Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κίνδυνος - θάνατος: Η τροφή που πρέπει να κόψετε μαχαίρι αν θέλετε να «πολεμήσετε» τον καρκίνο

Σταματήστε την αμέσως!

28 Ιουνίου 2021 12:37
Κίνδυνος - θάνατος: Η τροφή που πρέπει να κόψετε μαχαίρι αν θέλετε να «πολεμήσετε» τον καρκίνο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλές τροφές είναι χρήσιμες για τον οργανισμό μας, ώστε να προχωρήσουμε στην πρόληψη διάφορων ασθενειών, όπως και ο καρκίνος, με τη διατροφή σε αυτή την περίπτωση να παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Εκτός από τις τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε, όμως, υπάρχουν κι εκείνες που οφείλουμε να αποφεύγουμε, με μια εξ αυτών να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και να πρέπει να τη σταματήσουμε... μαχαίρι. Παράλληλα δείτε πώς οι μπανάνες βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Η τροφή που πρέπει να σταματήσετε άμεσα για να αποφύγετε τον καρκίνο

Η ζάχαρη δεν προκαλεί καρκίνο με άμεσο τρόπο. Μπορεί όμως να εκτοπίσει τις ευεργετικές δράσεις άλλων θρεπτικών ουσιών που βοηθούν στην πρόληψη ενάντια στον καρκίνο. Επιπλέον, αυξάνει τις θερμίδες, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, το οποίο επίσης ενοχοποιείται για μορφές καρκίνου, όπως και του μαστού. Ως εναλλακτική, επιλέγετε φρούτα, τα οποία προσφέρουν φυσική ζάχαρη και πολλές βιταμίνες.

Αποφύγετε τη ζάχαρη λόγω καρκίνου

Καρκίνος στομάχου: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς που τρώνε έτσι το φαγητό τους

Καρκίνος στομάχου: Η κατανάλωση αλατιού αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως παράγοντας επικινδυνότητας για καρκίνο του στομάχου το 1959. Σε κάποιες πρώτες μελέτες η χρήση ψυγείων για την αποθήκευση των τροφών, που θεωρούνταν δείκτης μείωσης της κατανάλωσης των αλμυρών τροφών, σχετίστηκε με τη μείωση των ποσοστών του καρκίνου στο στομάχι. Παράλληλα δείτε πώς ο καρκίνος του μαστού «αποτυπώνεται» στο αίμα 9 χρόνια πριν εμφανιστεί.

Σήμερα, οι περισσότερες δημοσιευμένες επιδημιολογικές μελέτες μάς δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού και αλμυρών τροφών οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο στομαχικού καρκίνου. Οι συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου από το AICR και το WCRF συμβουλεύουν το κοινό να περιορίζει την κατανάλωση αλμυρών τροφών και τροφών επεξεργασμένων με αλάτι, ως στρατηγική για τη μείωση των ποσοστών του καρκίνου του στομάχου.

Ο καρκίνος στο στομάχι είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο βάρος για την υγεία, καθώς αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτων από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα με μια μελέτη των Πελετέιρο κ.α. που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer το 2011, τα άτομα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλατιού είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν γαστρικό καρκίνο συγκριτικά με τα άτομα με πιο μικρή κατανάλωση αλατιού.

Καρκίνος στομάχου: Συμπτώματα

Συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου

Τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου σε προγενέστερο στάδιο είναι συνήθως ασαφή και παρόμοια με αυτά των μικρών στομαχικών πόνων, δυσπεψίας και λοιμώξεων.

Εάν εμφανίσετε επίμονα συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω, επικοινωνήστε με το γιατρό σας:

  • Κοιλιακός πόνος ή δυσφορία
  • Πληρότητα ή φούσκωμα μετά την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τροφής
  • Καούρα, δυσπεψία
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Απώλεια όρεξης
  • Ναυτία και έμετος
  • Αιματηρά ή σκούρα κόπρανα
  • Σταθερή κόπωση
  • Αθέλητη απώλεια βάρους

Καρκίνος στομάχου: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς που τρώνε έτσι το φαγητό τους

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του στομάχου;

Είναι ο 6ος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο και ο 3ος θανατηφόρος καρκίνος. Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου είναι υψηλότερη στον πληθυσμό της Ασίας και ακολουθείται από Μαύρους, Ισπανόφωνους και Λευκούς Αμερικανούς.

Δυστυχώς, ο καρκίνος του στομάχου συχνά διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερα στάδια (> 60%), όταν ο όγκος:

  • Μπορεί να έχει εισβάλει βαθύτερα στο τοίχωμα του στομάχου.
  • Μπορεί να έχει εμπλακεί σε γειτονικά όργανα.
  • Μπορεί να έχει απλωθεί στους λεμφαδένες, τις επενδύσεις της κοιλιάς.
  • Μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε μακρινά όργανα.
  • Στην Ιαπωνία και την Κορέα, όπου η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου είναι πολύ υψηλότερη, η εξέταση ενδοσκόπησης είναι μια εθνική πολιτική υγείας, που έχει βελτιώσει την επιβίωση από τον καρκίνο του στομάχου.
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share