Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αυτή είναι η νόσος με τα 1000 πρόσωπα - Μήπως «χτύπησε» και εσένα;

Δες τα συμπτώματα...

12 Φεβρουαρίου 2021 11:24
Αυτή είναι η νόσος με τα 1000 πρόσωπα - Μήπως «χτύπησε» και εσένα;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αρθρίτιδα: Αυτή η νόσος έχει πραγματικά 1000 πρόσωπα και πολύ ύπουλα συμπτώματα. Μήπως την έχεις και εσύ; Είναι πιθανόν να αποδίδεις τον πόνο στις αρθρώσεις σου στην κούραση, την ορθοστασία ή την καθιστική ζωή.

Είναι συμπτώματα που συχνά έχουμε όλοι. Κι αν είναι κάτι περισσότερο; Η αρθρίτιδα δεν «χτυπά» μόνο άτομα της τρίτης ηλικίας, ούτε μόνο όσους έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό. Η αρθρίτιδα περιλαμβάνει περισσότερες από 100 διαφορετικές ρευματικές ασθένειες και καταστάσεις, η πιο κοινή από τις οποίες είναι η Οστεοαρθρίτιδα. Άλλες συχνές μορφές αρθρίτιδας είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, ο Λύκος, η Ποδάγρα (Ουρική Αρθρίτιδα).

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, καυσαλγία, δυσκαμψία πρήξιμο μέσα ή γύρω από τις αρθρώσεις. Εκτός από τον πόνο και την κακή ποιότητα ζωής, η αρθρίτιδα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναπηρία.

Οι ρευματικές και οι μυοσκελετικές παθήσεις, επηρεάζουν τους Έλληνες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην χώρα μας ζουν περίπου 100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα με το 25% να σταματά να εργάζεται σε διάστημα 5 ετών.

Επίσης υπάρχουν 25.000 ασθενείς, στην πλειοψηφία τους νεαροί άνδρες, με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα ενώ περισσότερα από 2.000.000 άτομα της τρίτης ηλικίας υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα. Οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα. Παράλληλα δείτε και το φυτό - θαύμα που θεραπεύει την αρθρίτιδα.

Αρθρίτιδα: Η νόσος με τα 1000 πρόσωπα

Ποια είδη αρθρίτιδας υπάρχουν και γιατί είναι η νόσος με τα 1000 πρόσωπα

Οι αρθρίτιδες διαχωρίζονται σε:

  • Εκφυλιστικές
  • Φλεγμονώδεις (ανοσολογικές)
  • Μεταβολικές (από κρυστάλλους)

Πώς γίνεται η διάγνωση μιας αρθρίτιδας;

Ο ρευματολόγος είναι ο γιατρός που ασχολείται με την παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος κι έχει εμπειρία στη διάγνωση, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση και στην πρόληψη της αρθρίτιδας. Η ρευματολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής επιστήμης που ασχολείται κυρίως με τη μελέτη των αυτοάνοσων-συστηματικών νοσημάτων και των εκφυλιστικών παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος.

Τι πρέπει να κάνω για να θεραπεύσω την αρθρίτιδα;

Λόγω του μεγάλου εύρους των παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση αρθρίτιδας, πρέπει καταρχήν να γίνει σωστή κλινική διάγνωση. Ο ρευματολόγος γιατρός σήμερα διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό αποτελεσματικών θεραπειών, πολλές από τις οποίες βασίζονται στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας.

Στόχος του είναι να ακολουθηθεί ειδική κατά περίπτωση θεραπευτική αγωγή, της οποίας η διάρκεια χορήγησης ποικίλει κατά περίπτωση προκειμένου να υποχωρήσει ο πόνος και η φλεγμονή και να αποφευχθεί η εγκατάσταση μόνιμων οστικών παραμορφώσεων που δυσκολεύουν την κινητικότητα του ασθενή.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια κα Νάντια Τσιλιάκου, το ένα τρίτο των ασθενών με αρθρίτιδες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, φοβίες και κρίσεις πανικού, που συνδέονται με την πάθησή τους, δεδομένης της τεράστιας επιβάρυνσης στην ποιότητα της ζωής τους.

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ);

Η ΡΑ είναι η συχνότερη αυτοάνοση πάθηση που προσβάλει τις αρθρώσεις προκαλώντας χρόνια φλεγμονή και καταστροφή τους εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας πάνω από 70.000 συνάνθρωποι μας πάσχουν από τη νόσο.

Αιτία είναι η λανθασμένη επίθεση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που στόχο έχει να μας προστατεύει από ξένους εισβολείς, στις δικές μας αρθρώσεις οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονή του υμένα που καλύπτει την άρθρωση (υμενίτιδα=αρθρίτιδα) και σταδιακά σε βλάβη των χόνδρων και οστών που περιβάλλουν τις αρθρώσεις.

