Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δυσκοιλιότητα: Η σωστή αντιμετώπιση με τρεις τροφές

Αν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, δώστε προσοχή!

28 Δεκεμβρίου 2020 10:25
Δυσκοιλιότητα: Η σωστή αντιμετώπιση με τρεις τροφές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξέρετε ποιες είναι οι τροφές που θα σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα; Το Athensmagazine.gr τις βρήκε και θα σας τις παρουσιάσει παρακάτω, όπως έκανε και με τα τρόφιμα που βοηθούν στην απώλεια του βάρους.

Δυσκοιλιότητα περιγράφεται γενικά η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις του παχέος εντέρου την εβδομάδα.

Και παρόλο που η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από ιατρικές παθήσεις (υποθυρεοειδισμός, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου), φάρμακα (παυσίπονα, αντικαταθλιπτικά) και άλλους παράγοντες που μπορεί να είναι έξω από τον έλεγχό μας, για τους περισσότερους από εμάς, είναι μια κατάσταση που προκαλείται από ό,τι τρώμε, ή , μάλλον, δεν τρώμε.

Δείτε ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να επαναφέρετε το εντερικό σας σύστημα

Δαμάσκηνα

Υπάρχει ένας λόγος που είναι γνωστή τροφή ενάντια στην δυσκοιλιότητα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι αυτό που αυξάνει τον όγκο των κοπράνων σας, έτσι ώστε να μπορεί να κινείται κατά μήκος του εντέρου με εύρυθμο τρόπο. Ένα δαμάσκηνο περιέχει περίπου 1 γραμμάριο ινών. Έχουν επίσης φρουκτάνες, σορβιτόλη και σάκχαρα που μπορεί να έχουν καθαρτική δράση.

Λιναρόσπορος

Αρκεί μία κουταλιά από τριμμένο σπόρο λιναριού για να πάρετε 2 γραμμάρια ινών. Και μπορείτε να το προσθέσετε σε πολλά γεύματα, όπως στα δημητριακά σας το πρωί ή στις σαλάτες σας την υπόλοιπη ημέρα. Ωστόσο, μην καταναλώνετε τους λιναρόσπορους ολόκληρους, αφού, αν δεν είναι σε μορφή σκόνης (τριμμένοι) δεν διασπώνται από το στομάχι και το έντερο και δεν σας προσφέρουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

Σπανάκι

Μία κούπα μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει 4 γραμμάρια ινών, αλλά είναι και πολύ καλή πηγή μαγνησίου. Το συγκεκριμένο μέταλλο βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του νερού από άλλες τροφές και αυτό συμβάλλει στην πιο ομαλή κίνηση του εντέρου.

Τροφές για ένα γρήγορο θάνατο - Οι πιο βλαβερές

Όλα τα βιομηχανοποιημένα αρτοσκευάσματα:

  • Κουλουράκια
  • κουλούρια
  • κέικ
  • μπισκότα
  • κρουασάν
  • κριτσίνια
  • cookies

Πραγματικές διατροφικές βόμβες που περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά, ζάχαρη, άσπρο αλεύρι αλλά και αρκετά συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης.

Πολλές και 100% κενές θερμίδες, σάκχαρο εκτός ελέγχου, κακό ενεργειακό προφίλ, μικρή ικανότητα κορεσμού. Από τις κυριότερες αιτίες για το διατροφικό χάλι του δυτικού κόσμου γιατί ο όλεθρος που προκαλούν δεν τους φαίνεται σε πρώτη θεώρηση. Αν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτά περιοριστείτε τουλάχιστον στις σπιτικές βερσιόν

Τα ντόνατς

Το μόνο καλό που έχουν τα ντόνατς είναι η τρύπα στη μέση! Τηγανισμένα σε παλιολάδια, αποτελούνται από ζάχαρη, επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι και υδρογονωμένα έλαια. Καμία θρεπτική αξία,100% νεκρές και άφθονες θερμίδες, και ούτε καν ικανότητα κορεσμού.

Oι τηγανιτές πατάτες των ταχυφαγείων

Οι προτηγανισμένες πατάτες των ταχυφαγείων είναι από τις χειρότερες τροφές και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες γιατί καταναλώνονται μαζικά. Οι περισσότεροι σίγουρα δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι τρώνε και ότι το φαινομενικά αθώο αυτό φαγητό είναι από τους βασικούς υπεύθυνους για την πανευρωπαϊκή πρωτιά που έχουν στην παχυσαρκία τα στρουμπουλά ελληνόπουλα. Για να δούμε τα γεγονότα:

  • Είναι γεμάτες με τρανς λιπαρά.
  • Έχουν πολύ μεγάλες ποσότητες καρκινογόνου ακρυλαμιδίου.
  • Τα λάδια για το τηγάνισμά τους χρησιμοποιούνται πολλές φορές με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με ταγκισμένα παραπροϊόντα οξειδώσεων και πολυμερισμών.
  • Έχουν παρά πολλές θερμίδες και μάλιστα κενές. Μια μερίδα των 170gr έχει 540 θερμίδες.
  • Η μικρή ικανότητα κορεσμού τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Εξ ου και οι μερίδες “γίγας” των ταχυφαγείων.
  • Συνήθως είναι γεμάτες αλάτι.
  • Οι περισσότεροι τις συνοδεύουν με κέτσαπ ή άλλα παχυντικά αρτύματα.
  • Πρόκειται για μια πολύ εθιστική τροφή.
  • Τέλος έχουν έχουν πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που με την ταυτόχρονη παρουσία λίπους ευνοεί αφάνταστα τη συσσώρευση του στον οργανισμό. Αν θέλετε οπωσδήποτε τηγανιτές πατάτες προτιμήστε αυτές της μαμάς.

Διάφορα βιομηχανοποιημένα αρτύματα/καρυκεύματα

  • Μαγιονέζα: δεν έχει καμία σχέση με τις σπιτικές βερσιόν (ελαιόλαδο και κρόκοι αυγών). Περιέχει υποκατάστατα αυγών, συνήθως σογιέλαιο από γενετικά μεταλλαγμένη σόγια και εξαιρετικά πολλές θερμίδες.
  • Κέτσαπ: όχι και η καλύτερη πηγή για το λυκοπένιό σας. Περιέχει μεγάλες ποσότητες από ζάχαρη ή ισογλυκόζη (HFCS) κι αλάτι. ακόμη χειρότερες είναι οι πιο επεξεργασμένες σάλτσες όπως πχ η σως ταρτάρ.

Αν η σάλτσα σόγιας σας φέρνει συνειρμούς υγείας να ξέρετε ότι απατάσθε. Το μεγαλύτερο κακό με τα καρυκεύματα αυτού του τύπου είναι ότι μας εθίζουν σε ζάχαρη, αλάτι και λίπη και κυρίως ότι αλλοιώνουν τη γεύση μας. Αν συνηθίσεις πχ να τρως μπρόκολο με σάλτσα τυριών είναι σχεδόν αδύνατον να φας μετά σκέτο μπρόκολο και αυτό είναι μια μέγιστη διατροφική ήττα.

Η συμβουλή είναι: Μακριά από από τέτοιες τεχνητές, πολυεπεξεργασμένες γεύσεις. Μάθετε να απολαμβάνετε τις γεύσεις της φύσης.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share