Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

8 +1 συμβουλές για καλύτερη πέψη

Tips που χρειάζεται να ξέρεις

3 Αυγούστου 2021 17:24
8 +1 συμβουλές για καλύτερη πέψη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόνος στο στομάχι, φουσκώματα, ενοχλήσεις, μετά από ένα γεύμα. Η δυσπεψία είναι μια κατάσταση πάρα πολύ συχνή, αλλά υπάρχουν τρόποι να της βάλουμε “φρένο” μια για πάντα.

Αρκετοί παράγοντες μπορεί να συνδέονται με τη δυσπεψία, π.χ. πεπτικό έλκος, εγκυμοσύνη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.ά. Όταν δεν υπάρχει κάποιο οργανικό αίτιο για τη δυσπεψία, π.χ. πεπτικό έλκος, τότε αναφερόμαστε στη «λειτουργική δυσπεψία».

έντερο πέψη

Ο ρόλος των ενζύμων

Η δράση τους μέσα στον οργανισμό μας είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Διαθέτουμε περίπου 3.000 διαφορετικές ποικιλίες ενζύμων στο σώμα μας και χρησιμεύουν σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό μεταβολικών διεργασιών, για τη διατήρηση ενός ισχυρού οργανισμού.

Το στόμα, το στομάχι και το λεπτό έντερο παράγουν κάποια πεπτικά ένζυμα. Αλλά η πλειονότητα των ενζύμων παράγεται στο πάγκρεας, τα οποία καταλήγουν στο λεπτό έντερο για να βοηθήσουν περαιτέρω στη διάσπαση της τροφής σε πεπτίδια, απαραίτητα λιπαρά, σάκχαρα.

Οι βασικές κατηγορίες ενζύμων είναι η αμυλάση (που διασπά τους υδατάνθρακες), οι λιπάσες (διασπούν τα λίπη), οι πρωτεάσες και οι πεπτιδάσες (διασπούν τις πρωτεΐνες) και η λακτάση, που διασπά τη λακτόζη, το σάκχαρο του γάλακτος

Tips για καλύτερη πέψη

  • Μάσα καλά: Επειδή όλα ξεκινούν από τη μάσηση της τροφής, προσπάθησε να μασάς σχολαστικά την τροφή σου.
  • Όταν καταπίνουμε αέρα, αυξάνονται τα συμπτώματα του φουσκώματος, που συνδέονται με τη δυσπεψία. Απόφευγε τις τσίχλες και προσπάθησε να μην πίνεις τα ροφήματα με καλαμάκι.
  • Μικρά και συχνά γεύματα. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής αυξάνει την πίεση στο στομάχι. Επίσης, το περιβάλλον στο οποίο θα τρως θα πρέπει να είναι ήσυχο και να σε ηρεμεί.
  • Περιόρισε την κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη και αλκοόλ, ειδικά αν το στομάχι σου είναι άδειο.
  • Απόφευγε τροφές που επιβαρύνουν το στομάχι, όπως τηγανητά φαγητά, πικάντικες τροφές, λιπαρά κρέατα, γλυκά με σιρόπια και ξηρούς καρπούς και λαχανικά, που προκαλούν αέρια, όπως το κρεμμύδι, το σέλινο κ.ά.
  • Μετά το φαγητό προσπάθησε να μην ξαπλώνεις. Περίμενε να περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το τελευταίο γεύμα και φυσικά απόφυγε την ινδική ή μεξικάνικη κουζίνα για βραδινό…
  • Απόφυγε να φοράς ρούχα, που είναι στενά στην κοιλιά, αφού μπορεί να οξύνουν το πρόβλημα της δυσφορίας.
  • Μην ασκείσαι με γεμάτο στομάχι. Ασκήσου πριν από το γεύμα ή, τουλάχιστον μία ώρα πριν από το γεύμα, να έχεις καταναλώσει ένα ελαφρύ σνακ.
  • Τέλος, να γνωρίζεις ότι το κάπνισμα δημιουργεί προβλήματα και στη διαδικασία της πέψης. Άλλος ένας καλός λόγος για να το κόψεις!

Μεγάλη προσοχή: Αυτά είναι τα 8+1 φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Υπάρχουν πολλοί που αρνούνται να αγγίξουν περίσσευμα από ένα φαγητό που έχει μαγειρευτεί την προηγούμενη μέρα, ενώ άλλοι χαίρονται με την ιδέα να φάνε ένα φαγητό που είναι ήδη έτοιμο, και χρειάζεται απλά ένα ζέσταμα. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι το ξαναζέσταμα μερικών αγαπημένων τροφίμων μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία σας, ειδικά αν δεν έχει φυλαχτεί σωστά. Παράλληλα δείτε και ποια είναι τα φαγητά που προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα δόντια σας.

Αυτή είναι η λίστα με κοινά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταθούν

Σέλινο

Το σέλινο μπορεί να γίνει τοξικό αν το ξαναζεστάνουμε, καθώς το σέλινο περιέχει νιτρικά άλατα που μετατρέπονται σε νιτρώδη. Αν π.χ. έχετε φτιάξει σούπα με σέλινο, θα πρέπει είτε να φάτε όλη τη σούπα ή είτε να αφαιρέστε το σέλινο, πριν το ζεστάνετε για να φάτε την υπόλοιπη. Αν τη ξαναζεστάνετε, τότε θα απελευθερωθούν καρκινογόνες ιδιότητες.