Ποια είναι η αιτία της και πώς εμφανίζεται;

Η αιτία της νόσου εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη. Συγκεκριμένα γονίδια, το γυναικείο φύλο (80% των ασθενών είναι γυναίκες) και το κάπνισμα αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Παρόλο που η αρθρίτιδα είναι πιο κοινή σε ενήλικους άνω των 65, άνθρωποι όλων των ηλικιών (και τα παιδιά) μπορούν να προσβληθούν.

Οι ασθενείς παραπονούνται για δυσκαμψία των αρθρώσεων κυρίως τις πρωινές ώρες που διαρκεί συνήθως περισσότερο από 30 λεπτά και βελτιώνεται με τις κινήσεις.

Η αρθρίτιδα περιορίζει σημαντικά απλές καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών στο σπίτι (όπως το ντύσιμο, πλύσιμο, άνοιγμα μιας πόρτας ή ενός κλειστού μπουκαλιού) και στην εργασία τους. Χωρίς αποτελεσματική θεραπεία, η πάθηση οδηγεί σε σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, μόνιμες βλάβες των αρθρώσεων και αναπηρία καθώς και πρώιμο θάνατο (κυρίως από καρδιαγγειακά αίτια όπως έμφραγμα και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια).

Πώς γίνεται η διάγνωσή της;

Αν και τα συμπτώματα και σημεία της νόσου μπορούν να αναγνωρισθούν και από τους μη ειδικούς ιατρούς, η τελική διάγνωση της νόσου γίνεται πάντα από τον ρευματολόγο που είναι ο ειδικός ιατρός για τις φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων.

Στα αρχικά στάδια, η διάγνωση στηρίζεται στο ιστορικό των συμπτωμάτων του ασθενούς και την κλινική εξέταση του ρευματολόγου σε συνδυασμό με απλές αιματολογικές (ΤΚΕ, CRP, ρευματοειδή παράγοντας (RF), αντι-CCP αντισώματα) ή απεικονιστικές (ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα αρθρώσεων) εξετάσεις.

Επιβάλλεται η διάγνωση της νόσου να γίνεται τους πρώτους μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων μια και η καθυστέρηση στη διάγνωση οδηγεί σε μη αναστρέψιμες βλάβες των αρθρώσεων και μικρότερη αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας.

Η νόσος με τα 1000 πρόσωπα η αρθρίτιδα

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Άσκηση

Ασφαλής και απολαυστική φυσική δραστηριότητα είναι δυνατή για τους ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα. Το πιο σημαντικό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι πρέπει να βρεις την άσκηση ή δραστηριότητα που είναι η καλύτερη ειδικά για σένα. Ξεκίνα χαμηλά.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζεται να ξεκινήσεις με περπάτημα πέντε λεπτών μέρα παρά μέρα και να αυξάνεις τη δραστηριότητα κάθε εβδομάδα. Υπάρχουν άνθρωποι με αρθρίτιδα που τρέχουν σε μαραθώνιους.

Αν δεν έχεις κατασταλάξει ποια φυσική δραστηριότητα σε ωφελεί, καλύτερα να επιλέξεις φυσική δραστηριότητα φιλική προς τις αρθρώσεις σου, όπως περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, χορό. Διατήρησε ένα φυσιολογικό βάρος για να μειώσεις την ένταση των συμπτωμάτων.

Διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη της αρθρίτιδας αλλά και στην καλύτερη εκτέλεση καθημερινών λειτουργιών αν είσαι ασθενής.

Οι τροφές που πιθανόν να επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας σου είναι τα τηγανητά και οι επεξεργασμένες τροφές, τα σάκχαρα και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. Επίσης, καλό θα ήταν να κόψεις τελείως το κάπνισμα, και να ελαττώσεις στο ελάχιστο το αλκοόλ.

Πρόσθεσε στη διατροφή σου ελαιόλαδο, μαύρη σοκολάτα, δημητριακά ολικής άλεσης, κεράσια, λιναρόσπορο, αμύγδαλα, μήλα, ανανά. Ιδιαίτερα κάποια βότανα έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνουν τον κίνδυνο αλλά και καταπραΰνουν από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Αυτά τα βότανα είναι:

  • Το κολχικό που έχει αντιφλεγμονώδη δράση
  • Ο κουρκουμάς, με θεραπευτικές ιδιότητες
  • Η πιπερόριζα, που βοηθά στους πόνους των αρθρώσεων
  • Η ιτιά, που βοηθά στους πόνους και ανακουφίζει από τον πυρετό που μπορεί να εμφανίσει η οστεοαρθρίτιδα
  • Το φλισκούνι, που θεωρείτε το καλύτερο αντιαρθριτικό φάρμακο
  • Το σύμφυτο, που βοηθά στην επούλωση από τα κατάγματα
  • Η αχιλλέα, που είναι ένα φυσικό αναλγητικό
  • Η τσουκνίδα, που είναι ένα βότανο με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες
  • Η μαντζουράνα, καταπολεμά τον πόνο των ρευματισμών
  • Το ονωνίς, οι ρίζες του εμφανίζουν αντιρρευματικές ιδιότητες
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share