Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Φάρμακο από ντομάτες για το πάρκινσον

Νέα οικονομική πηγή φαρμάκου με άμεσα αποτελέσματα

27 Μαρτίου 2021 20:05
Φάρμακο από ντομάτες για το πάρκινσον
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ντομάτες: Πώς οι ντομάτες γίνονται η νέα οικονομική πηγή φαρμάκου για την νόσο του Πάρκινσον. Οι επιστήμονες παρήγαγαν μια ντομάτα εμπλουτισμένη με την ουσία L-DOPA για τη νόσο του Πάρκινσον, σε μια νέα, προσιτή πηγή ενός από τα πιο βασικά φάρμακα στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Science Today, οι γενετικά τροποποιημένες ντομάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αναπτυσσόμενες χώρες, που έχουν μέχρι σήμερα, περιορισμένη πρόσβαση στην βιομηχανία τροφίμων.

Η νέα αυτή χρήση των φυτών της ντομάτας ως φυσικής πηγής του L-Dopa έχει επίσης οφέλη σε άτομα που πάσχουν από δυσμενείς παρενέργειες - περιλαμβανομένης της ναυτίας και των συμπεριφορικών επιπλοκών – από το χημικά συνθεμένου L-DOPA.

Φάρμακο από ντομάτες για το πάρκινσον

Το L-DOPA είναι η πιο τυπική θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον

Η ομάδα του John Innes Center τροποποίησε τον καρπό της ντομάτας, εισάγοντας ένα γονίδιο υπεύθυνο για τη σύνθεση του L-DOPA σε παντζάρια όπου λειτουργεί στην παραγωγή των χρωστικών βηταλίνης. Το συγκεκριμένο φυτό επιλέχθηκε ως μία ευρέως διαδεδομένη καλλιέργεια που μπορεί να προσφέρει μια τυποποιημένη και ελεγχόμενη φυσική πηγή L-Dopa.

Το L-DOPA είναι η πιο τυπική θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον από τότε που καθιερώθηκε ως φάρμακο το 1967. Είναι ένα από τα βασικά φάρμακα που δηλώθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η πιο κοινή μορφή του φαρμάκου παράγεται με χημική σύνθεση, αλλά υπάρχουν και φυσικές πηγές. Έχει αναφερθεί ότι μόνο μερικά φυτά περιέχουν μετρήσιμες ποσότητες του μορίου, κυρίως σε σπόρους.

Παράλληλα δείτε πώς το σύκο και η ντομάτα κάνει θαύματα στον οργανισμό μας, ποια τα ευεργετικά τους οφέλη τους.

Φύτεψε ασπιρίνες μαζί με τις ντομάτες - Ο λόγος θα σας ενθουσιάσει

Αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν το δικό τους μικρό μποστάνι με φρούτα και λαχανικά που έχουν φυτευτεί απ' τα χεράκια σου τότε σίγουρα θα πρέπει να ξέρεις και κάποια μικρά μυστικά για τα φυτά σου. Για παράδειγμα, δες για ποιο λόγο πρέπει δίπλα απ' τις ντομάτες σου να φυτέψεις βασιλικό.

Στις ντομάτες θα αναφερθούμε και σήμερα μιας και είναι η εποχή που ευδοκιμούν και σου βρήκαμε μια ακόμη έξυπνη λύση για να ενισχύσεις το μεγάλωμα τους. Η λύση βρίσκεται στην ασπιρίνη. Ναι όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται η ασπιρίνη είναι η πιο φυσική και αποτελεσματική λύση.

Ρίξτε 2-3 δισκία ασπιρίνης στην θέση φύτευσης, ολόκληρα ή σε σκόνη. Η ασπιρίνη θα βοηθήσει στην αντοχή του φυτού κατά σοβαρών ασθενειών όπως σήψεις και θα αυξήσει την απόδοσή τους. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το σαλικυλικό οξύ, η δραστική ένωση στην ασπιρίνη, είναι ο λόγος για τον οποίο λειτουργεί αυτό το τρικ. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να ψεκάσετε τα φυτά με διάλυμα που περιέχει ασπιρίνη.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share