Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Τσίμπημα από κουνούπια: 5+1 σπιτικές θεραπείες για να ανακουφιστείτε άμεσα

Αυτό το φυτό απωθεί τα κουνούπια...

23 Ιουλίου 2021 12:09
Τσίμπημα από κουνούπια: 5+1 σπιτικές θεραπείες για να ανακουφιστείτε άμεσα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι γνωστό πως τα τσιμπήματα κουνουπιών μας προκαλούν τέτοια φαγούρα που αρκετές είναι οι φορές που πραγματικά δεν μπορούμε να ηρεμήσουμε. Παράλληλα, δείτε το φυσικό εντομοαπωθητικό που θα σας απαλλάξει για όλο το καλοκαίρι από τα κουνούπια.

Οι σπιτικές θεραπείες για τα τσιμπήματα κουνουπιών περιλαμβάνουν την εφαρμογή πάγου, μελιού ή αλόης βέρα για την μείωση του ερεθισμού. Οι μέθοδοι πρόληψης περιλαμβάνουν τη χρήση απωθητικών κουνουπιών και την κάλυψη του εκτεθειμένου δέρματος.

Τα θηλυκά κουνούπια τσιμπάνε ζώα και ανθρώπους για να πιούν μικρές ποσότητες αίματος, τις οποίες χρειάζονται για να παράγουν τα αυγά τους.

Η φαγούρα που αναπτύσσεται συμβαίνει επειδή τα κουνούπια αφήνουν λίγο σάλιο στο σημείο που τρύπησαν το δέρμα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδράει, προκαλώντας φλεγμονή στην περιοχή. Αυτό συνοδεύεται από φαγούρα και ένα ανυψωμένο σημάδι στο δέρμα.

Οι θεραπείες στο σπίτι μπορούν να μειώσουν τον κνησμό και την ταλαιπωρία από τα τσιμπήματα κουνουπιών.

Δείτε 5+1 σπιτικές θεραπείες που φέρνουν γρήγορη ανακούφιση από τα τσιμπήματα κουνουπιών:

1. Πάγος

Οι κρύες θερμοκρασίες επιβραδύνουν το ρυθμό της φλεγμονής. Η εφαρμογή ενός πακέτου πάγου στην περιοχή το συντομότερο μετά από το τσίμπημα, θα μειώσει τη φλεγμονή, τον κνησμό και την ταλαιπωρία. Αποφύγετε να βάζετε πάγο απευθείας στο δέρμα, αλλά να τον τυλίγετε πρώτα σε ένα πανί, ή μια πετσέτα.

2. Αντιισταμινικά

Η ισταμίνη είναι μια χημική ουσία που απελευθερώνει το σώμα ως μέρος της φλεγμονώδους αντίδρασης σε ένα τσίμπημα κουνουπιού.

Η ισταμίνη προκαλεί κνησμό και τα αντιισταμινικά βοηθούν στην αποτροπή της δράσης της ισταμίνης. Μπορείτε να λάβετε αντιισταμινικά σε μορφή χαπιού, αλλά άλλες επιλογές περιλαμβάνουν αλοιφές τοπικής εφαρμογής απευθείας στο σημείο του υσιμπήματος.

Θεραπείες για να ανακουφιστείτε από το τσίμπημα κουνουπιών

3. Υδροκορτιζόνη

Η κρέμα υδροκορτιζόνης είναι ένα τοπικής εφαρμογής φάρμακο που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον κνησμό. Η υδροκορτιζόνη διατίθεται τόσο χωρίς όσο και με ιατρική συνταγή, αλλά ενδέχεται να μην είναι κατάλληλη για όλους. Παιδιά, έγκυες γυναίκες ή άτομα με δερματικές λοιμώξεις πρέπει να αποφεύγουν την κρέμα υδροκορτιζόνης.

Πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτές τις αλοιφές με μέτρο και μόνο για σύντομες περιόδους, ή για όσο διάστημα συνιστά ο γιατρός σας στην περίπτωση συνταγογραφούμενης υδροκορτιζόνης.

