Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022

Μέλι και κανέλα: Όλη η αλήθεια για το αν έχει θεραπευτικές ιδιότητες!

Κάνει θαύματα!

20 Ιουλίου 2021 23:07
Μέλι και κανέλα: Όλη η αλήθεια για το αν έχει θεραπευτικές ιδιότητες!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ψευδείς κρίνονται δημοσιεύματα που θέλουν το μέλι με την κανέλα να είναι ένα φάρμακο το οποίο τρέμουν οι γιατροί!

Γενικά, τόσο η κανέλα όσο και το μέλι έχουν κάποιες μέτριες αντιβακτηριδιακές / αντισηπτικές ιδιότητες, οπότε η χρήση τους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση ήπιων συμπτωμάτων σε περιπτώσεις απλών παθήσεων, όπως λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, πονόδοντο, ακμή και δερματικές μολύνσεις.

Για πιο σοβαρές παθήσεις, όπως αυτές που αναφέρουν τα παραπάνω άρθρα όπως για παράδειγμα διάφορες μορφές καρκίνου, δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι το μέλι ή η κανέλα είναι αποτελεσματικά. Όσον αφορά την επίδραση της κατανάλωσης μελιού στη πτώση της χοληστερίνης, σχετικές μελέτες δεν έχουν τεκμηριώσει σύνδεση μεταξύ των δυο. Καμία επίσης μελέτη δεν έχει τεκμηριώσει ότι μπορούν να δράσουν προληπτικά ή θεραπευτικά για τον καρκίνο σε ανθρώπους. Επίσης, για τη κανέλα υπάρχει έλλειψη δεδομένων από κλινικές δοκιμές σχετικά με τις αντιμικροβιακές ιδιότητες της συνεπώς η κλινική της σημασία είναι ακόμα ασαφής.

Έχουν υπάρξει ενδείξεις πως ένα συστατικό της κανέλας (cinnamaldehyde), μπορεί να δράσει προληπτικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ποντίκια. Το ίδιο αποτέλεσμα δεν έχει επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους. Όσον αφορά τον διαβήτη, μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους πριν εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα.

Όσον αφορά το μέλι, ενδέχεται να βοηθά στην μείωση των πιθανοτήτων καρδιακών παθήσεων, γαστροεντερικά προβλήματα, νευρολογικές και δερματικές παθήσεις, ωστόσο αυτή η επίδραση δεν έχει τεκμηριωθεί μέσα από κατάλληλες κλινικές δοκιμές. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί υπερ της θέσης ότι η κατανάλωση μελιού μπορεί να προλάβει ή να θεραπεύσει ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η αρθρίτιδα.

Ειδικά για τον καρκίνο, μια ανασκόπηση μελετών του 2013, κατέληξε στο συμπέρασμα πως αν και έχουν παρατηρηθεί αντικαρκινικές ιδιότητες σε εργαστηριακά μοντέλα, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί ο μηχανισμός δράσης και το ενδεχόμενο λειτουργία του σε ανθρώπους. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την πρόπολη. Ακόμη όμως και αν εκλάβουμε θετικά τις προαναφερόμενες ενδείξεις για τη θεραπευτική αξία του μελιού, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι διάφορες μελέτες, έχουν εξετάσει κάποια από τα συστατικά του μεμονωμένα σε εργαστηριακό επίπεδο και σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι το μέλι που καταναλώνουμε, περιέχει αυτά τα συστατικά στις ποσότητες που έχουν εξεταστεί. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την κανέλα.

Ποιο είναι το συμπέρασμα που προκύπτει;
Οι ισχυρισμοί ότι το μέλι και η κανέλα αποτελούν θεραπεία για σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος είναι ανυπόστατοι και δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share