Σέλινο: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Μανιτάρια

Τα μαγειρεμένα μανιτάρια πρέπει να καταναλώνονται την ίδια μέρα εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε σύνθετες πρωτεΐνες. Το ξαναζέσταμα των μανιταριών μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση των πρωτεϊνών και να παρουσιάσει υψηλό κίνδυνο για την υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά και καρδιακά προβλήματα. Αν θέλετε να φάτε μανιτάρια που μαγειρεύτηκαν την προηγούμενη μέρα, φάτε τα κρύα!

Μανιτάρια: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο, όπως και τα μανιτάρια, περιέχει πρωτεΐνες που έχουν αρνητική επίδραση όταν ξαναζεσταίνεται. Όταν ένα κρύο κοτόπουλο θερμαίνεται για δεύτερη φορά, λαμβάνουν χώρα αλλαγές στη σύνθεση των πρωτεϊνών, που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Αν πρέπει να ξαναζεστάνετε το κοτόπουλο, βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς μαγειρεμένο και από το εσωτερικό του βγαίνει καυτός ατμός. Για να χρησιμοποιήσετε υπολείμματα κοτόπουλου χωρίς να χρειαστεί να το ζεστάνετε, προσθέστε το σε κρύα σαλάτα ή σε ένα κρύο σάντουιτς.

Κοτόπουλο: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Σπανάκι και μαρούλι

Αυτά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται για δεύτερη φορά. Περιέχουν υψηλές ποσότητες νιτρικών αλάτων, τα οποία μπορούν να διασπαστούν σε νιτρώδη μορφή, εξαιτίας των μικροοργανισμών που περιέχουν. Τα νιτρώδη άλατα μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα, να γίνουν τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, όταν ξαναζεσταίνονται.

Σπανάκι και μαρούλι

Αυγά

Τα αυγά δεν πρέπει να εκτίθενται επανειλημμένα σε θερμότητα. Το ξαναζέσταμα των αυγών σε υψηλές θερμοκρασίες, είτε βραστών είτε τηγανιτών, μπορεί να τα κάνει τοξικά και να προκαλέσει προβλήματα με το πεπτικό σας σύστημα. Ποτέ μην ζεσταίνετε ξανά μια ομελέτα ή βραστά αυγά, καθώς η πρωτεΐνη που περιέχουν, καταστρέφεται όταν κατ ‘επανάληψη εκτίθενται σε θερμότητα.

Αυγά: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Ρύζι

Το ξαναζέσταμα του ρυζιού δεν είναι στην πραγματικότητα το πρόβλημα, αλλά η φύλαξή του. Αφήνοντας το βρασμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από μία ώρα, είτε για να κρυώσει είτε όταν το σερβίρετε σε δείπνο ή σε ένα πάρτι, μπορεί να αναπτυχθούν σε αυτό δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια, που μπορεί να προκαλέσουν εμετό και διάρροια. Φυλάξτε το ρύζι που περισσεύει σε ένα αεροστεγές δοχείο, αμέσως μετά το μαγείρεμα και το ζέσταμα θα είναι ασφαλές.

Ρύζι: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Γογγύλια και τεύτλα

Τα γογγύλια και τα τεύτλα είναι κοινά λαχανικά σε σούπες και μαγειρευτά. Αν σκοπεύετε να ξαναζεστάνετε τη σούπα, αφαιρέστε τα γογγύλια και τα τεύτλα πριν το ζέσταμα. Τα υψηλά ποσοστά νιτρικών αλάτων που περιέχουν, μπορεί να τα κάνει τοξικά όταν υποβάλλονται σε θερμότητα για δεύτερη φορά.

Γογγύλια και τεύτλα

Έλαια

Το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού, το καρυδέλαιο, το λάδι αβοκάντο και το λάδι φουντουκιού, όλα έχουν πολύ χαμηλά σημεία οξείδωσης, που αλλοιώνουν τη γεύση και την οσμή τους, όταν ξαναζεσταίνονται. Αποφύγετε τη χρήση αυτών των ελαίων για μαγείρεμα, ψήσιμο ή τηγάνισμα. Το ξαναζέσταμα αυτών των ελαίων μπορεί να τα μετατρέψει σε επικίνδυνα τρανς λιπαρά οξέα αν υπερθερμανθούν.

Ελαιόλαδο: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

Πατάτες

Αν αφήσετε τις μαγειρεμένες πατάτες σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να χάσουν τη θρεπτική τους αξία, και οι συνθήκες μπορεί να είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη της αλλαντίασης. Μόλις τελειώσετε με το μαγείρεμα, αποθηκεύστε τις πατάτες στο ψυγείο αν δεν πρόκειται να τις φάτε.

Αν μαγειρέψετε ένα φαγητό με κάποιο από αυτά τα τρόφιμα, προσαρμόστε την ποσότητα ανάλογα με τα άτομα, για να μην μένει περίσσευμα. Αν ωστόσο μείνει φαγητό, βρείτε μια συνταγή για να καταναλώσετε κρύο το φαγητό, ώστε να μη το ξαναζεστάνετε! Αν πρέπει ζεστάνετε σε φούρνο μικροκυμάτων, ποτέ μην χρησιμοποιείτε πλαστικά σκεύη!

Πατάτες: Φαγητά που απαγορεύεται να ξαναζεστάνετε

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share