Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

9+1 τροφές που «ακονίζουν» το μυαλό σας - Ποιες να αποφύγετε

Για ένα μυαλό... ξυράφι

6 Ιουλίου 2021 19:52
9+1 τροφές που «ακονίζουν» το μυαλό σας - Ποιες να αποφύγετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο εγκέφαλός μας είναι ίσως το πιο σημαντικό όργανο, που έχουμε στον οργανισμό μας και πρέπει να τρέφεται σωστά με τις αντίστοιχες τροφές.

Το μυαλό μας μπορεί να προσομοιωθεί σαν ένα «κέντρο ελέγχου», όπου όλες οι σκέψεις αλλά και πολλές καθημερινές μας λειτουργίες βασίζονται σε αυτό.

Είναι σημαντικό μέσω της διατροφής μας να επιλέγουμε συστατικά που μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου, τη στιγμή που υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που χρειάζονται προσοχή.

Οι τροφές για μυαλό... ξυράφι

1. Λιπαρά ψάρια

Στην κορυφή της λίστας είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο τόνος, η σαρδέλα και ο σολωμός, ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το 60% του εγκεφάλου μας αποτελείται από λίπος, από αυτό το λίπος το μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Γενικά τα ψάρια φαίνεται να είναι ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό, συνεπώς και στο μυαλό μας, καθώς μέσω της κατανάλωσής τους συμβάλλουν στην αποφυγή του Αλτσχάϊμερ και στην πρόληψη γήρανσης των εγκεφαλικών κυττάρων.

2./3. Καφές και πράσινο τσάϊ

Η αγαπημένη πρωινή απόλαυση πολλών ανθρώπων είναι ο καφές. Τα νέα είναι ευχάριστα, καθώς η κατανάλωση καφέ εκτός από την απόλαυση, παρέχει κι οφέλη στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Δύο βασικά συστατικά του καφέ αλλά και του πράσινου τσαγιού είναι τα αντιοξειδωτικά και η καφεϊνή, και τα δύο αυτά βοηθούν στην λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα οφέλη του καφέ, όμως είναι και άλλα, προσφέρει:

  • Πνευματική εγρήγορση
  • Βελτίωση στην διάθεση
  • Βελτίωση στην συγκέντρωση

Η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ, συνδέεται και με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης νευρολογικών ασθενειών, όπως είναι το Πάρκινσον.

4. Μύρτιλλα

Τα μύρτιλλα ανήκουν στην ομάδα των μούρων, όπου περιέχουν ανθοκυανίνη, μια ομάδα φυτοχημικών ουσιών, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, τις φλεγμονές και συμβάλλουν στην αντιγήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Σύμφωνα μάλιστα, με μία έρευνα τα μύρτιλλα, βελτιώνουν την μνήμη και την γνωστική διαδικασία σε παιδιά αλλά και σε ενηλίκες.

Η κατανάλωση τους μπορεί να είναι σε συνδυασμό με τα δημητριακά το πρωί ή να προστεθούν σε κάποιο φυσικό χυμό φρούτων.

5. Κουρκουμάς

Τα οφέλη του υγιεινού αυτού μπαχαρικού εντοπίζονται στο βασικό του συστατικό την κουρκουμίνη. Το δραστικό αυτό συστατικό έχει την ιδιότητα να εισέρχεται απευθείας στον εγκέφαλο και να επωφελείται από τις θετικές επιδράσεις του κουρκουμά.

Τα αντιοξειδωτικά οφέλη του κουρκουμά έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε καλή μνήμη και ενδυναμωμένα εγκεφαλικά κύτταρα.

Επιπλέον η κουρκουμίνη βοηθάει στην παραγωγή των ορμονών της σερατονίνης και ντοπαμίνης, μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους και της κατάθλιψης.

6. Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει την βιαταμίνη Κ. Αυτή η βιταμίνη είναι βασική για τον σχηματισμό των σγιγγιλιπιδίων, ένα είδος λίπου απαραίτητο για τα εγκεφαλικά κύτταρα.

7. Μάυρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου μας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο.

Το κακάο εκτός από τα αντιοξειδωτικά, περιέχει και φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην γνωστική διαδικασία, βελτιώνουν την μνήμη και μειώνουν τον ρυθμό γήρανσης των εγκεφαλικών κυττάρων.

