Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

Το κόκκινο φρούτο που ρυθμίζει ουρικό οξύ και τριγλυκερίδια

Πρόκειται για ένα φρούτο με πολλά οφέλη υγείας

8 Αυγούστου 2021 20:33
Το κόκκινο φρούτο που ρυθμίζει ουρικό οξύ και τριγλυκερίδια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καθώς βλέπουμε τα κεράσια στην αγορά η καλύτερη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα αγοράσουμε, μια και πρόκειται για ένα φρούτο με πολλά οφέλη υγείας

Τα κεράσια έχουν σχετικά μικρή εποχικότητα σε σύγκριση με άλλα φρούτα, καθώς βρίσκονται στην εποχή τους του καλοκαιρινούς μήνες μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου.

κόκκινο φρούτο κεράσια

«Το βασικότερο διατροφικό χαρακτηριστικό των κερασιών είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά, τις ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες, στις οποίες μάλιστα το κεράσι οφείλει το ζωηρό του χρώμα, έχουν έντονη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα του σώματος από τη φθορά και κατ΄ επέκταση τον οργανισμό από την εμφάνιση χρονίων νοσημάτων και ανακουφίζοντας από τη φλεγμονή και τον πόνο. Σε αυτές τις ουσίες έχουν αποδοθεί και σημαντικά οφέλη υγείας του κερασιού καθώς και του χυμού του» μας εξηγεί η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη.

Εκτός όμως από ανθοκυανίνες, τα κράσια περιέχουν και έναν σημαντικό εκπρόσωπο μίας άλλης μεγάλης κατηγορίας αντιοξειδωτικών (καροτενοειδή), το β-καροτένιο. Το β-καροτένιο, εκτός του ότι προστατεύει κι εκείνο το σώμα μας από το οξειδωτικό στρες, έχει φανεί από μελέτες ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του αναπαραγωγικού μας συστήματος.

Κεράσια: Πηγή φυτικών ινών

Επιπλέον, τα κεράσια αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ παράλληλα έχει φανεί ότι εμφανίζουν ευεργετική δράση και ενάντια σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία και ορισμένες μορφές καρκίνου, κυρίως του γαστρεντερικού συστήματος.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η περιεκτικότητα του κερασιού σε κάλιο, ενός ιχνοστοιχείου που συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης. Τέλος, τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστή για τη συμβολή της στην ενδυνάμωση της φυσικής μας άμυνας και η οποία αυξάνει ακόμη περισσότερο την αντιοξειδωτική ικανότητα του φρούτου.

Ουσιαστικά οι τύποι των κερασιών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, το γλυκό κεράσι (Prunus avium) και το ξινό κεράσι (Prunus cerasus), το γνωστό σε όλους μας και ως βύσσινο.

Πλήθος ερευνών αποδίδουν στα κεράσια αντιφλεγμονώδη καθώς και αντικαρκινική δράση, ενώ η κατανάλωσή τους συσχετίζεται ακόμη με τη μείωση του ουρικού οξέος, καθώς και με τη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Αυτά τα φρούτα έχουν την λιγότερη ζάχαρηΑυτά τα φρούτα έχουν την λιγότερη ζάχαρη

Η μείωση της ποσότητας της ζάχαρης που καταναλώνουμε είναι μια καλή ιδέα, αλλά η εφαρμογή της είναι μια δύσκολη υπόθεση. Και μπορεί να έχετε κόψει τις επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλλά υπάρχουν και άλλες πλούσιες πηγές ζάχαρης όπως τα φρούτα.

Eνώ τα φρούτα περιέχουν επίσης πολλά άλλα υγιή θρεπτικά συστατικά, ορισμένες ποικιλίες είναι υψηλότερες στη ζάχαρη από άλλες. Μάθετε ποια φρούτα είναι χαμηλότερα σε περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ώστε να μπορείτε να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό, χωρίς να σπάσετε το… φράγμα της υπερβολής.

Λεμόνια (και limes)

Πλούσια σε βιταμίνη C, τα λεμόνια και τα μοσχολέμονα (limes) είναι αρκετά ξινά φρούτα. Δεν περιέχουν πολύ ζάχαρη (μόνο ένα γραμμάριο ή δύο ανά λεμόνι) και είναι η τέλεια προσθήκη σε ένα ποτήρι νερό για να σας βοηθήσει να περιορίσετε την όρεξή σας.

Σμέουρα

Με μόνο πέντε γραμμάρια – λίγο περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού – ζάχαρης ανά φλιτζάνι και πολλές ίνες για να σας χορτάσουν, τα σμέουρα είναι ένα από τα πολλά καταπληκτικά φρούτα για να βάλετε στη λίστα σας.

Φράουλες

Οι φράουλες είναι γευστικότατες και περιέχουν λίγη ζάχαρη. Ένα φλιτζάνι ακατέργαστων φράουλων έχει περίπου 7 γραμμάρια ζάχαρης, και ταυτόχρονα πάνω από 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα έχουν επίσης μόνο επτά γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι. Ως μπόνους, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά καθώς και σε φυτικές ίνες.

Ακτινίδια

Αυτά τα περίεργα πράσινα φρούτα θεωρούνται…μούρα! Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και περιέχουν λίγη ζάχαρη – με μόλις έξι γραμμάρια ανά ακτινίδιο. Μπορείτε να βρείτε ακτινίδια όλο το χρόνο στο μανάβικο.

Γκρέιπφρουτ

Ένα άλλο εσπεριδοειδές που μπορεί να μπει στη λίστα σας είναι το γκρέιπφρουτ. Μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα υπέροχο πρωινό με μόλις εννέα γραμμάρια ζάχαρης σε κάθε φρούτο.

Αβοκάντο

Αν και δεν είναι ακριβώς το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τα φρούτα, τα αβοκάντο είναι μια εξαιρετική λύση. Ένα ολόκληρο ωμό αβοκάντο έχει μόνο ένα γραμμάριο ζάχαρης. Τα αβοκάντο έχουν πολλά από τα υγιή λίπη, τα οποία θα σας βοηθήσουν να μην αισθάνεστε πείνα.

Καρπούζι

Τα καρπούζια είναι καλοκαιρινά φρούτα. Μπορούν να φαίνονται σαν μια απόλαυση αφού είναι πολύ γλυκά, αλλά είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Ένα ολόκληρο φλιτζάνι κομμένο καρπούζι έχει κάτω από 10 γραμμάρια ζάχαρη. Είναι επίσης μια μεγάλη πηγή σιδήρου.

Πεπόνια

Οφείλουν το πορτοκαλί χρώμα τους σε υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Ένα φλιτζάνι αυτό το υπέροχο πεπόνι περιέχει λιγότερο από 13 γραμμάρια ζάχαρης και υψηλή θρεπιτική αξία.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να απολαύσετε ένα γλυκό σνακ χωρίς όλες τις θερμίδες και τη ζάχαρη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύετε τη λήψη βιταμίνης C. Ένα τυπικό πορτοκαλί πορτοκαλί έχει περίπου 12 γραμμάρια ζάχαρης ανά φρούτο και λιγότερες από 70 θερμίδες.

Ροδάκινα

Τα ροδάκινα μπορούν να είναι εξαιρετικά γλυκά, αλλά περιέχουν λιγότερο από 13 γραμμάρια ζάχαρης ανά φρούτο.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share