4. Θερμότητα

Η εστιασμένη θερμότητα στο τσίμπημα μπορεί να είναι μια ακόμα χρήσιμη θεραπεία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στο επιστημονικό περιοδικό Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology εξέτασε την αποτελεσματικότητα μιας συσκευής που εκπέμπει εστιασμένη θερμότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συσκευή μπόρεσε να μειώσει την ενόχληση που προκαλείται από τσιμπήματα εντόμων εντός 10 λεπτών από την εφαρμογή της.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε παραλίες και λίμνες κολύμβησης στη Γερμανία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι από τους 146 συμμετέχοντες, μόνο οι 33 είχαν τσιμπήματα κουνουπιών, με την πλειονότητα να έχει τσιμπήματα από σφήκες.

5. Αλόη βέρα

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αλόη βέρα μπορεί να θεραπεύσει δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης. Έχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών χρήσεων και οι άνθρωποι συνήθως εφαρμόζουν το τζελ στο δέρμα για την ανακούφιση από εγκαύματα, κρυοπαγήματα και άλλα προβλήματα.

Μερικές έρευνες σε αρουραίους έδειξαν ότι η Aloe littoralis, η οποία είναι συγγενής με την αλόη βέρα, μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις και θεραπευτικές ιδιότητες. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Aloe littoralis μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής από τα τσιμπήματα κουνουπιών και η εφαρμογή ενός τζελ μπορεί επίσης να καταπραΰνει το σημείο του τσιμπήματος.

Θαυματουργό: Αυτό το φυτό απωθεί τα κουνούπια!

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν εκείνες τις χημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για την ιδιότητα του φυτού που βλέπετε στην φωτογραφία να απωθεί πολύ αποτελεσματικά τα κουνούπια.

Πρόκειται για το πολύ κοινό Sweetgrass, ένα φυτό που απωθεί, όχι μόνο τα κουνούπια, αλλά παραδοσιακά χρησιμοποιείται από κάποιους ιθαγενείς Αμερικανούς για να κρατάει μακρυά κάθε είδους έντομο.

Σε εργαστηριακές δοκιμές, δύο χημικές ενώσεις στο Sweetgrass οδήγησαν τα κουνούπια μακριά από ένα… δελεαστικότατο για εκείνα δείγμα αίματος, ακριβώς όπως θα έκανε και ένα χημικό αντικουνουπικό από εκείνα που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Η διαφορά βέβαια, έγκειται στο ότι το φυτό είναι κάτι απόλυτα φυσικό, ενώ τα χημικά εντομοαπωθητικά μπορεί να είναι επιβλαβή σε πολλές περιπτώσεις για την υγεία σας.

Θαυματουργό: Αυτό το φυτό απωθεί τα κουνούπια!

Το βασικό συστατικό που έχει αυτό το φυτό είναι η κουμαρίνη (coumarin), σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Charles Cantrell. Το δεύτερο βασικό συστατικό που εντόπισαν οι ερευνητές ήταν η φυτόλη (phytol), ένα κοινό συστατικό σε αιθέρια έλαια από φυτά.

Η ομάδα του δρ Cantrell απομόνωσε αυτά τα χημικά με την διέλευση ατμού μέσα από τα φύλλα του, κάτι που οδήγησε στο διαχωρισμό των ελαιωδών και πτητικών του ενώσεων.

Στη συνέχεια επεξεργάστηκαν αυτές τις ενώσεις, τις “καθάρισα” και τις διαχώρισαν σε 12 επιμέρους κατηγορίες. Αυτά τα 12 δείγματα δοκιμάστηκαν στα κουνούπια για να προσδιοριστούν εκείνες που τα απωθούσαν περισσότερο. Η κουμαρίνη και η φυτόλη ξεχώρισαν σε αυτό τον τομέα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share