Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Προσοχή με τα μελάτα αυγά - Τι πρέπει να ξέρετε για λόγους υγείας

Δώστε βάση

17 Μαΐου 2021 15:02
Προσοχή με τα μελάτα αυγά - Τι πρέπει να ξέρετε για λόγους υγείας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλοι γνωρίζουν ότι τα αυγά περιέχουν σαλμονέλα, ένα επικίνδυνο βακτήριο που εξουδετερώνεται μόνο όταν τα μαγειρεύουμε καλά. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτιμούν το βραστό τους αυγό “μελάτο” και ανησυχούν, μήπως αυτή η μέθοδος δεν σκοτώνει επαρκώς το βακτήριο της σαλμονέλας.

Για την αποφυγή μόλυνσης από σαλμονέλα, τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται έως ότου τόσο η λευκή σάρκα, όσο και ο κρόκος είναι στερεά. Τα φαγητά που περιέχουν αυγό πρέπει να μαγειρεύονται τουλάχιστον στους 70° C. Αν σας αρέσει “μελάτο” το αυγό ή χρειάζεστε ένα ωμό αυγό για το φαγητό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ήδη παστεριωμένο, το οποίο έχει θερμανθεί σε μία θερμοκρασία που σκοτώνει τα βακτηρίδια.

Εάν μαγειρεύετε το μη-παστεριωμένο αυγό, μόνο έως ότου ο κρόκος είναι ακόμα υγρός (μελάτο), δεν θα φτάσει σε μια αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να εξοντωθούν όλα τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Επίσης δείτε για ποιο λόγο δεν πρέπει να βάζετε ποτέ τα αυγά στο ψυγείο.

Προσοχή με τα μελάτα αυγά - Τι πρέπει να ξέρετε για λόγους υγείας

Όταν δείτε γιατί ψήνει τα τσόφλια των αυγών, δεν θα ξαναπετάξετε ποτέ τα δικά σας (Video)

Αυγά: Αν σας αρέσει να τρώτε αυγά για πρωινό, τότε σίγουρα πετάτε πολλά τσόφλια. Ξέρατε όμως ότι τα τσόφλια αποτελούνται από 90% καθαρό ασβέστιο; Ακριβώς, κάθε φορά που πετάτε τα τσόφλια, πετάτε και ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο για τα οστά, τους μυς και τα ένζυμα.

Είναι γνωστό ότι τα τσόφλια κερδίζουν έδαφος συνεχώς, γιατί είναι ένας τέλειος τρόπος πρόσληψης ασβεστίου από το σώμα. Προσθέτοντας τα τσόφλια στην διατροφή σας, το σώμα σας θα τα απορροφήσει και θα τα χρησιμοποιήσει. Παράλληλα δείτε και 8 χρήσεις του αυγού που δε γνωρίζατε έως τώρα.

Πώς να τα φτιάξετε

Περίπου μισό κουταλάκι ασβεστίου από τσόφλια καλύπτει το 90% των καθημερινών σας αναγκών. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα παλιά σας τσόφλια, μαζέψτε αρκετά και βράστε τα στο νερό για 10 λεπτά για να μην μείνουν πάνω τους βακτήρια.

Κάποιοι τα ψήνουν για 10-15 λεπτά στους 170 για να στεγνώσουν, αλλά αυτό το βήμα δεν είναι απαραίτητο. Αφήστε τα να κρυώσουν μετά το βράσιμο. Στην συνέχεια βάλτε τα σε ένα μύλο για καφέ ή μπαχαρικά και αλέστε τα.

Αποθηκεύστε την σκόνη σε ένα αεροστεγές βάζο για να παραμείνει φρέσκια. Κάθε φορά που φτιάχνετε ένα smoothie ή κάτι παρόμοιο μπορείτε να βάζετε μέσα μισό κουταλάκι.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share