Όλα αυτά τα οφέλη προκύπτουν από την μάυρη σοκολάτα με περιεκτικότητα κακάο 70%, δεν προκύπτουν όμως από την σοκολάτα γάλακτος, γιατί σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό του κακάο πέφτει στο 10-50%.

8. Ξηροί καρποί

Καταναλώνοντας ξηρούς καρπούς, βελτιώνεται η αιμάτωση της καρδιάς, έτσι έχουμε πιο υγιή εγκέφαλο.

Μάλιστα σε μία έρευνα του 2014, αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ξηρούς καρπούς είχαν καλύτερη μνήμη από γυναίκες που δεν έτρωγαν.

Επιπλέον οι ξηροί καρποί περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στην υγεία των κυττάρων προλαμβάνοντας νευροεκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου.

9. Πορτοκάλι

Το πορτοκάλι περιέχει βιταμίνη C, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας τόσο στην άμυνα του οργανισμού μας όσο και στην εύρυθμη λειτουγία του εγκεφάλου.

10. Αυγά

Τα αυγά περιέχουν την χολίνη και την βιταμίνη Β, οι οποίες συμβάλλουν στην ισορροπία της διάθεσής μας και στην σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Τροφές για τον εγκέφαλο

Οι τροφές που «καταστρέφουν» το μυαλό

Οι ανθυγιεινές τροφές δεν καταστρέφουν μόνο τη σιλουέτα σας, έχουν επιπτώσεις και στον εγκέφαλό σας.

Συγκεκριμένες τροφές επηρεάζουν αρνητικά τις γνωστικές ικανότητες και αυξάνουν το κίνδυνο παθήσεων που επηρεάζουν τη μνήμη, όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Τηγανητά: Είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, γι’ αυτό αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής στον εγκέφαλο και προκαλούν γνωστική δυσλειτουργία που περιλαμβάνει προβλήματα μνήμης, έλλειψη διαύγειας, αδυναμία συγκέντρωσης.

Πρόχειρο φαγητό: Το fast food συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία. Τα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά γεύματα μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τον Αλτσχάιμερ. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού συμβάλλει επίσης στην έκπτωση της μνήμης.

Τεχνητά γλυκαντικά: Επηρεάζουν κυρίως το βάρος, είναι όμως επιβλαβή και για τον εγκέφαλο λόγω της σύνδεσης διαβήτη και άνοιας. Οι περισσότερες συσκευασμένες τροφές είναι πλούσιες σε πρόσθετα και τεχνητά σάκχαρα.

Ποτά με ζάχαρη: Αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, φρουτοχυμοί, είναι ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη άνοιας.

Ψάρια: Κάποια ψάρια περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος έχει επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία. Τέτοια ψάρια είναι ο τόνος, το βασιλικό σκουμπρί, ο ξιφίας, ο καρχαρίας κλπ.

Τροφές με πολύ αλάτι: Αποφεύγετε τις πολύ αλμυρές τροφές, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ. Αποφεύγετε επίσης το πολύ αλάτι στο μαγείρεμα.

Φυτικά έλαια: Το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στον εγκέφαλο. Αντικαταστήστε τα με ωμέγα-3 λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο.

Μαργαρίνη: Η επιλογή μαργαρίνης αντί για βούτυρο δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Η μαργαρίνη επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου επειδή προκαλεί τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που λέγεται βήτα αμυλοειδές και συμβάλλει στην ανάπτυξη Αλτσχάιμερ.

Επεξεργασμένα τυριά: Τα συσκευασμένα μείγματα τυριών, τα τυριά σε φέτες, τα στικς τυριού και οι κρέμες τυριών, όπως αυτές που περιχύνονται πάνω από τα επίσης ανθυγιεινά νάτσος, αυξάνουν την παραγωγή πρωτεϊνών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη Αλτσχάιμερ.

Συσκευασμένα κρέατα: Αλλαντικά, λουκάνικα, μπέικον, κρέατα σε κονσέρβες, είναι γεμάτα συντηρητικά, σάκχαρα και αλάτι, συστατικά που βλάπτουν το σώμα και το μυαλό.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share