Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Καρκίνος: Γιατί θερίζει στην Ελλάδα - Τι μας κρύβουν οι επιστήμονες

Κάθε χρόνο 37.000 άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια μορφή της νόσου

1 Αυγούστου 2021 20:25
Καρκίνος: Γιατί θερίζει στην Ελλάδα - Τι μας κρύβουν οι επιστήμονες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καρκίνος: Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο στην Ελλάδα, ενώ 37.000 άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια μορφή της νόσου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IARC (International Agency for Research on Cancer).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), αυξητική είναι η τάση του καρκίνου σε όλο τον κόσμο, και οι θάνατοι από 7,6 εκατομμύρια που ήταν το 2008, αναμένεται να φτάσουν τα 13,1 εκατομμύρια, μέχρι το 2030. Επιπλέον, δες αυτές τις 9+1 καρκινογόνες τροφές που μας φέρνουν πιο κοντά στο θάνατο.

Γιατί θερίζει ο καρκίνος στην Ελλάδα

Σταθερά αυξητική είναι η τάση στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες που οι τάσεις είναι σταθερά πτωτικές από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το 70% όλων των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ενώ περίπου το 30% των θανάτων οφείλονται σε διατροφικούς και παράγοντες όπως το κάπνισμα κ.λ.π.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. πάνω από το 30% των θανάτων από καρκίνο θα μπορούσε να προληφθεί με την τροποποίηση ή την αποφυγή των βασικών παραγόντων κινδύνου που είναι: το κάπνισμα, η χρήση του αλκοόλ, διαιτητικοί παράγοντες, το υπερβολικό βάρος, παράλληλα με την έλλειψη σωματικής άσκησης και τη μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι λοιμώξεις (Ηπατίτιδα Β, C ο HPV κ.α.), η ρύπανση του περιβάλλοντος, η επαγγελματική έκθεση σε καρκινογόνα, η ακτινοβολία UV και ειδικότερα η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο χωρίς προστασία.

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση βοηθούν την θεραπεία της νόσου

Οι στρατηγικές πρόληψης κατευθύνονται στο να μειωθεί η έκθεση του πληθυσμού στους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, με δράσεις για τη διακοπή του καπνίσματος, εμβολιασμούς, έλεγχο επαγγελματικών κινδύνων κλπ. Σημαντικό κομμάτι στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων, όπως του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του λάρυγγα, του δέρματος, του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση (screening).

Καρκίνος του δέρματος

Η έγκαιρη διάγνωση χρησιμοποιεί διάφορες εξετάσεις για να εντοπίσει εγκαίρως τα άτομα που δεν έχουν συμπτώματα μεν, αλλά έχουν την νόσο. Τέτοιες εξετάσεις είναι για παράδειγμα το PAP test και η μαστογραφία.

Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο να υπάρχει σε κάθε χώρα ένα Εθνικό Πρόγραμμα για τον καρκίνο που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση ώστε να μπορεί η νόσος να θεραπευτεί, αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Όταν διαβάζεις τέτοιες ειδήσεις από τα ειδησιογραφικά πρακτορεία, τις οποίες παίρνουν πακέτο και τις αναδημοσιεύουν χωρίς έρευνα και κρίση, είναι να σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, και δεν κινδυνεύεις τότε από καρκίνο αλλά από εγκεφαλικό!!!

Ποιο κάπνισμα, ποιο αλκοόλ και πιο υπερβολικό βάρος; Και ποια ακτινοβολία χωρίς ηλιοπροστασία;

Πρώτον: Ο ένας στους δυο Έλληνες πάσχει από έλλειψη βιταμίνης D λόγω της ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ!!! Ποιος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί τον Έλληνα με τέτοιο σύμπτωμα; Εμείς που έχουμε (είχαμε) τόσο ήλιο! Η ηλιόλουστη Ελλάδα… αν θυμάται κανείς αυτή τη φράση, ανήκει στο παρελθόν, γιατί από τότε που άρχισαν να μας ψεκάζουν και μάλιστα… να μας καρά-ψεκάζουν (από τον ΓΑΠ και μετά 2009) ακόμα κι αυτή η απαλή θολούρα και ασπρίλα που βλέπουμε στον ουρανό, μπορεί μεν να ανεβάζει το θερμόμετρο και να δημιουργεί καύσωνα, αλλά δεν αφήνει την -απαραίτητη για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς- ακτινοβολία να φτάσει σε μας.

