Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Καρκίνος του προστάτη: Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει κάθε άντρας να ξέρει

Δώστε βάση!

16 Σεπτεμβρίου 2021 14:03
Καρκίνος του προστάτη: Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει κάθε άντρας να ξέρει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο προστάτης είναι ένας αδένας του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο προστάτης παράγει και αποθηκεύει ένα συστατικό του σπέρμaτος και βρίσκεται στην πύελο, κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό. Ο προστάτης περιβάλλει τμήμα της ουρήθρας, του σωλήνα που αδειάζει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη.

Ένας υγιής προστάτης είναι περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού. Λόγω της θέσης του προστάτη, η ροή των ούρων μπορεί να επιβραδυνθεί ή να διακοπεί εάν ο προστάτης αυξηθεί πολύ σε μέγεθος.

Καρκίνος προστάτη: Αυτά είναι τα πρώτα «σημάδια» που θέλουν την προσοχή σας!

Ο καρκίνος του προστάτη δημιουργείται στους ιστούς του προστάτη. Μετά τον καρκίνο του δέρματος, εκείνος του προστάτη είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στους άνδρες. Στην πλειονότητα των ανδρών με καρκίνο του προστάτη, η νόσος αναπτύσσεται πολύ αργά. Η πλειονότητα των ανδρών με χαμηλού βαθμού, πρώιμο καρκίνο του προστάτη (το οποίο σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν βρεθεί μόνο στον προστατικό αδένα και δεν έχουν κάνει μετάσταση) ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωσή τους με τον καρκίνο.

Καρκίνος του προστάτη: Πρώιμα συμπτώματα

Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα για πολλά χρόνια. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, η νόσος μπορεί να έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη. Όταν, ωστόσο, υπάρχουν πρώιμα συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν: Δυσκολία στην ούρηση. Δυσκολία στην έναρξη της ροής των ούρων ή/και στην διακοπή της ροής των ούρων. Ανάγκη συχνής ούρησης, ιδιαίτερα τη νύχτα. Ασθενής ροή των ούρων. Ροή των ούρων που ξεκινά και σταματά. Πόνος, ή κάψιμο κατά την ούρηση. Δυσκολία στύsης. Αίμα στο σπέρμa, ή στα ούρα. Συχνοί πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς, ή τους μηρούς. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα του καρκίνου, αλλά πιο συχνά είναι συμπτώματα μη-καρκινικών παθήσεων. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας και να κάνετε τις εξετάσεις που εκείνος θα σας συστήσει.

Τι άλλες παθήσεις του προστάτη μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αυτά;

Καθώς οι άνδρες γερνούν, ο προστάτης τους μπορούν να μεγαλώσει και να μπλοκάρει τη ροή των ούρων ή να παρεμποδίσει τη σeξουαλική λειτουργία. Αυτή η κοινή πάθηση, που ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ), δεν είναι καρκίνος, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολλά από τα ίδια συμπτώματα, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Αν και η ΚΥΠ δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή του ατόμου, μπορεί να απαιτεί θεραπεία με φάρμακα, ή χειρουργική επέμβαση για να εκμηδενιστούν τα συμπτώματα.

Μία μόλυνση, ή φλεγμονή του προστάτη, που ονομάζεται προστατίτιδα, μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλά από τα ίδια συμπτώματα, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Μπορεί ο καρκίνος του προστάτη να εντοπιστεί, προτού ένας άνδρας έχει συμπτώματα; Ναι. Δύο εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Το ένα είναι η δακτυλική εξέταση, στην οποία ένας γιατρός αισθάνεται τον προστάτη μέσω του ορθού για να εντοπίσει τυχόν σκληρές, ή παραμορφωμένες περιοχές στον προστατικό αδένα.

Το άλλο είναι ένα τεστ αίματος που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση μιας ουσίας που παράγεται από τον προστάτη και ονομάζεται ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA). Μαζί, αυτές οι δύο εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν πολλούς “σιωπηρούς” καρκίνους του προστάτη, που δεν έχουν προκαλέσει ακόμα συμπτώματα.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν τακτικά αυτές τις εξετάσεις. Αν ο καρκίνος του προστάτη εντοπιστεί εγκαίρως, προτού τα καρκινικά κύτταρα κάνουν μετάσταση, τότε οι πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης μετά τη διάγνωση είναι πολύ μεγάλες.

Καρκίνος του προστάτη: Λίγα καρύδια την ημέρα ίσως βελτιώνουν την πρόγνωση

Καρκίνος του προστάτη: Λίγα καρύδια την ημέρα ίσως βελτιώνουν την πρόγνωση

Καρκίνος του προστάτη: Ορισμένοι άντρες μπορεί να πάσχουν από καρκίνο στον προστάτη και να μην τον γνωρίζουν αν δεν πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ή δεν εξεταστούν σωστά με αποτέλεσμα να χειροτερέψει η κατάσταση.

Σημειώνεται ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρόφημα το οποίο σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα μέσα σε λίγες μέρες όπου αρκετοί άνθρωποι έχουν δει αποτελέσματα από αυτό.

Συγκεκριμένα υπάρχει μία τροφή η οποία μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση για τον καρκίνο του προστάτη στον άντρα και θα τους βοηθήσει αρκετά.

Καρκίνος του προστάτη: Η τροφή που βοηθάει στην πρόγνωση

Ειδικότερα οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη οι οποίοι τρώνε συστηματικά λίγα καρύδια μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 6.810 πάσχοντες από τη νόσο διαπίστωσαν πως 30 γραμμάρια καρύδια, πέντε φορές την εβδομάδα, σχετίζονται με μείωση κατά 34% του κινδύνου αυτού.

Ωστόσο δεν βρήκαν στοιχεία ότι η κατανάλωση των ξηρών καρπών μπορεί να δράσει προληπτικά και να μειώσει τις πιθανότητες εκδηλώσεως της νόσου.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι το πιο συχνό νεόπλασμα στους άνδρες. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) εκτιμά ότι κάθε άνδρας έχει μία στις επτά πιθανότητες να τον εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του, αλλά μία στις 39 να πεθάνει από αυτόν αφού σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ελάχιστα επιθετικούς, βραδέως εξελισσόμενους όγκους.

Προγενέστερες μελέτες έχουν υποδηλώσει ότι η υγιεινή διατροφή και το φυσιολογικό σωματικό βάρος μπορεί να δράσουν προστατευτικά εναντίον του.

Στην πρόγνωση του καρκίνου του προστάτη βοηθάνε τα καρύδια.

Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC), οι ερευνητές του Χάρβαρντ παρακολούθησαν επί 26 χρόνια την πορεία της υγείας 47.299 ανδρών. Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, οι 6.810 είχαν εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η θνησιμότητα μεταξύ όσων συνήθιζαν να τρώνε καρύδια ήταν μειωμένη κατά το ένα τρίτο, σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «παρότι τα καρύδια δεν φαίνεται να σχετίζονται με τη διάγνωση του καρκίνου, μπορεί να βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε τοκοφερόλη, ένα είδος βιταμίνης Ε το οποίο σε μικρές δόσεις φαίνεται ότι ασκεί αντικαρκινική δράση.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share