Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Εγκεφαλικό: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο

Δείτε ποιες είναι αυτές και βάλτε τες στην διατροφή σας!

9 Μαΐου 2021 19:14
Εγκεφαλικό: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εγκεφαλικό: Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι αποτέλεσμα της διακοπής παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για εγκεφαλικό είναι όσοι έχουν ιστορικό, οι ηλικιωμένοι, οι διαβητικοί, οι υπέρβαροι, άτομα με αυξημένη χοληστερόλη και οι παχύσαρκοι.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο, ανάλογα με τη βαρύτητά του, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως παράλυση, απώλεια μνήμης, διακοπή ομιλίας κλπ.

Ενδέχεται, ωστόσο, να είναι ελαφρύ και οι συνέπειές του αναστρέψιμες, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης μπορεί να μειωθεί εφόσον ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Παράλληλα διαβάστε αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα τότε πρέπει να πάτε άμεσα στον γιατρό.

Φρούτα και λαχανικά

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Τροφές όπως είναι οι μπανάνες, οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, τα δαμάσκηνα, το πεπόνι, το σπανάκι που περιέχουν κάλιο, φυτικές ίνες, φολικό οξύ, βιταμίνη Α και βιταμίνη C και μαγνήσιο, βοηθούν στη διατήρηση του επιθυμητού βάρους και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Τα γαλακτοκομικά είναι πηγή ασβεστίου, βιταμίνης D και καλίου, στοιχεία που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, διαβήτη και υψηλής πίεσης, που θεωρούνται παράγοντες υψηλού κινδύνου.

Εγκεφαλικό: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο

Εγκεφαλικό: Πρέπει να καταναλώνετε τροφές ολικής άλεσης

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης όπως είναι τα δημητριακά, η βρώμη, το φαγόπυρο, το μαύρο ψωμί και το καστανό ρύζι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, περιέχουν σελήνιο, σίδηρο, μαγνήσιο μειώνουν την κακή χοληστερόλη επιβραδύνουν την απορρόφηση γλυκόζης στο αίμα και βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη εγκεφαλικού, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς.

Ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά

Ο σολομός, ο μακρύπτερος τόνος, η πέστροφα και το σκουμπρί είναι ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά και η κατανάλωσή τους μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της καλής χοληστερόλης στο αίμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών δύο φορές την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share