Όπως λένε και οι ειδικοί, αν είσαι πίσω από ένα παράθυρο, θα νιώσεις τη ζέστη του ήλιου, αλλά ακόμα κι ένα απλό τζάμι, είναι αρκετό να σου φιλτράρει τις UV.

Κάθε χρόνο 37.000 άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια μορφή της νόσου

Δεύτερον: Τα ίδια τα αντιλιακά, ΟΛΑ τα αντιλιακά, είναι από μόνα τους καρκινογόνα! Δεν χρειάζεται να πάθεις καρκίνο από τον ήλιο, μόνο να πασαλείβεσαι μ” αυτά φτάνει!

Τρίτον: Τα χημικά που πέφτουν πια ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στους ουρανούς έρχονται να ενωθούν μ” εκείνα που υπάρχουν ΣΕ ΟΛΕΣ ΠΛΕΟΝ τις τροφές μας. π.χ. Τα σούπερ μάρκετ για να εξοικονομήσουν χρήματα με μείωση υπαλλήλων αυξάνουν την προώθηση πωλήσεων σε έτοιμα πακέτα: τυρί σε πλαστικό, αλλαντικά σε πλαστικό κ.λ.π., ΟΛΑ αυτά είναι γεμάτα συντηρητικά και χημικές ουσίες. Κι όσο η παραγωγή τροφής ξεφεύγει από τα παλιά ελληνικά παραδοσιακά πρότυπα κι ακολουθεί τα πανευρωπαϊκά ή γενικώς δυτικού τύπου, τόσο η ποιότητα πέφτει και η τροφή δηλητηριάζεται. Τι δουλειά έχει το διοξειδίου του τιτανίου σετσίχλα ελληνική με γεύση μαστίχας;

Τέταρτον: Τα εμβόλια που επιβάλλουν με το ζόρι στα παιδιά ή εκβιαστικά και τρομοκρατικά σε κάποιες ομάδες είναι πιο καρκινογόνα από τις ασθένειες που υποτίθεται προστατεύουν.

Πέμπτον: «Σταθερά αυξητική είναι η τάση στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες που οι τάσεις είναι σταθερά πτωτικές από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το 70% όλων των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα». Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Είναι η απάντηση στο “μαζί τα φάγαμε”, αλλά.. εσείς παθαίνετε καρκίνο. Εσείς που τρώτε δεύτερης ποιότητας τροφή, ζείτε σε υποβαθμισμένο περιβάλλον, δουλεύετε παραπάνω απ” όσο μπορείτε να αντέξετε για να τα βγάλετε πέρα και δεν έχετε σωστή περίθαλψη.

Έκτον: Ανεξέλεκτα κι επιθετικά έχει μπει τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας η ηλεκτρομαγνητική μόλυνση. Παρόλη την κρίση, η μόνη “ανάπτυξη” που βλέπουμε είναι στην κινητή τηλεφωνία, στην ψηφιακή τηλεόραση κι όπου να’ναι έρχονται και οι “εξυπνοι μετρητές”. Πόσο όλα αυτά τα “γκατζετάκια” μαζί με τα κομπιούτερ επιβαρύνουν τη ζωή μας; Σύντομα στις οθόνες σας…

Τι μας κρύβουν οι επιστήμονες

Ναι, κρίνεται αναγκαίο να υπάρχει Εθνικό Πρόγραμμα έγκυρης πρόγνωσης και πρόληψης, αλλά κρίνεται ΑΚΡΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ να σταματήσουν να μας ψεκάζουν μέρα νύχτα, να μας ηλεκτρομαγνητίζουν με το HAARP, να γίνει ενημέρωση κι επιμόρφωση των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων, για τη σωστή χρήση των κινητών και των κομπιούτερ, καθώς και σωστός έλεγχος όλου του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Και φυσικά, να γυρίσουμε στις παλιές καλές διατροφικές συνήθειες και τρόπους παραγωγής.

