Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

7+1 τρόφιμα που καταναλώνουμε ενώ δεν πρέπει

Τι δεν πρέπει να τρώτε

8 Νοεμβρίου 2020 15:41
7+1 τρόφιμα που καταναλώνουμε ενώ δεν πρέπει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί το σπιτικό φαγητό να είναι πολύ καλύτερο από ότι παραγγέλνουμε από έξω αλλά κάποιες φορές τα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε για το φαγητό στο σπίτι δεν είναι και ότι καλύτερο για την υγεία μας. Επίσης δείτε ποιες τροφές πρέπει να πετάξετε αμέσως.

Παρακάτω θα δείτε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείται σπίτι σας και να μην τα καταναλώνετε.

Η λίστα με τα υλικά:

Μοσχαρίσιος κιμάς

Το κόκκινο κρέας ξέρουμε ότι σύμφωνα με έρευνες συνδέεται με καρκίνο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το έχει κατατάξει στους καρκινογόνους για τον άνθρωπο παράγοντες (ομάδα 1). Ο μοσχαρίσιος κιμάς, ο οποίος είναι γεμάτος κορεσμένα λιπαρά είναι ακόμη πιο βλαβερός, σχετίζεται με κοιλιακό λίπος και μεγαλύτερη διάμετρο μέσης και καλό είναι να τον αποφεύγετε. Αν θέλετε οπωσδήποτε να καταναλώσετε κιμά, ζητήστε άπαχο ή από κοτόπουλο.

Φθηνά φυτικά έλαια

Φθηνά έλαια όπως το καλαμποκέλαιο, το λάδι σόγιας, το βαμβακέλαιο είναι λάδια υψηλής επεξεργασίας με μεγάλες ποσότητες προ-φλεγμονωδών ωμέγα-6 κορεσμένων λιπαρών οξέων που προσφέρουν ελάχιστα ευεργετικά ωμέγα-3. Προτιμάτε πάντα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή λάδια όπως το έλαιο αβοκάντο ή καρύδας, τα οποία βοηθούν και στην απώλεια βάρους. Τα δύο τελευταία έχουν χαμηλό σημείο καπνού, που σημαίνει ότι είναι ιδανικά για τηγάνισμα.

Μαργαρίνες

Κάποια είδη μαργαρίνης περιέχουν βλαβερά τρανς λιπαρά και παρασκευάζονται από επεξεργασμένα έλαια που μπορεί να είναι προ-φλεγμονώδη. Η φλεγμονή στον οργανισμό συνδέεται άμεσα με παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, γι’ αυτό φροντίζετε να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες τους και να επιλέγετε τις μαργαρίνες που δεν περιέχουν τρανς λιπαρά.

Τεχνητά γλυκαντικά

Παρ’ όλο που δεν συνεισφέρουν σε θερμίδες, τα τεχνητά γλυκαντικά είναι 700 φορές πιο γλυκά σε σχέση με την ζάχαρη και μας κάνουν να λαχταράμε κάτι γλυκό ακόμη περισσότερο στη συνέχεια. Αν προσπαθείτε να μειώσετε θερμίδες, χρησιμοποιήστε άγλυκη σάλτσα μήλου αντί για ζάχαρη στα επόμενα γλυκά σας.

Άσπρο αλεύρι

Μπορεί να δίνει καλύτερο χρώμα στα γλυκά και το ψωμί μας, αλλά τα χημικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για να ασπρίσει είναι βλαβερά για την υγεία μας. Προτιμήστε το αλεύρι ολικής άλεσης που διατηρεί όλα τα μέρη του σπόρου, χαρίζοντάς μας περισσότερες φυτικές ίνες.

Άσπρο ρύζι

Εκτός του ότι το λευκό ρύζι δεν έχει το πίτουρο και το φύτρο, παρά μόνο το ενδοσπέρμιο, το ρύζι γενικότερα περιέχει αρσενικό, μια τοξική ουσία που βρίσκεται στη γη που καλλιεργείται αλλά και στο νερό και όσο περισσότερο το καταναλώνουμε, τόσο το χειρότερο. Αντικαταστήστε το με κινόα, κριθάρι, καστανό ρύζι.

Συμβατικό φυστικοβούτυρο

Το συμβατικό φιστικοβούτυρο είναι γεμάτο υδρογονοποιημένα λίπη, τα οποία ουσιαστικά είναι τρανς λιπαρά. Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες και προτιμάτε το πιο αγνό φιστικοβούτυρο, που δεν περιέχει τίποτε άλλο εκτός από φιστίκια και αλάτι.

Σιρόπια

Αν μια συνταγή σας ζητάει σιρόπι καλαμποκιού ή κάποιο άλλο σιρόπι, προτιμήστε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου. Τα υπόλοιπα σιρόπια είναι άκρως επεξεργασμένα με πολύ μικρή διατροφική αξία, ενώ το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου είναι αντιοξειδωιτκά με αντιβακτηριακές ιδιότητες και τη γλυκύτητα που χρειάζεστε.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share