός πόνος
  • Το αυξημένο μέγεθος κοιλίας
  • Το φούσκωμα
  • Η δυσκολία σίτισης
  • Το αίσθημα πληρότητας

Και τα έξι προαναφερόμενα συμπτώματα μπορούν να παρατηρηθούν και σε μια πλειάδα άλλων παθήσεων, αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αν κάποιο εξ αυτών εμφανίζεται περισσότερες από δύο φορές τον μήνα και είναι παρόν για περισσότερο από ένα χρόνο, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες καρκίνου των ωοθηκών.

Στην ομάδα επικύρωσης, ο δείκτης συμπτωματολογίας ήταν 56,7% και 79,5% ευαίσθητος στην ανίχνευση του πρώιμου και τελικού σταδίου καρκίνου των ωοθηκών, αντίστοιχα.

Στις γυναίκες άνω και κάτω των 50 ετών, ο δείκτης ήταν 90% και 86,7% ακριβής στην αναγνώριση του καρκίνου.

Η διάγνωση διογκώσεων στις ωοθήκες γίνεται αρχικά με τη γυναικολογική εξέταση ή με υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων. Η σίγουρη και οριστική διάγνωση όμως γίνεται με βιοψία και ιστολογική εξέταση

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share