Σε μια δεκαετία έχει “χαθεί” ένα εκατομμύριο Έλληνες, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του ΕΛ.ΣΤΑΤ. Που πήγαν, μάνα, όλοι αυτοί…;

Καρκίνος του Στήθους: 12 καθημερινές συνήθειες που θα αποτρέψουν ως και το 90% των περιπτώσεων

Σύμφωνα με στατιστικές, 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνου του στήθους σε κάποια στιγμή στην ζωή της και περίπου 40.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια αυτή.

Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορείτε να πάρετε, καθώς μόνο το 10% των περιπτώσεων οφείλονται στα γονίδια.

Εν συντομία, ο καρκίνος μπορεί να αποτραπεί αποφεύγοντας τοξίνες, αυξάνοντας τα επίπεδα της βιταμίνης D, κάνοντας υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής, γυμνάζοντας και έχοντας μία πιο υγιεινή διατροφή. Δες επιπλέον, 9+1 καρκινογόνες τροφές που μας φέρνουν πιο κοντά στο θάνατο.

Τα στάδια του καρκίνου του μαστού

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, είναι δυνατό να μειωθεί η πιθανότητα καρκίνου του στήθους αποφεύγοντας συγκεκριμένα χημικά που βρίσκονται σε πολλά προϊόντα.

Δυστυχώς, η σύνδεση ανάμεσα σε τοξικά χημικά και τον καρκίνο του στήθους έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό. Μειώνοντας την έκθεσή μας στα χημικά αυτά, θα μπορούσαν να σωθούν πολλές ζωές.

Καρκίνος του Στήθους: 12 καθημερινές συνήθειες που θα αποτρέψουν ως και το 90% των περιπτώσεων

Κάποια χημικά που είναι σημαντικό να αποφεύγουμε

 • Επιβραδυντικά φλόγας: άκαμπτοι αφροί πολυουρεθάνης, πολυεστερικές ρητίνες και πλαστικά πολυμερή.
 • Αρωματικές αμίνες: Πολυουρεθάνη, αζωχρώματα και παρασιτοκτόνα.
 • Αλογονωμένοι οργανικοί διαλύτες: Στεγνό καθάρισμα, συντηρητικά τροφίμων, καθαριστικά χρωμάτων, σπρέι μαλλιών, απολυμαντικά εδάφους και πρόσθετα βενζίνης.
  1,3-βουταδιένιο: Καπνός τσιγάρων, εκπομπές από βιομηχανικές εγκαταστάσεις και καπνός από εξατμίσεις αυτοκινήτων.
 • Ενδογενείς και φαρμακευτικές ορμόνες και άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές
 • Οιστρογόνα, DES, προγεστερόνη και άλλες ορμόνες.
 • Γονοτοξικά υποπροϊόντα απολύμανσης πόσιμου νερού.
 • Οχρατοξίνη Α: Μολυσμένα καρύδια, δημητριακά και προϊόντα χοιρινού κρέατος.
 • Βενζόλιο: Χρώματα, καπνός, φινιρίσματα, βενζίνη, στεγανωτικά, καύσιμα και έλαια κινητήρων.
 • Μη ορμονικά φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν ορμονική δράση: Διουρητική Φουροσεμίδη, αντιμυκητιασική γκριζεοφουλβίνη και αρκετούς αντι-μολυσματικούς παράγοντες.
 • Στυρένιο: Τρόφιμα που έχει έρθει σε επαφή με πολυστυρένιο. καταναλωτικά προϊόντα και οικοδομικά υλικά όπως πολυστερίνη, συγκολλητικά, χαλιά

