Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Εμβόλιο Pfizer: Στο 39% η αποτελεσματικότητα του! Τρίτη δόση αλλά και νέο εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Στοιχεία σοκ από το Ισραήλ

23 Ιουλίου 2021 08:19
Εμβόλιο Pfizer: Στο 39% η αποτελεσματικότητα του! Τρίτη δόση αλλά και νέο εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Δέλτα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού μειώθηκε στο 39% την περίοδο μεταξύ της 20ής Ιουνίου και της 17ης Ιουλίου στο Ισραήλ.

Το παραπάνω ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της χώρας, το οποίο σημείωσε πως το εύρημα για το εμβόλιο της Pfizer καταγράφεται την ώρα που εξαπλώνεται η πιο μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα.

Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά πιο χαμηλό από το 64% για το οποίο γινόταν λόγος από την 6η Ιουνίου ως την 3η Ιουλίου και το 94,3% που είχε μετρηθεί από τη 2η Μαΐου ως την 5η Ιουνίου.

Πάντως, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό ως προς την αποτροπή σοβαρών μορφών του κορονοϊού σε ποσοστό 91,4% και η αποτελεσματικότητά του ως προς την αποτροπή των εισαγωγών σε νοσοκομεία υπολογίζεται ότι φτάνει το 88%, κατά τους υπολογισμούς που δημοσιοποίησε το υπουργείο.

Στο Ισραήλ αφότου άρχισε η εκστρατεία εμβολιασμού, την 20ή Δεκεμβρίου 2020, πάνω από 5,75 εκατ. πολίτες της χώρας, ή το 61,6% του πληθυσμού, έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, εκ των οποίων 5,28 εκατ. και τη δεύτερη.

Τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 1.275 κρούσματα, με το σύνολο των μολύνσεων να φτάνει τις 856.827, ενώ ακόμη τρεις ασθενείς πέθαναν, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 6.457 νεκρούς.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 9.742, στο υψηλότερο επίπεδο από την 27η Μαρτίου. Εξάλλου ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε σε 75 (+7).

Εμβόλιο Pfizer: Τρίτη δόση αλλά και νέο εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Τρίτη δόση του εμβολίου ετοιμάζουν οι Pfizer/BioNTech, το οποίο αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μια ανανεωμένη έκδοση του εμβολίου που στοχεύει συγκεκριμένα στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Αύγουστο. Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, με το 4ο κύμα της πανδημίας να είναι προ των πυλών.

Η αποτελεσματικότητα του τωρινού εμβολίου μπορεί να μειώνεται ένα εξάμηνο μετά τη χορήγησή του και γι' αυτό, σύμφωνα με τις δύο συνεργαζόμενες εταιρείες, μπορεί να χρειάζεται ενισχυτική δόση ιδίως κατά των παραλλαγών του κορωνοϊού.

Τα σχετικά στοιχεία, που δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, πρόκειται να υποβληθούν στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για να πάρουν την έγκριση χορήγησης ενισχυτικής δόσης, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», το πρακτορείο Reuters και τους «Financial Times».

Πάντως, άλλοι ειδικοί δεν θεωρούν όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναγκαία μια έξτρα δόση, προς το παρόν τουλάχιστον. «Πραγματικά δεν υπάρχει καμία ένδειξη υπέρ μιας τρίτης ενισχυτικής δόσης ενός εμβολίου mRNA, δεδομένων των παραλλαγών που κυκλοφορούν αυτή την εποχή.

Στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς αναρωτιούνται αν όντως θα χρειαστούν ποτέ ενισχυτικές δόσεις», δήλωσε η λοιμωξιολόγος δρ Σελίν Γκάουντερ του Νοσοκομείου Μπέλβιου της Νέας Υόρκης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η FDA και το CDC των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται μέχρι στιγμής έξτρα δόση. «Είμαστε προετοιμασμένοι για ενισχυτικές δόσεις, αν και όταν η επιστήμη δείξει ότι αυτές χρειάζονται», τόνισαν οι δύο οργανισμοί.

Παραθέτοντας στοιχεία από το Ισραήλ, οι Pfizer και BioNTech υποστηρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος εμβολίου «εμφανίζει μείωση έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, τόσο όσον αφορά την αποτροπή της λοίμωξης, όσο και της συμπτωματικής νόσου». Λαμβάνοντας υπόψη και την εξάπλωση της Δέλτα, οι δύο εταιρείες εκτιμούν ότι «μια τρίτη δόση μπορεί να χρειαστεί μέσα σε έξι έως 12 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό».

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share