Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Εμβόλιο Pfizer: Τρίτη δόση αλλά και νέο εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Δέλτα - Τι ισχύει με την ανάμειξη εμβολίων

Το όριο με το εξάμηνο και η ανησυχία...

9 Ιουλίου 2021 10:29
Εμβόλιο Pfizer: Τρίτη δόση αλλά και νέο εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Δέλτα - Τι ισχύει με την ανάμειξη εμβολίων
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τρίτη δόση του εμβολίου ετοιμάζουν οι Pfizer/BioNTech, το οποίο αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μια ανανεωμένη έκδοση του εμβολίου που στοχεύει συγκεκριμένα στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Αύγουστο. Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, με το 4ο κύμα της πανδημίας να είναι προ των πυλών.

Η αποτελεσματικότητα του τωρινού εμβολίου μπορεί να μειώνεται ένα εξάμηνο μετά τη χορήγησή του και γι' αυτό, σύμφωνα με τις δύο συνεργαζόμενες εταιρείες, μπορεί να χρειάζεται ενισχυτική δόση ιδίως κατά των παραλλαγών του κορωνοϊού.

Τα σχετικά στοιχεία, που δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, πρόκειται να υποβληθούν στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για να πάρουν την έγκριση χορήγησης ενισχυτικής δόσης, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», το πρακτορείο Reuters και τους «Financial Times».

Πάντως, άλλοι ειδικοί δεν θεωρούν όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναγκαία μια έξτρα δόση, προς το παρόν τουλάχιστον. «Πραγματικά δεν υπάρχει καμία ένδειξη υπέρ μιας τρίτης ενισχυτικής δόσης ενός εμβολίου mRNA, δεδομένων των παραλλαγών που κυκλοφορούν αυτή την εποχή.

Στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς αναρωτιούνται αν όντως θα χρειαστούν ποτέ ενισχυτικές δόσεις», δήλωσε η λοιμωξιολόγος δρ Σελίν Γκάουντερ του Νοσοκομείου Μπέλβιου της Νέας Υόρκης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η FDA και το CDC των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται μέχρι στιγμής έξτρα δόση. «Είμαστε προετοιμασμένοι για ενισχυτικές δόσεις, αν και όταν η επιστήμη δείξει ότι αυτές χρειάζονται», τόνισαν οι δύο οργανισμοί.

Παραθέτοντας στοιχεία από το Ισραήλ, οι Pfizer και BioNTech υποστηρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος εμβολίου «εμφανίζει μείωση έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, τόσο όσον αφορά την αποτροπή της λοίμωξης, όσο και της συμπτωματικής νόσου». Λαμβάνοντας υπόψη και την εξάπλωση της Δέλτα, οι δύο εταιρείες εκτιμούν ότι «μια τρίτη δόση μπορεί να χρειαστεί μέσα σε έξι έως 12 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό».

Τι ισχύει για τη μίξη εμβολίων

Σχετικά με το αν η μείξη εμβολίων επιτυγχάνει την επιθυμητή ανοσία, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι: «Βγαίνουν ολοένα και περισσότερα δεδομένα πάνω σε αυτό το θέμα, η Αγγλία είναι πρωτοπόρος μεταξύ των χωρών σε αυτό. Όπως και να γίνει η μίξη των εμβολίων, το αποτέλεσμα είναι μια χαρά. Έχουν κάνει όλους τους συνδυασμούς μεταξύ των εμβολίων. Οι συνδυασμοί εμβολίων συνήθως δουλεύουν πολύ καλύτερα από τα ξεχωριστά εμβόλια, δίνουν κάτι διαφορετικό στον οργανισμό».

«Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε από τους εμβολιασμούς λένε ότι ο κίνδυνος για θρομβώσεις που είναι γνωστός πια και μπορεί να αντιμετωπιστεί, είναι κυρίως ή σχεδόν αποκλειστικά μετά τον πρώτο εμβολιασμό με AstraZeneca, ή οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Για να συμβεί πρέπει να υπάρχει προδιάθεση του οργανισμού να κάνει θρομβώσεις λόγω ενός σπάνιου αυτοάνοσου συνδρόμου. Αυτό φαίνεται από τον πρώτο εμβολιασμό αν υπάρχει. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca, δε θα έχουν προβλήματα στο δεύτερο εμβολιασμό.

Δε συντρέχει λόγος να αλλάξει κάποιος εμβόλιο, αλλά αν κάποιοι το θεωρήσουν αναγκαίο και τους επιτραπεί να αλλάξουν, δε θα χάσουν κάτι, μπορεί να είναι και καλύτερο αυτό», τόνισε κλείνοντας σχετικά με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca, και το τι θα πρέπει να κάνουν για τη δεύτερη δόση.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share