Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τα λάθη που κάνουμε στο μαγείρεμα και το συστατικό που μας «σκοτώνει»

Μεγάλη προσοχή - Βρίσκεται σε όλες τις τροφές μας

24 Μαΐου 2021 08:19
Τα λάθη που κάνουμε στο μαγείρεμα και το συστατικό που μας «σκοτώνει»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, με το μαγείρεμα να είναι προτιμότερο από το να παραγγέλνουμε, αλλά ορισμένα λάθη να στοιχίζουν, όπως και αρκετά συστατικά.

Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένα συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν μαγειρεύετε προκειμένου να διατηρήσετε στο έπακρο τη διατροφική αξία του γεύματός σας, αν και ίσως πρέπει να κρίνετε αν θα μαγειρέψετε... βάσει ζωδίου.

Προσθέτετε πολύ αλάτι αντί για μπαχαρικά

Σε κανέναν δεν αρέσουν τα άγευστα πιάτα και αν δεν είστε συνηθισμένοι στο μαγείρεμα είναι πολύ εύκολο να το παρακάνετε με το αλάτι προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό σας θα έχει γεύση. Χωρίς να θέλουμε να σας τρομάξουμε, η υπερκατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει άμεσο ή έμμεσο πρόβλημα υγείας. Το νάτριο προσελκύει και συγκρατεί νερό. Ως αποτέλεσμα, η περίσσεια νατρίου στο σώμα προκαλεί κατακράτηση υγρών και αυξάνει τον όγκο του αίματος, αύξηση η οποία κάνει την καρδιά να εργάζεται σκληρότερα για να μετακινεί το αίμα μέσω των αγγείων, με αποτέλεσμα να αυξάνει την αρτηριακή πίεση, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά και βότανα για να χαρίσετε πλούσια γεύση στο πιάτο σας. Η χρήση μπαχαρικών αντί του αλατιού μπορεί να κάνει το φαγητό σας πιο ενδιαφέρον και ξεχωριστό.

Αποφεύγετε όλα τα λιπαρά

Τα τελευταία χρόνια τα λιπαρά έχουν δαιμονοποιηθεί και κάπως έτσι κάθε φορά που ακούμε για «λιπαρά», το μυαλό μας πηγαίνει στα περιττά κιλά, την αυξημένη χοληστερόλη και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ενώ η υπερβολική κατανάλωση συγκεκριμένων λιπαρών, των λεγόμενων κορεσμένων, έχει συνδεθεί με σημαντικά προβλήματα υγείας και χρόνια νοσήματα, υπάρχουν και «καλά» λιπαρά, τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα, τα οποία μας κάνουν και δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.

Μην αποφεύγετε, λοιπόν, τα «καλά» λιπαρά, όπως αυτά που εντοπίζονται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.

Ψήνετε υπερβολικά τα λαχανικά σας

Είναι αρκετά πιθανό το να μη λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά σας εάν τα έχετε ψήσει υπερβολικά. Μάλιστα, ορισμένες τροφές, όπως το μαρούλι, το μπρόκολο, η κόκκινη πιπεριά και το παντζάρι φαίνεται να είναι πιο θρεπτικές όταν τρώγονται ωμές. Σε γενικές γραμμές, το υπερβολικό μαγείρεμα των λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της τάξεως του 15-55% των θρεπτικών τους συστατικών.

Ζεσταίνετε υπερβολικά το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο περιέχει θρεπτικά συστατικά που καταστρέφονται όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Γι ‘αυτό, προσέξτε τη θερμοκρασία στην οποία μαγειρεύετε το ελαιόλαδο, ώστε να επωφεληθείτε από τη θρεπτική του αξία.

Ξεφλουδίζετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά

Το ξεφλούδισμα των λαχανικών μπορεί να σας εμποδίσει να πάρετε πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στη φλούδα τους. Μεγάλο μέρος της θρεπτικής αξίας πολλών φρούτων και λαχανικών βρίσκεται στη φλούδα τους. Αυτό ισχύει για παράδειγμα για τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα μήλα, τα καρότα και τα αγγούρια. Προτού, λοιπόν, ξεκινήσετε το ξεφλούδισμα, ξανασκεφτείτε το.

Το συστατικό που μας «σκοτώνει» στη διατροφή

Αν έχετε παρατηρήσει ότι ξαφνικά αρπάζετε μια σακούλα με πατατάκια και άλλα αλμυρά σνακ, τότε ίσως συμβαίνει κάτι στον οργανισμό σας, εκτός της επιθυμίας σας να γευτείτε κάτι που περιέχει αλάτι. Η λιγούρα για αλάτι μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους, από την αφυδάτωση μέχρι το στρες και το προεμμηνοροϊκό σύνδρομο.