Αλλαγές στην διατροφή

 • Αποφύγετε την ζάχαρη και ιδιαίτερα την φρουκτόζη. Περιορίστε την πρόσληψη φρουκτόζης στα 25 γρ. τη μέρα.
 • Περιορίστε την πρωτεΐνη και αυξήστε τα υγιεινά λιπαρά: Οι περισσότεροι ενήλικες δεν χρειάζονται περισσότερα από 100 γρ. πρωτεΐνης. Προσθέστε επίσης το λάδι καρύδας, τα αβοκάντο, τα οργανικά αβγά και τα κρέατα υψηλής ποιότητας στην διατροφή σας
 • Αυξήστε τις ποσότητες βιταμίνης Α: φαίνεται πως η βιταμίνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στην απότρεψη του καρκίνου του στήθους. Μπορείτε να την πάρετε από ωμό βούτυρο, πλήρες γάλα, συκώτι κοτόπουλων και από κρόκους οργανικών αβγών.
 • Να παίρνετε αρκετές ποσότητες από ιώδιο: Είναι απαραίτητο για την σύνθεση ορμονών και η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, καθώς και καρκίνο του στήθους.
 • Φροντίστε το έντερό σας: Φροντίζοντας την χλωρίδα του εντέρου, θα μειωθούν οι φλεγμονές και θα δυναμώσει το ανοσοποιητικό. Προτιμήστε προϊόντα με προβιοτικά.
 • Αποφύγετε μεταλλαγμένα τρόφιμα: Αποφύγετε γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και τρόφιμα που έχουν ζιζανιοκτόνα όπως το Roundup
 • Μην καπνίζετε τα κρέατα: Τα καπνισμένα κρέατα έχει αποδειχτεί πως αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου του στήθους.
 • Αποφύγετε μη ζυμωμένα προϊόντα σόγιας: Η μη ζυμωμένη σόγια έχει πολλά οιστρογόνα ή φυτοοιστρογόνα που πολλαπλασιάζουν τα κύτταρα του στήθους.
 • Να πίνετε ένα ποτήρι οργανικό χυμό από λαχανικά κάθε μέρα
 • Προσθέστε φάρμακα με αντικαρκινική δράση στην διατροφή σας: Το μπρόκολο είναι πολύ καλή επιλογή.
 • Κουρκουμίνη: Κάνει πολύ καλό ενάντια στον καρκίνο του στήθους και έχει απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες.
  Αποφύγετε το αλκοόλ: Ή περιορίστε τα ποτά που πίνετε σε 1 κάθε μέρα.


Άλλες στρατηγικές αλλαγές για την μείωση της πιθανότητας του καρκίνου στου στήθους

 • Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης D: Καταπολεμάει σε τεράστιο βαθμό τον καρκίνο.
 • Διατηρήστε φυσιολογικό βάρος: Είναι σημαντικό να μην έχετε περιττό λίπος, γιατί το λίπος παράγει οιστρογόνα και τροφοδοτεί τον καρκίνο του στήθους.
 • Βελτιώστε τους αισθητήρες ινσουλίνης/λεπτίνης: Αποφύγετε σιτηρά και ζάχαρη και γυμναστείτε τακτικά.
 • Αποφύγετε τα ξενοοιστρογόνα: Αυτά τα χημικά μιμούνται τα φυσικά οιστρογόνα και έχουν συνδεθεί με πολλές ασθένειες.
 • Να θηλάζετε μέχρι τους έξι μήνες: Έχει αποδειχτεί πως θα μειώσει την πιθανότητα καρκίνου του στήθους.
 • Να κοιμάστε αρκετά: Ο ύπνος έχει συνδεθεί με την παραγωγή μελατονίνης που συνδέεται με αύξηση του βάρους και αντοχή στην ινσουλίνη.
 • Να αποφεύγετε σουτιέν με μπανέλες: Οι μεταλλικές μπανέλες αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου του στήθους

