Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Προσοχή: Ποια τα 12 «πιο βρώμικα» φρούτα και λαχανικά. Κίνδυνος για την υγεία

Διαβάστε αναλυτικά ποια είναι αυτά και θα πάθετε πλάκα

12 Νοεμβρίου 2020 18:45
Προσοχή: Ποια τα 12 «πιο βρώμικα» φρούτα και λαχανικά. Κίνδυνος για την υγεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) δίνει κάθε χρόνο στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα πιο «βρώμικα» και τα πιο «καθαρά» φρούτα και λαχανικά, δηλαδή αυτά με τα μεγαλύτερα ή λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Η έκθεση, η οποία γίνεται κατ’ εντολή του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, βασίστηκε στα αποτελέσματα αναλύσεων σε περισσότερα από 35.000 δείγματα φρούτων και λαχανικών. Και για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια η φράουλα «εκτόπισε» το μήλο από την πρώτη θέση της «βρώμικης ντουζίνας».

Οι λαχταριστές φράουλες είναι πιθανότατα -περισσότερο από κάθε άλλο φρέσκο φρούτο- μολυσμένες με υπολείμματα φυτοφαρμάκων ακόμα και όταν καθαρίζονται και συσκευάζονται.

Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, στο 98% των φραουλών που εξετάστηκαν, βρέθηκαν κάποιας μορφής υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Το EWG αναφέρει ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 3,5 κιλά φρέσκων φραουλών κάθε χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι τα φρούτα αυτά περιέχουν χημικές ουσίες «που συνδέονται με καρκίνους και στειρότητα ή που έχουν απαγορευθεί στην Ευρώπη».

Η οργάνωση προτείνει να τρώμε φράουλες, αλλά και τα υπόλοιπα «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά που συμπεριλαμβάνονται ταν είναι προϊόντα οργανικής καλλιέργειας. Παράλληλα αξίζει να διαβάσετε ποια είναι τα φρούτα που δεν πρέπει να ξανακόψετε ποτέ την φλούδα τους.

Η βρώμικη δωδεκάδα

  • Φράουλες
  • Μήλα
  • Νεκταρίνια
  • Ροδάκινα
  • Σέλερυ
  • Σταφύλια
  • Κεράσια
  • Σπανάκι
  • Ντομάτες
  • Πιπεριές
  • Ντοματίνια
  • Αγγούρια

Τα 15 καθαρά

  • Αβοκάντο
  • Καλαμπόκι
  • Ανανάς
  • Λάχανο
  • Κατεψυγμένος αρακάς
  • Κρεμμύδια
  • Σπαράγγια
  • Μάνγκο
  • Παπάγια
  • Ακτινίδιο
  • Μελιτζάνα
  • Πεπόνι χάνεϊντιου
  • Γκρέηπφρουτ
  • Πεπόνι Κανταλούπε
  • Κουνουπίδι

Αυτά είναι τα 6 αποξηραμένα φρούτα που πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας

Ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ μπορούν να αποτελέσουν τα αποξηραμένα φρούτα τα οποία δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ενώ για όσους θέλουν να "τσιμπήσουν" κάτι θρεπτικό για το βράδυ μπορούν να προτιμήσουν και άλλα είδη σνακ.

Συγκεκριμένα τα αποξηραμένα φρούτα έχoυν υποστεί επεξεργασία μέσω μεθόδων αποξήρανσης για να αφαιρέσουν το νερό. Το φρούτο συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφήνοντας ουσιαστικά μια μαγική μικρή θρεπτική μπουκιά. Οι σταφίδες είναι το πιο συχνό είδος.

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να διατηρηθούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα φρέσκα φρούτα και είναι ιδανικά για μεγάλες εκδρομές και ταξίδια όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο ψυγείο. Αυτό το είδος τροφής είναι ιδιαίτερα θρεπτικό όπου και περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών στοιχείων όπως και τα φρέσκα φρούτα.

Σε σχέση με το βάρος, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν σχεδόν 3.5 φορές τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα των φρέσκων φρούτων. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες μικρές εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μειώνεται σημαντικά όταν το φρούτο αποξηραίνεται. Εντούτοις, γενικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και αποτελούν σπουδαία πηγή αντιοξειδωτικών, ειδικά πολυφαινόλες.

Δαμάσκηνο

Εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, βήτα-καροτίνη (βιταμίνη Α) και βιταμίνη Κ. Είναι ιδιαιτέρως γνωστά για τη φυσική καθαρτική τους ιδιότητα. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και ενός σακχάρου, της σορβιτόλης. Επομένως, το αποξηραμένο δαμάσκηνο έχει αποδειχτεί ότι ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα και αντιμετωπίζει δραστικά τη δυσκοιλιότητα.

Χουρμάς

Οι χουρμάδες είναι εξαιρετικά γλυκείς. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου, σιδήρου και άλλων φυτικών ουσιών. Έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αντιοξειδωτικών, συνεισφέροντας σε μειωμένη οξειδωτική βλάβη στο σώμα. Επίσης, διαθέτουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Σταφίδες

Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο είδος αποξηραμένου φρούτου. Μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και έτσι αποδεδειγμένα περιορίζουν την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το ενδιαφέρον με τις σταφίδες είναι ότι δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά και μπορούν να προστεθούν σε πολλά πιάτα.

Βερίκοκο

Τα βερίκοκα μάς παρέχουν το 47% της ημερήσιας μας ανάγκης σε βιταμίνη Α και αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου, βιταμίνης Ε και χαλκού. Η βιταμίνη Ε, όπως όλες οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α και C), είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Σύκο

Το σύκο είναι ιδιαίτερο αποξηραμένο φρούτο, διότι δεν χάνει καθόλου μέρος της διατροφική του αξίας όση επεξεργασία και να υποστεί κατά την αποξήρανση. Διαθέτουν υψηλές ποσότητες ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Πρόκειται για το πιο διάσημο Ελληνικό αποξηραμένο φρούτο, καθώς θεωρείται υπερτροφή.

Παπάγια

Δεν συνηθίζουμε να την καταναλώνουμε στη χώρα μας, αλλά είναι ιδανική λύση για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, βοηθά την πέψη και την απορρόφηση των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των καλών λιπαρών από τον οργανισμό μας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share