Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Προ των πυλών το 4ο «κύμα» της πανδημίας - Πρόταση «βόμβα» για Μέσα Μεταφοράς μόνο για εμβολιασμένους

Τα 3 «μπλόκα» στη ζωή των ανεμβολίαστων και τα νέα μέτρα που έρχονται

3 Ιουλίου 2021 08:44
Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Προ των πυλών το 4ο «κύμα» της πανδημίας - Πρόταση «βόμβα» για Μέσα Μεταφοράς μόνο για εμβολιασμένους
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, με το 4ο κύμα της πανδημίας να είναι προ των πυλών.

Στην Ελλάδα εντοπίστηκαν άλλα 25 στελέχη της ινδικής μετάλλαξης, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 54. Από αυτά, τα οκτώ έχουν εντοπιστεί στην Αττική, 30 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ένα στην Αχαΐα, όπως και στην Εύβοια, πέντε στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Κόρινθο, τέσσερα στη Λέσβο, δύο στην Πάρο, ένα στη Χαλκιδική, ενώ ένα έχει εντοπιστεί στο αεροδρόμιο.

Ο προβληματισμός και η ανησυχία έχουν επιστρέψει στις τάξεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που είδαν τις διαγνώσεις να αυξάνονται κατά 5% την τελευταία εβδομάδα, ενώ όλο και περισσότερες μολύνσεις εντοπίζονται στις ηλικίες 18-34.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι τον Αύγουστο τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 1.000, τονίζοντας παράλληλα ότι αν δεν εμβολιαστεί το 80% των πολιτών, ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος για τη χώρα μας.

Πρόταση για ΜΜΜ μόνο για εμβολιασμένους

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας, πρότεινε μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης “Δέλτα”, τονίζοντας πως για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς «θα πρέπει ίσως να δούμε κατά πόσο μπορούμε να έχουμε συρμούς ή δρομολόγια που να είναι μόνο για εμβολιασμένους».

Ο κ. Τούντας εκτίμησε ότι «πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα στους χώρους εργασίας. Το self test είναι μεν χρήσιμο όταν βγαίνει θετικό, δεν είναι όμως πολύ αξιόπιστο όταν βγαίνει αρνητικό. Θα έλεγα στους χώρους εργασίας πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά το rapid test σε εβδομαδιαία βάση για τους ανεμβολίαστους».

Πρότεινε, επίσης, να γίνουν περισσότερες στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. «Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ομάδες που αντιστέκονται περισσότερο και εκεί να ρίξουμε το βάρος της ενημέρωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Ανεμβολίαστοι: Τα 3 «μπλόκα» στη ζωή τους και τα νέα μέτρα που έρχονται το φθινόπωρο

Ανεμβολίαστοι: Τα νέα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, λόγω και της ανησυχητικής διάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, φέρνουν «μπλόκα» για τους ανεμβολίαστους.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, επισφράγισαν ότι θα τηρούνται, στο εξής, διαφορετικά μέτρα και σταθμά για τους εμβολιασμένους και το τμήμα του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί.

Να σημειωθεί ότι είναι κοινώς παραδεκτό στην επιστημονική κοινότητα πλέον ότι οι ανεμβολίαστοι είναι πλήρως εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες μεταλλάξεις, όπως η Δέλτα.

«Μπλόκο» 1: Χώροι εργασίας και γυμναστήρια

Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα, όταν «κλείδωσε» ότι οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνουν self test.

Να σημειωθεί ότι για να παύσει η υποχρέωση διενέργειας self test θα πρέπει να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (δεύτερη δόση ή τη μονή δόση του Johnson & Johnson).

Ακριβώς το ίδιο «προνόμιο» θα έχουν και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια που έχουν εμβολιαστεί. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και αθλούμενοι σε γυμναστήρια θα είναι υποχρεωμένοι -τουλάχιστον έως και τον Σεπτέμβριο, κατά πληροφορίες- να κάνουν self test και να το δηλώνουν στην πλατφόρμα.

«Μπλόκο» 2: Εστίαση και διασκέδαση

Ενα ακόμη «εμπόδιο» που ενδέχεται να συναντούν στην καθημερινότητά τους, στο εξής, οι ανεμβολίαστοι αφορά την εστίαση και τη διασκέδαση.

Πλέον, από τις 15 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, θα χωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς χώρους.

Οι δύο αυτές κατηγορίες θα λειτουργούν ως εξής:

  • Οι αμιγείς χώροι. Πρόκειται για χώρους συνάθροισης στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Οι μεικτοί χώροι. Πρόκειται για χώρους συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Όπως διευκρινίστηκε, εναπόκειται στον επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και πελάτες μετά από διενέργεια τεστ.

Παράλληλα, η δήλωση των χώρων -αμιγείς ή μεικτοί- θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα, και τα καταστήματα, ανάλογα με το τι θα επιλέξουν, θα φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων εκδόθηκε και και ένας οδηγός 20 ερωτήσεων και απαντήσεων για το συγκεκριμένο μέτρο, που έχει εγείρει και αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματιών.

«Μπλόκο» 3: Οι μετακινήσεις

Το τρίτο «αγκάθι» για τους ανεμβολίαστους σχετίζεται με τις μετακινήσεις. Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, από τις 5 Ιουλίου οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε -προφανώς οι ανεμβολίαστοι- με πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Από τη διαδικασία «κόπηκε» το self test, υπό τον φόβο ότι διενεργείται από τον ταξιδιώτη και αφήνει ανοικτό «παράθυρο» ώστε να δηλώνεται ψευδώς ότι διενεργήθηκε ή ότι βγήκε αρνητικό.

Βασικός άξονας του συγκεκριμένου μέτρου είναι να προστατευθούν τα νησιά, που στην πλειονότητά τους δεν έχουν τις υποδομές να «σηκώσουν» μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων -ένα σενάριο πιθανό, λόγω της εκρηκτικής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share