Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Καρκίνος στομάχου: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς που τρώνε έτσι το φαγητό τους

Αν τρώτε έτσι σταματήστε το αμέσως!

26 Ιουνίου 2021 13:10
Καρκίνος στομάχου: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς που τρώνε έτσι το φαγητό τους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καρκίνος στομάχου: Η κατανάλωση αλατιού αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως παράγοντας επικινδυνότητας για καρκίνο του στομάχου το 1959. Σε κάποιες πρώτες μελέτες η χρήση ψυγείων για την αποθήκευση των τροφών, που θεωρούνταν δείκτης μείωσης της κατανάλωσης των αλμυρών τροφών, σχετίστηκε με τη μείωση των ποσοστών του καρκίνου στο στομάχι. Παράλληλα δείτε πώς ο καρκίνος του μαστού «αποτυπώνεται» στο αίμα 9 χρόνια πριν εμφανιστεί.

Σήμερα, οι περισσότερες δημοσιευμένες επιδημιολογικές μελέτες μάς δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού και αλμυρών τροφών οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο στομαχικού καρκίνου. Οι συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου από το AICR και το WCRF συμβουλεύουν το κοινό να περιορίζει την κατανάλωση αλμυρών τροφών και τροφών επεξεργασμένων με αλάτι, ως στρατηγική για τη μείωση των ποσοστών του καρκίνου του στομάχου.

Ο καρκίνος στο στομάχι είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο βάρος για την υγεία, καθώς αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτων από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα με μια μελέτη των Πελετέιρο κ.α. που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer το 2011, τα άτομα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλατιού είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν γαστρικό καρκίνο συγκριτικά με τα άτομα με πιο μικρή κατανάλωση αλατιού.

Καρκίνος στομάχου: Συμπτώματα

Συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου

Τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου σε προγενέστερο στάδιο είναι συνήθως ασαφή και παρόμοια με αυτά των μικρών στομαχικών πόνων, δυσπεψίας και λοιμώξεων.

Εάν εμφανίσετε επίμονα συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω, επικοινωνήστε με το γιατρό σας:

  • Κοιλιακός πόνος ή δυσφορία
  • Πληρότητα ή φούσκωμα μετά την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τροφής
  • Καούρα, δυσπεψία
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Απώλεια όρεξης
  • Ναυτία και έμετος
  • Αιματηρά ή σκούρα κόπρανα
  • Σταθερή κόπωση
  • Αθέλητη απώλεια βάρους

Καρκίνος στομάχου: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς που τρώνε έτσι το φαγητό τους

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του στομάχου;

Είναι ο 6ος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο και ο 3ος θανατηφόρος καρκίνος. Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου είναι υψηλότερη στον πληθυσμό της Ασίας και ακολουθείται από Μαύρους, Ισπανόφωνους και Λευκούς Αμερικανούς.

Δυστυχώς, ο καρκίνος του στομάχου συχνά διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερα στάδια (> 60%), όταν ο όγκος:

  • Μπορεί να έχει εισβάλει βαθύτερα στο τοίχωμα του στομάχου.
  • Μπορεί να έχει εμπλακεί σε γειτονικά όργανα.
  • Μπορεί να έχει απλωθεί στους λεμφαδένες, τις επενδύσεις της κοιλιάς.
  • Μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε μακρινά όργανα.
  • Στην Ιαπωνία και την Κορέα, όπου η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου είναι πολύ υψηλότερη, η εξέταση ενδοσκόπησης είναι μια εθνική πολιτική υγείας, που έχει βελτιώσει την επιβίωση από τον καρκίνο του στομάχου.

4+1 αιτίες για το φούσκωμα της κοιλιάς - Πότε είναι ανησυχητικό

Αν ξυπνάς το πρωί με φούσκωμα κοιλιάς για παραπάνω από δύο ημέρες, πιθανότατα, να σου προκαλεί άγχος για το τι μπορεί να συμβαίνει. Ειδικά, αν προσέχεις την διατροφή σου και γυμνάζεσαι σε τακτικά, τότε οι τέσσερις λόγοι που ακολουθούν να είναι η αιτία.

Προσοχή, το φούσκωμα μπορεί να είναι και ανησυχητικό μιας και συνδέεται με τον καρκίνο των ωοθηκών. Παράλληλα δείτε και 10 πρώιμα σημάδια του όγκου στον εγκέφαλο που κανένας ενήλικας δεν πρέπει να αγνοήσει

5 αιτίες για το φούσκωμα της κοιλιάς

Φάρμακα

Δεν είναι λίγα τα φάρμακα τα οποία προκαλούν φούσκωμα. Μεταξύ αυτών είναι τα αντισυλληπτικά λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων στο γαστρεντερικό καθώς επίσης ορισμένα αντιβιοτικά τα οποία μαζί με τα κακά βακτήρια, σκοτώνουν και τα καλά βακτήρια που είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου. Το αποτέλεσμα είναι δυσκοιλιότητα και αέρια.

Πίνεις το ρόφημα σου με καλαμάκι

Καλό είναι να περιορίσεις τη χρήση από το καλαμάκι όταν πίνεις τα ροφήματά σου. Θα πρέπει να το αποφεύγεις όσο πιο πολύ μπορείς μιας και κατά την κατάπιση, καταπίνεις και τον αέρα, ο οποίος καταλήγει στο έντερο, προκαλώντας σου φούσκωμα.

5 αιτίες για το φούσκωμα της κοιλιάς - Πότε είναι ανησυχητικό

Ανθρακούχα ποτά

Τα ανθρακούχα ποτά θα πρέπει να τα αποφεύγεις όχι μόνο λόγω της ασπαρτάμης που περιέχουν και προκαλούν φούσκωμα αλλά και εξαιτίας του ανθρακικού. Η κατανάλωσή τους συνεπάγεται αυτομάτως και περισσότερα αέρια στο στομάχι και στο έντερο.

Προβλήματα του γαστρεντερικού

Αν πάσχεις από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τότε μπορεί να προκληθεί διάρροια ή δυσκοιλιότητα και σε ορισμένους και τα δύο. Ειδικα εμείς οι γυναίκες φουσκώνουμε κατευθείαν και πολλές φορές συνοδεύεται και με πόνο.

Καρκίνος

Κάποιοι καρκίνοι, όπως εκείνος του παχέος εντέρου αλλά και των ωοθηκών, εκδηλώνονται με φούσκωμα στην κοιλιά. Ειδικά στις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, συσσωρεύεται υγρό στην περιοχή της κοιλιάς που προκαλεί φούσκωμα. Το φούσκωμα συνοδεύεται από πόνο στην κοιλιά και απώλεια βάρους.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share