Σε γενικές γραμμές, η αλμυρή γεύση μπορεί να είναι εθιστική και ως άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι εκ φύσεως να τη λαχταρούμε. Επομένως, αν δεν προσλαμβάνουμε αρκετό αλάτι, ο οργανισμός μας εκδηλώνει συμπτώματα ώστε να μας οδηγήσει να το αναζητήσουμε.

Μαγείρεμα και αλάτι

Είστε αφυδατωμένη

Η αφυδάτωση κρύβεται πίσω από τις λιγούρες για διάφορες τροφές, συμπεριλαμβανομένων των αλμυρών. Τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού προκαλούν δίψα στον οργανισμό, επομένως μπορεί να είναι ένα σήμα ότι χρειάζεστε νερό. Άλλωστε, ορισμένες φορές μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα.

Προπονήστε έντονα

Όταν ιδρώνετε, μειώνονται τα αποθέματα νατρίου στον οργανισμό σας. Επομένως, μετά από μια σκληρή προπόνηση κατά την οποία χάσατε πολύ ιδρώτα, ο οργανισμός σας θα χρειαστεί να αναπληρώσει την ποσότητα νατρίου. Η φυσική αντίδραση του οργανισμού σε αυτό είναι να ζητήσει αλάτι, ειδικά αν γυμνάζεστε σε ένα περιβάλλον με υγρασία ή για περισσότερο από μία ώρα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να μπερδεύετε την απώλεια νατρίου εξαιτίας του ιδρώτα με την αφυδάτωση που αναφέραμε παραπάνω. Η διαφορά είναι ότι στη μία περίπτωση χρειάζεστε νάτριο, ενώ στην άλλη νερό.

Έχετε πολύ άγχος

Όταν βιώνετε μια στρεσογόνα περίοδο, ο οργανισμός σας δεν αντιδρά μόνο πνευματικά και ψυχολογικά, αλλά και σωματικά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να επιθυμείτε αλμυρές τροφές. Αντιμετωπίστε το θέμα από τη ρίζα του και την επόμενη φορά που θα έχετε λιγούρα για κάτι αλμυρό, προσπαθήστε να διαχειριστείτε με έναν πιο υγιή τρόπο το άγχος σας.

Αντιμετωπίζετε προεμμηνοροϊκό σύνδρομο

Αν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε λαχτάρα για αλμυρά σνακ μόνο όταν περιμένετε ή έχετε περίοδο, δεν είστε η μόνη- πολλές γυναίκες έχουν λιγούρες αυτές τις ημέρες. Η επιθυμία για κάτι αλμυρό κατά τη διάρκεια του προεμμηνοροϊκού συνδρόμου είναι μια πραγματική κατάσταση, για την οποία ευθύνονται οι ορμονικές αλλαγές και διακυμάνσεις. Αν αντιμετωπίζετε κατακράτηση υγρών, πρησμένα χέρια ή ευαισθησία στο στήθος σας κατά τις ημέρες της περιόδου σας, προτιμήστε το νερό αντί των αλμυρών σνακ, προκειμένου να ανακουφίσετε τα συμπτώματα.

Η δίαιτά σας περιλαμβάνει ήδη πολύ αλάτι

Μερικές φορές οι λιγούρες μας συνδέονται άμεσα με τις διατροφικές μας συνήθειες. Αν έχετε επιθυμία για αλμυρά τρόφιμα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι αν έχετε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Όταν έχετε συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο, είναι φυσικό να το αναζητάτε. Δοκιμάστε να προσθέσετε στα πιάτα σας μυρωδικά και μπαχαρικά αντί για έξτρα αλάτι.

Το έχει ανάγκη ο οργανισμός σας

Ο οργανισμός μας χρειάζεται νάτριο για να διατηρήσει την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας και να επηρεάσει τη συστολή και τη χαλάρωση των μυών. Ίσως νομίζετε ότι το αλάτι και το νάτριο είναι το ίδιο πράγμα, αλλά δεν είναι. Το νάτριο αποτελεί συστατικό του επιτραπέζιου αλατιού, αλλά εντοπίζεται και σε άλλα τρόφιμα.

Τη μακρινή εποχή που η αναζήτηση τροφής ήταν ο μοναδικός τρόπος απόκτησης φαγητού, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν πηγές νατρίου στη φύση (ακόμα είναι). Όταν ο οργανισμός μας βρει μια τροφή με αλάτι, μας στέλνει σήμα να φάμε περισσότερο από αυτό, επειδή είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωσή μας.

Στη σύγχρονη εποχή, δεν αναζητούμε την τροφή μας στη φύση αλλά τη βρίσκουμε έτοιμη στο σούπερ μάρκετ, όπου είναι διαθέσιμα αμέτρητα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Ωστόσο, ο οργανισμός μας είναι ακόμη προγραμματισμένος να το αναζητά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share