Η ροζ κορδέλα

Ο καρκίνος του μαστού «αποτυπώνεται» στο αίμα 9 χρόνια πριν εμφανιστεί

Καρκίνος του μαστού: Μία χημική διεργασία στο αίμα υγιών γυναικών μπορεί να αποκαλύψει εάν θα εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Η σχετική μελέτη βασίσθηκε σε αναλύσεις αίματος στις οποίες υπέβαλλαν περίπου 2.600 γυναίκες από τη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Αυστραλία και την Ιταλία, άλλες εκ των οποίων εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού και άλλες όχι.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το επίπεδο της μεθυλίωσης στο DNA των λευκών αιμοσφαιρίων τους άλλαζε αναλόγως με το αν θα εκδήλωναν καρκίνο ή όχι, έπειτα από κατά μέσον όρο 9 χρόνια. Το DNA δεν είναι στατικό, αφού τα γονίδιά του ενεργοποιούνται και αδρανοποιούνται αναλόγως με τα βιοχημικά μηνύματα που δέχονται από το σώμα.

Τι είναι η μεθυλίωση

Η μεθυλίωση είναι ένα ισχυρό μέσον που επηρεάζει τη δραστηριότητα των γονιδίων. Κατ’ αυτήν, προσκολλώνται στο εξωτερικό τους οι επονομαζόμενες μεθυλικές ομάδες - συμπλέγματα ατόμων άνθρακα και υδρογόνου. Η προσκόλληση αυτή διευκολύνει ή εμποδίζει τα γονίδια να δεχτούν και να ανταποκριθούν στα μηνύματα από το σώμα. Παράλληλα δείτε ποια είναι τα 6 ύπουλα σημάδια του καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Με αυτό τον τρόπο, η συμπεριφορά (δηλαδή η λειτουργία) τους αλλάζει, δίχως όμως να αλλάζει και η δομή τους – επομένως υφίστανται μία επιγενετική τροποποίηση, όπως την αποκαλούν οι ειδικοί. Οι διαφοροποιήσεις στα επίπεδα της μεθυλίωσης στον καρκίνο πρωτοπαρατηρήθηκαν πριν από 30 χρόνια, σε συγκρίσεις καρκινικών ιστών με υγιείς. Έκτοτε δεκάδες έρευνες έχουν ασχοληθεί με αυτήν και με τον δυνητικό ρόλο της στην εμφάνιση της νόσου.

Ο καρκίνος μαστού «αποτυπώνεται» στο αίμα 9 χρόνια πριν εμφανιστεί

Τι αποκαλύπτει η νέα μελέτη

Στην νέα μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν πως στις εθελόντριες που εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού υπήρχε μειωμένη μεθυλίωση του DNAτων λευκών αιμοσφαιρίων εννέα χρόνια νωρίτερα. Μάλιστα η υπομεθυλίωση αυτή ήταν τόσο έντονη ώστε «μπορεί να είναι προγνωστική του κινδύνου για καρκίνο μαστού και επομένως χρήσιμη ως κλινικός βιοδείκτης» γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Clinical Epigenetics».

Εάν τα νέα ευρήματα μετατραπούν σε διαγνωστικό τεστ ευρείας εφαρμογής, θα έχει γίνει τεράστιο βήμα προόδου προς την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέιμς Φλάναγκαν, λέκτορας στο Τμήμα Χειρουργικής & Καρκίνου του Imperial College του Λονδίνου (ICL).

Και αυτό, διότι η μεθυλίωση ως φαίνεται επηρεάζεται σημαντικά από τον τρόπο ζωής και πολλές πρόσφατες μελέτες την έχουν συσχετίσει με παράγοντες όπως η διατροφή και η γυμναστική. Επομένως οι γυναίκες με υπομεθυλίωση θα μπορούν ενδεχομένως με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής τους (π.χ. κόβοντας το αλκοόλ) να προλάβουν σε σημαντικό βαθμό τον καρκίνο, εκτιμούν οι ερευνητές.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share